Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Πρωτομαγιά 2021: Απεργιακό «μπλόκο» – Ποιοι κατεβάζουν σήμερα ρολά – Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Με απεργιακές κινητοποιήσεις σήμερα Τρίτη και την Πέμπτη 6 Μαΐου τα συνδικάτα συμμετέχουν στον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς, στην οποία δίνουν τις εμφάσεις τους στο εργασιακό νομοσχέδιο εκφράζοντας την αντίθεσή τους.

H ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της πραγματοποιεί 24ωρη απεργία για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα σήμερα, την ημέρα στην οποία μεταφέρθηκε η Εργατική Πρωτομαγιά που αυτή τη χρονιά συνέπεσε με το Μ. Σάββατο.

Οι συγκοινωνίες

Τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως και τις 9 το βράδυ, αφού σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ έχουν προκηρυχθεί στάσεις εργασίας από την έναρξη της κυκλοφορίας ως τις 9:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας. Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται ως τις 10:00 και τα τελευταία δρομολόγια αναμένονται από τις 20:00.

Το Μετρό γραμμές 2&3 θα κινηθεί από τις 9 το πρωί έως και τις 9 το βράδυ. Το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών έχει προκηρύξει στάσεις εργασίας από τις έναρξη της κυκλοφορίας ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της κυκλοφορίας. Δεν θα εκτελούνται δρομολόγια στο τμήμα Δουκ. Πλακεντίας – Αεροδρόμιο.

Το Τραμ θα λειτουργεί από την έναρξη της βάρδιας έως τις 12:00 και από τις 16:00 έως τη λήξη. Το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής έχει προκηρύξει στάση εργασίας μεταξύ 12:00 – 16:00 με αποτέλεσμα οι συρμοί να μείνουν ακινητοποημένοι σ´ αυτό το διάστημα.

Ακινητοποιημένα θα είναι τα τρένα σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας και ο προαστιακός σιδηρόδρομος. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών αποφάσισε 24ωρη απεργία.

Επιπλέον, σήμερα δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια λεωφορείων που εκτελούν εσωτερικές διαδρομές εντός του σιδηροδρομικού δικτύου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ.

Κανονικά θα πραγματοποιούν δρομολόγια τα τρόλεϊ και ο ηλεκτρικός (γραμμή 1 Μετρό).

Οι συγκοινωνίες στις 6 Μαΐου

Ακινητοποιημένα θα είναι όλη την ημέρα το Μετρό γραμμές 1 (ΗΣΑΠ) και γραμμή 2&3, τα τρόλεϊ και το τραμ λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν αποφασίσει τα αντίστοιχα σωματεία εργαζομένων.

Κανονικά θα κινηθούν τα λεωφορεία.

Με ανακοινώσεις τους, τα σωματεία των εργαζομένων στις συγκοινωνίες καταγγέλλουν την κυβέρνηση «μετά από διάφορα αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν στη διάρκεια της πρωτοφανούς πανδημίας, με μόνιμο ή προσωρινό χαρακτήρα, ετοιμάζεται να προωθήσει μια σειρά ρυθμίσεις για την καταστρατήγηση της 8ωρης εργασίας, την υπονόμευση της απεργίας κα γενικότερα της συνδικαλιστικής δράσης. Τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δεν διαπραγματεύονται».

Τα ΜΜΕ

Με 24ωρη απεργία των δημοσιογραφικών ενώσεων, της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, των υπαλλήλων στα μέσα ενημέρωσης (ΕΠΗΕΑ -ΕΠΗΕΘ) και της ΕΤΗΠΤΑ την Τρίτη 4 Μαΐου θα κινηθεί ο κλάδος των ΜΜΕ. Η ΠΟΣΠΕΡΤ και σωματεία μέλη της όπως η ΕΤΕΡ και η ΕΤΙΤΑ θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία την Πέμπτη 6 Μαΐου.

Ο δημόσιος τομέας

Η ΑΔΕΔΥ και οι ομοσπονδίες – μέλη της πραγματοποιούν 24ωρη απεργία και συγκεντρώσεις (στην Αθήνα στις 11πμ στην πλ. Κλαυθμώνος) την Πέμπτη 6 Μαΐου. Στη δύναμη της ΑΔΕΔΥ ανήκουν και οι ομοσπονδίες των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ), συνεπώς με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ και δημόσια νοσοκομεία.

Η απεργία στο δημόσιο τομέα καλύπτει και τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες (πχ ΔΟΥ). Οι δημόσιες υπηρεσίες όμως επηρεάζονται και από την μεταφερόμενη αργία της 4ης Μαΐου.

Στα πλοία

Στις 6/5/2021 24ωρη Πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, αποφάσισαν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΝΕΝ, ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, καθώς και η ΠΝΟ με αποτέλεσμα να υπάρξουν τροποποιήσεις στο ακτοπλοΐκό πρόγραμμα.

Με πληροφορίες από: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...

ΥΓΕΙΑ

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας-Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων», σε συνεργασία με τον Όμιλο ΟΑΣΑ, της ΣΤΑ.ΣY. ΑΕ,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Χρησιμοποιώντας το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό SUV Ford Explorer, η γνωστή εξερευνήτρια Λέξι Άλφορντ κατέκτησε με κάθε επισημότητα το ρεκόρ του πρώτου ανθρώπου που έκανε...