Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Λιγνάδη: «Θυμάμαι τον πόνο, τον φόβο» κατέθεσε μάρτυρας

Με την κατάθεση του 36χρονου σήμερα Νίκου Σ., ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2021 είχε «φωτογραφίσει» σε συνέντευξή του τον Δημήτρη Λιγνάδη ως τον κακοποιητή του οδηγώντας μάλιστα τον τελευταίο στην υποβολή παραίτησης από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, συνεχίστηκε σήμερα, Τετάρτη, η εκδίκαση της υπόθεσης στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

«Θυμάμαι τον πόνο, τον φόβο, πώς θα πάω στην οικογένειά μου, τι να τους πω ότι μου συνέβη; Δέκα πέντε χρόνια δεν μπορούσα να της το πω… Ένιωθα εξευτελισμένος, αδικημένος, αν έχω κάνει εγώ λάθος; Τι ζήτησα; Μόνο έναν μονόλογο ήθελα να διαβάσω…», κατέθεσε στο δικαστήριο ο μάρτυρας ξεσπώντας σε λυγμούς.

Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα τον Σεπτέμβριο του 2005 σε ηλικία 19 ετών κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον Δημήτρη Λιγνάδη, παρουσία ενός ακόμη νεαρού άνδρα, μέσα στο σπίτι του σκηνοθέτη στο Μεταξουργείο, όπου είχε πάει για να κάνουν πρόβα τον τελευταίο μονόλογο από τον «Γυάλινο Κόσμο» του Τένεσι Γουίλιαμς.

Εμφανώς ταραγμένος ο μάρτυρας, περιέγραψε στο δικαστήριο τι συνέβη τη βραδιά, που όπως έχει καταγγείλει, κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον Δημήτρη Λιγνάδη.

«Κατά τις 10 και μισή τη νύχτα χτύπησε το τηλέφωνό μου και μου είπε να πάω στο σπίτι του σε είκοσι λεπτά. Πήγα, χτύπησα το κουδούνι και μου άνοιξε ένα άλλο παιδί. Ένιωσα αμηχανία, γιατί δεν ήξερα ότι θα είναι και άλλος εκεί. Εκείνος ήταν στο μπάνιο. Κάποια στιγμή βγήκε ο κατηγορούμενος φορώντας μία πετσέτα. Σοκαρίστηκα, φαντάστηκα ότι θα έλεγε «πάω να ντυθώ» δεν φαντάστηκα ότι θα έμενε με την πετσέτα στον καναπέ. Ο κατηγορούμενος είναι σχεδόν συνομήλικος με τους γονείς μου. Στα μάτια μου ήταν ένας δάσκαλος. Δεν υπήρχε τίποτα το ερωτικό, δεν είχα αντιληφθεί ότι είναι ομοφυλόφιλος, πίστευα ότι βρισκόμουν στο σπίτι ενός καθηγητή για να με βοηθήσει.

Βγήκε με την πετσέτα, ήταν φιλικός μου είπε ότι έχει γενέθλια και αντιλήφθηκα ότι είχε διαφορετική συμπεριφορά, ήταν επιθετικός. Μου έκανε ερωτήσεις που δεν καταλάβαινα. Καταιγισμός ερωτήσεων στο πλαίσιο του μονολόγου για τον Τομ, τον πρωταγωνιστή. Μου έλεγε «καταλαβαίνεις τι έκανε στα τσοντάδικα»; Εγώ δεν ήξερα καν τη λέξη. «Στοματικό έρωτα δεν έχεις κάνει;» με ρωτούσε, εγώ είχα σχέση μόνο με δύο κοπέλες. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι χρειάζονταν τέτοιες ερωτήσεις για έναν μονόλογο. Αμήχανα πήγαινα να απαντήσω και μου έλεγε «με το γυμνό έχεις θέμα;» .

Ο μάρτυρας στη συνέχεια είπε ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης του ζήτησε να κατεβάσει το παντελόνι του.

«Μου ζήτησε για να αποδείξω ότι είμαι διατεθειμένος να είμαι στο χώρο να του δείξω τα οπίσθιά μου. Παρουσία του άλλου παιδιού. Ήταν πάρα πολύ αμήχανο. “Σου είναι τόσο δύσκολο;” με ρώτησε. Σηκώθηκα, κατέβασα το παντελόνι, έδειξα τα οπίσθιά μου, το ανέβασα και ξανακάθισα. Με την άκρη του ματιού μου κατάλαβα ότι χαϊδεύει τα γενετικά του όργανα.

Μετά με ρωτούσε για τις κοπέλες μου, αν έχω κάνει στοματικό, υπήρχε ένας εκφοβισμός.»

Πρόεδρος: Για ποιο λόγο να φοβηθείτε;

Μάρτυρας: Γιατί ήταν σκηνικό καλοστημένης παγίδας. Αυτό το κατάλαβα μετά. Με τις καταιγιστικές ερωτήσεις του. Στα 19 όταν δεν έχεις ομόφυλη σχέση δεν θα το πεις ποτέ στην οικογένειά σου. Φοβόμουν.

Πρόεδρος: Δεν μπορούσατε να φύγετε;

Μάρτυρας: Δεν μπορούσα να φύγω. Πώς μπορούσε να υπάρχει μια τόσο ακραία συμπεριφορά στο βλέμμα… Δεν μπορούσα να θυμηθώ αν το άλλο παιδί είχε κλειδώσει την πόρτα. Είχα σοκαριστεί, είχα παραλύσει…

Πρόεδρος: Είπατε «θέλω να φύγω, δεν αισθάνομαι βολικά»;

Μάρτυρας: Είχα κοκκινίσει, ένιωθα φόβο, αδυναμία, το έβλεπε όλο αυτό. Όσο αυτός άγγιζε τα γεννητικά του όργανα είπε στο παιδί να αυνανιστεί. «Αυτό γίνεται στα τσοντάδικα» μου είπε.

Στη συνέχεια ο 36χρονος υποστήριξε ότι υποχρεώθηκε από τον κατηγορούμενο σε στοματικό έρωτα και περιέγραψε με λεπτομέρειες τις συνθήκες και το τι έγινε. Με λυγμούς και ζητώντας συγγνώμη από το δικαστήριο, ο μάρτυρας μίλησε για τον πόνο και τη φρίκη που βίωσε από τη σεξουαλική κακοποίηση.

Ο μάρτυρας κατέθεσε πως ήθελε να φύγει από το διαμέρισμα, όμως όταν πήγε να πάρει το πράγματά του από το σαλόνι υποχρεώθηκε ξανά να έρθει σε στενή επαφή με τον νεαρό άνδρα που βρισκόταν στο διαμέρισμα του Λιγνάδη.

«Κατάλαβα ότι η κατάσταση είχε ξεφύγει. Μου ζήτησε να κάνω στοματικό στο παιδί. Εγώ δεν ήθελα να κάνω τίποτα, κοίταζα το παιδί στα μάτια, με κοίταζε κι αυτό, χαμηλώναμε το βλέμμα. Έκανα μιας ελάχιστης διάρκειας στοματικό έρωτα.»

Πρόεδρος: Εσείς δεν μας είπατε ότι θέλατε να φύγετε;

Μάρτυρας: Ήταν ένα ασφυκτικό πλαίσιο, δεν ήξερα εάν η μεταλλική ράβδος θα χρησιμοποιηθεί εναντίον μου, δεν ήξερα εάν έφευγα αν θα με ακολουθούσε, τι θα έκανε. Ήθελα όλο αυτό να σβήσει… Το παιδί ολοκλήρωσε, το ίδιο και ο Λιγνάδης. Τότε μας είπε “φύγετε, έχω πρωινό ξύπνημα και να διαβάζω τον μονόλογο”.

Ο μάρτυρας κατέθεσε πως μετά κάθισε σε ένα παγκάκι μαζί με τον νεαρό άνδρα, ο οποίος ήταν λίγο μεγαλύτερός του και σπούδαζε στο «Εθνικό».

«Ένιωθα πόνο, έτρεμα ήμουν έτοιμος να κλάψω. Το παιδί μου είπε πάμε να μιλήσουμε “δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα από όσα λέει ο ρόλος” μου είπε.»

Με τον Δημήτρη Λιγνάδη δεν είχε ποτέ ξανά επαφές, ωστόσο μεταξύ 2007-2010, όταν εργαζόταν σε ένα καφέ στο Γκάζι τυχαία ήρθε ως πελάτης ο σκηνοθέτης, έδειχνε φιλικός και έκτοτε ερχόταν κάθε Σάββατο, χωρίς όμως να συζητήσουν.

Ένταση και λεκτική αντιπαράθεση

Κατά τη διάρκεια μίας διακοπής της δίκης επικράτησε ένταση και λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ του συνηγόρου υπεράσπισης του κατηγορουμένου Αλέξη Κούγια και ορισμένων ατόμων που παρακολουθούσαν την ακροαματική διαδικασία.

Λίγο αργότερα ο μάρτυρας κατά την κατάθεσή του στο δικαστήριο, εκτόξευσε «πυρά» σε βάρος του Αλέξη Κούγια.

Η δίκη θα συνεχιστεί με την εξέταση του ιδίου μάρτυρα την ερχόμενη Παρασκευή 3 Ιουνίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

«Έμφραγμα» αναμένεται να προκαλέσει στην Αθήνα και σε μεγάλο κομμάτι της χώρας η αυριανή απεργία, την οποία έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ. Η συμμετοχή συνδικάτων...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την 29η Απριλίου 2024 προσδιόρισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ως καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, επ’ ευκαιρία της...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ομαλά ολοκληρώθηκε το πρώτο Σαββατοκύριακο εφαρμογής του νέου πλαισίου ψηφιακής εισόδου των θεατών στα γήπεδα της Super League 1. Μέχρι σήμερα (15/4) 15.000 φίλαθλοι...

ΔΙΕΘΝΗ

Περιορισμένο πλήγμα αλλά μέσα στο έδαφος του Ιράν. Αυτό έχει αποφασίσει το Ισραήλ ως αντίποινα για την ιρανική επίθεση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ανώτατος...