Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Σήκωσε ρολά η εστίαση μετά από έξι μήνες – Αισιοδοξία για το άνοιγμα [εικόνες]

Εστίαση: Λειτουργεί ξανά η εστίαση σε ολόκληρη τη χώρα από σήμερα Δευτέρα μόνο σε εξωτερικούς χώρους, χωρίς μουσική και με τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του νέου κορωνοϊού.

Σημειώνεται ότι τα καταστήματα της εστίασης θα παραμένουν στο εξής ανοιχτά έως τις 10:45 το βράδυ, ενώ οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν με SMS τον κωδικό 6 στο 13033.

«Ανοίγουμε την εστίαση αλλά ο ιός δεν έχει φύγει. Το σύνθημα ότι πέρασε ο κίνδυνος δεν έχει δοθεί» τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Κανένας δεν θέλει να περιορίσει την ελευθερία κανενός, αλλά πρέπει να κρατηθεί ο ιός υπό έλεγχο», πρόσθεσε.

Είμαστε δίπλα στους ανθρώπους της εστίασης, είπε ο κ. Γεωργιάδης και αναφέρθηκε σε χιλιάδες επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανοίξουν καθώς δεν έχουν τον προβλεπόμενο ανοιχτό χώρο.
Υπενθύμισε μάλιστα ότι σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, τα «κουρεμένα» ενοίκια θα ισχύσουν και τον Μάιο, με τα ίδια κριτήρια που εφαρμόστηκαν και τον Απρίλιο, και στις 10 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος του υπουργείου Ανάπτυξης προκειμένου να χορηγηθεί το κεφάλαιο για την επανεκκίνηση μέσω ΕΣΠΑ, ενώ ξεκινάει μέσα στο μήνα και το πρόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών για την πληρωμή των παγίων.

Άνοιξαν καφέ και εστιατόρια στη Στερεά Ελλάδα

Από νωρίς τα ξημερώματα τακτοποιούσαν τα τραπεζοκαθίσματα ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι των καφέ και εστιατορίων.

Οι προετοιμασίες κράτησαν όλες τις προηγούμενες μέρες, ενώ αναγκάστηκαν να εργαστούν ακόμη και την ημέρα του Πάσχα για να προσαρμόσουν τα καταστήματά τους στα όσα προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Μετά από ένα lockdown που κράτησε έξι ολόκληρους μήνες σηκώνουν τα ρολά με την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί να τα κατεβάσουν και πάλι αλλά και αισιοδοξία ότι θα μπορέσουν να πατήσουν και πάλι στα πόδια τους.

«Εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σεβαστούμε απόλυτα τα πρωτόκολλα και ό,τι προβλέπεται σε σχέση με τις αποστάσεις και τα υπόλοιπα μέτρα» αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Γιάννης Παπαχρήστου που από νωρίς σήμερα το πρωί τακτοποιούσε τα τραπεζοκαθίσματα στην παραλία των Καμένων Βούρλων βλέποντας συγχρόνως τους πρώτους πελάτες να φτάνουν για τον καφέ τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις παραλιακές περιοχές όπως τα Καμένα Βούρλα, τη Χαλκίδα, τις παραλίες της Εύβοιας, την Ιτέα και το Γαλαξίδι υπάρχουν απεριόριστοι ελεύθεροι χώροι που μπορούν να αξιοποιηθούν χωρίς συνωστισμό και με την τήρηση των υγειονομικών οδηγιών.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες πόλεις όπως η Λαμία, το Καρπενήσι, η ‘Άμφισσα, η Θήβα και η Λιβαδειά όπως και μικρότερες πόλεις έχουν αναπτυχθεί τραπεζοκαθίσματα σε πλατείες αλλά και πεζόδρομους όπου σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία τηρούνται απαρέγκλιτα οι οδηγίες που έχουν δοθεί. Ωστόσο θα παραμείνουν κλειστά όσα καταστήματα δεν έχουν εξωτερικούς ανοιχτούς χώρους.

Είναι χαρακτηριστικό όμως ότι από σήμερα το πρωί ξεκίνησαν και έλεγχοι από την πλευρά της αστυνομίας για την τήρηση των μέτρων για τις αποστάσεις μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων αλλά και συνολικότερα για την εφαρμογή όσων προβλέπονται για το άνοιγμα των καταστημάτων.

«Είμαστε αισιόδοξοι για το σημερινό ξεκίνημα. Οφείλουμε να είμαστε απόλυτα προσαρμοσμένοι στα πρωτόκολλα για να μην νοιώσουμε στο πετσί μας ένα ακόμα κατέβασμα ρολών. Σκεφτόμαστε ωστόσο ότι υπάρχουν και συνάδελφοι επαγγελματίες οι οποίοι δεν θα ανοίξουν καθώς δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους γεγονός που σημαίνει ότι η ζημιά για αυτούς συνεχίζεται να είναι μεγάλη» σημειώνει ο πρόεδρος των καταστημάτων εστίασης στη Φθιώτιδα κ. Κώστας Καραγεώργος και συμπληρώνει πως «το σύνολο των επαγγελματιών είναι απόλυτα προσαρμοσμένοι στις νέες συνθήκες και δεν πρόκειται να αφήσουμε παραβιάσεις ή υπερβάσεις στη νομιμότητα πρώτα εμείς».

Βόλος: Αισιοδοξία με… αστερίσκους

Με αισθήματα αισιοδοξίας ξεκίνησε η επαναλειτουργία της εστίασης στον Βόλο και γενικότερα την Μαγνησία γενικότερα, αλλά και με πολλούς αστερίσκους.

«Ξεκινάμε σήμερα με βοηθό την αισιοδοξία μας και ελπίζουμε να πάνε όλα καλά» λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Καταστηματαρχών Εστίασης Βόλου Στέφανος Στεφάνου ενώ σημειώνει ότι «δεν ανεβάζουν ρολά το 50% περίπου από τα μαγαζιά της ευρύτερης περιοχής του Βόλου γιατί δεν διαθέτουν εξωτερικό χώρο παροχής υπηρεσιών με αποτέλεσμα να μη μπορούν να λειτουργήσουν σύμφωνα με όσα επιβάλλουν οι Νόμοι. Αυτοί οι συνάδελφοι θα υποχρεωθούν να μείνουν κλειστοί τουλάχιστον ως τα τέλη του προσεχούς Σεπτεμβρίου, δηλαδή μέχρι τον ερχομό της χειμερινής περιόδου. Τεράστια ζημιά που δεν μπορεί να εκτιμηθεί και πολύ περισσότερο χάσιμο εκατοντάδων θέσεων εργασίας. Η κυβέρνηση θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε να διατηρηθούν σε αναστολή όλες αυτές οι θέσεις εργασίας.»

Η ιστορική ταβέρνα «Αύρα», που από το 1883 λειτουργεί πάνω στην αμμουδιά της πλαζ του Αναύρου, προετοιμάζεται πυρετωδώς για να υποδεχθεί την προσεχή Πέμπτη τους χιλιάδες θαμώνες που δίνουν «μάχη» κάθε φορά για να εξασφαλίσουν ένα τραπέζι και ο ιδιοκτήτης της Νίκος Νικοβιώτης λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ξεκινάμε τη σεζόν με την ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά και τηρώντας τους αναγκαίους κανονισμούς. Είμαστε από τους τυχερούς γιατί έχουμε πολύ μεγάλο υπαίθριο χώρο στη διάθεσή μας. Τα τραπέζια μας πάντα ήταν αραιά τοποθετημένα και έτσι θα είναι και τώρα. Το προσωπικό μας θα υποβάλλεται σε self test και με την κατανόηση του κόσμου θα προχωρήσουμε. Ξεκινάμε την Πέμπτη και όχι σήμερα για να μπορέσουμε να εφοδιασθούμε με τα πιο φρέσκα προϊόντα, αφού η αγορά είναι κλειστή από το Μεγάλο Σάββατο και εμείς θα κάνουμε ανεφοδιασμό την Τετάρτη».

Στην Δράκεια του Πηλίου, κάτω από τον ολόδροσο πλάτανο λειτουργεί από σήμερα η παραδοσιακή ταβέρνα «Ο Μεταξογένης» και ο ιδιοκτήτης Κώστας Μεταξογένης ανέφερε ότι «για πρώτη μέρα μετά από έξι μήνες απραξίας οι οιωνοί είναι πολύ καλοί. Είμαστε γεμάτοι με ρεζερβέ τραπέζια από πελάτες τουλάχιστον για μία εβδομάδα και θα λειτουργήσουμε στην πλατεία των Ηρώων κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο. Αραιά τα τραπέζια και βάσει πρωτοκόλλου η λειτουργία μας, μας δίνει κουράγιο για το αύριο».

Στην Αγριά του Βόλου, το τσιπουράδικο «ο Τζίμης», πάνω στο κύμα έχει πληρότητα 100% για σήμερα δήλωσε ο ιδιοκτήτης του Φώτης Καραουλάκης και τόνισε ότι «έχουμε κρατήσεις εδώ και πολλές ημέρες. Ο κόσμος περίμενε αυτό το άνοιγμα πολλούς μήνες. Έχουμε μεγάλους χώρους πάνω στο κύμα και μπορούμε να φιλοξενήσουμε πολλούς πελάτες. Σίγουρα έρχονται καλύτερες μέρες».

Ζάκυνθος: «Έντονο ενδιαφέρον από τον κόσμο, αλλά και φόβος»

Τραπεζάκια έξω για τα καταστήματα εστίασης της Ζακύνθου, τα οποία από νωρίς σήμερα το πρωί έχουν ανεβάσει τα ρολά τους για να υποδεχτούν τον κόσμο, μετά από έξι μήνες που ήταν κλειστά λόγω της πανδημίας, στους εξωτερικούς χώρους και με αυστηρούς κανόνες υγιεινής.

Έτσι οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων μαζί με τους υπαλλήλους, με όρεξη και μεράκι ξαναέστησαν τα μαγαζιά τους, ώστε να υποδεχτούν τους πελάτες τους, που περίμεναν με ανυπομονησία να βρεθούν στο αγαπημένο τους στέκι.

Ειδικότερα, ο κ. ο Ιωάννης Λιβέρης, ιδιοκτήτης εστιατορίων και καφέ στη Ζάκυνθο, ανέφερε ότι «είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι και χαρούμενοι που τελικά ανοίγουμε, έξι μήνες που ήμασταν κλειστοί, ήταν πολύς καιρός. Θεωρώ ότι οι εξωτερικοί χώροι δεν θα έπρεπε να είχαν κλείσει, ποτέ. Το άνοιγμα είναι πολύ δύσκολο, πολλοί συνάδελφοι στη Ζάκυνθο θα ανοίξουν τις επόμενες εβδομάδες, αλλά εμείς τα καταφέραμε και ανοίξαμε» ενώ στην συνέχεια στάθηκε στο μέτρο της απαγόρευσης της μουσικής στα καταστήματα, χαρακτηρίζοντας το ως «λάθος».

«Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τον κόσμο, αλλά υπάρχει και φόβος για τον ιό. Κάποιοι θέλουν να εμβολιαστούν πρώτα για να βγουν έξω με ασφάλεια» επεσήμανε ο κ. Λιβέρης και στην συνέχεια αναφέρθηκε στο φαινόμενο των συνωστισμών σε εξωτερικούς χώρους δηλώνοντας ότι «θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν ο κόσμος ήταν στα μαγαζιά, που εφαρμόζουν αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλά».

Ακολούθως ο κ. Λιβέρης υπογράμμισε τη σημασία του εμβολιασμού τόσο για τους θαμώνες όσο και τους εργαζόμενους στην επιχείρηση, λέγοντας ότι «πιστεύω ότι θα εμβολιαστούμε όλοι έως τον Ιούλιο και θα μπούμε στους κανονικούς ρυθμούς ζωής, εμείς παροτρύνουμε όλο το προσωπικό μας να εμβολιαστεί».

Ηράκλειο: Υποτονική η κίνηση στα καταστήματα

Με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα άνοιξε η εστίαση και στο Ηράκλειο, με τους επιχειρηματίες του χώρου εδώ και μέρες να έχουν ξεκινήσει τις εργασίες προκειμένου όλα να είναι έτοιμα.

Ωστόσο, η εικόνα στο κέντρο της πόλης είναι υποτονική, καθώς όπως δήλωσε η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Ηρακλείου, Μαρία Χαλβατζή, πιθανότατα η μέρα είναι τέτοια, που αρκετός κόσμος δεν θα επιλέξει να βρεθεί εντός του κέντρου.

«Η επόμενη μέρα του Πάσχα, έχει κάθε χρόνο την ιδιαιτερότητά της. Αν προσθέσουμε σε αυτό και τις καιρικές συνθήκες που πνέουν, το πιθανότερο είναι ο περισσότερος κόσμος να έχει αναζητήσει δροσιά σε παραλίες ή να βρίσκεται ακόμη σε σημεία που επέλεξε να βρεθεί την ημέρα του Πάσχα» δήλωσε η κ. Χαλβατζή, η οποία διευκρίνισε ότι οι επόμενες ημέρες θα δείξουν πώς θα κυλήσουν τα πράγματα για την εστίαση, που επί μήνες έμεινε κλειστή.

«Είναι ένα μεγάλο στοίχημα και αποτελεί πρωτεύουσας σημασίας ανάγκη, τα καταστήματα να κινηθούν δυναμικά τις επόμενες ημέρες. Για το λόγο αυτό όλοι οι συνάδελφοι έχουμε προετοιμαστεί, και τα καταστήματά μας έχουν διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο, που να τηρούνται πιστά τα μέτρα που προβλέπονται, με επίκεντρο τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται» διευκρίνισε η κ. Χαλβατζή. Από νωρίς το πρωί που ξεκίνησε και πάλι τη λειτουργία της η εστίαση, αισθητή είναι και η παρουσία της δημοτικής αστυνομίας, όπου με κλιμάκια επιβλέπει το άνοιγμα, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα σε ότι αφορά την τήρηση των μέτρων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...

ΥΓΕΙΑ

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας-Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων», σε συνεργασία με τον Όμιλο ΟΑΣΑ, της ΣΤΑ.ΣY. ΑΕ,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Χρησιμοποιώντας το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό SUV Ford Explorer, η γνωστή εξερευνήτρια Λέξι Άλφορντ κατέκτησε με κάθε επισημότητα το ρεκόρ του πρώτου ανθρώπου που έκανε...