Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Πώς γίνεται η νοθεία στα καύσιμα – Μεγάλες ζημιές στα αυτοκίνητα

Τις περισσότερες φορές δεν βλέπουμε αυτό που πληρώνουμε. Η μάνικα μπαίνει στο ρεζερβουάρ και βγαίνει μόλις συμπληρωθούν τα λίτρα που αντιστοιχούν στα χρήματα που έχουμε ζητήσει.

Η ποιότητα του καυσίμου είναι πάντα ένας γρίφος για τον οποίο μπορεί να υπάρχουν υποψίες, αλλά σπάνια οι αποδείξεις.

Σε συνεργείο αυτοκινήτων που επισκέφτηκε η κάμερα του Live News φαίνονται δύο τύποι νοθευμένης βενζίνης, που το τελευταίο διάστημα με τις τιμές στα ύψη, έχουν γίνει πονοκέφαλος για μια σειρά από οδηγούς.

Οδηγούς που γεμίζουν, πληρώνουν και στη συνέχεια καταλήγουν στο συνεργείο.

Ο μηχανολόγος – μηχανικός δείχνει δύο μπουκαλάκια με βενζίνη που άδειασε από αυτοκίνητα και εξηγεί. Αριστερά βλέπουμε τη νοθευμένη αμόλυβδη με εύφλεκτα υλικά που συνήθως προκαλεί ζημιές στα φίλτρα και στην αντλία καυσίμου και δεξιά μια περίπτωση νοθείας που φαίνεται με γυμνό μάτι και προκαλεί προβλήματα ακόμα και στον κινητήρα.

Όπως εξηγεί ο ιδιοκτήτης του συνεργείου, τα αυτοκίνητα νέας γενιάς είναι πολύ πιο ευαίσθητα στην ποιότητα του καυσίμου και πολύ πιο ευάλωτα.

Μια σειρά από αυτοκίνητα που έχουν φτάσει τις τελευταίες μέρες στο συνεργείο του, παρουσιάζουν τις ίδιες βλάβες που κοστίζουν ακριβά και έχουν κοινό παρονομαστή, τη νοθεία του καυσίμου.

Οι επιτήδειοι πρατηριούχοι που προσπαθούν να αυξήσουν το κέρδος τους παράνομα, νοθεύουν είτε την ποιότητα, είτε την ποσότητα της βενζίνης. Ή και τα δύο μαζί. Με αποτέλεσμα, άλλα λίτρα να βλέπουμε στην αντλία και να πληρώνουμε και άλλα να έχουν μπει στην πραγματικότητα μέσα στο ρεζερβουάρ.

Όπως ανέφερε στο LIVE NEWS η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής, το 25% εκείνων που ελέγχθηκαν, διαπιστώθηκε ότι αισχροκερδούσαν σε βάρος των οδηγών.

Στα ύψη οι τιμές

Όλα αυτά με την τιμή της απλής αμόλυβδης να αυξάνεται διαρκώς. Στα νησιά η κατάσταση έχει ξεφύγει με πάνω από τα 2,50 ευρώ το λίτρο με την σχετική πεντάδας της ακριβότερης βενζίνης να απαρτίζουν πρατήρια στην Κάλυμνο, τη Μήλο, την Αμοργό, τη Σαντορίνη και τη Ρόδο.

Για να αντιληφθεί κανείς τα όσα έγιναν τον τελευταίο χρόνο αλλά και τον τελευταίο μήνα με τις τιμές των καυσίμων, αρκεί να δούμε ότι πέρυσι τέτοια εποχή, η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης στη χώρα ήταν 1,612 ευρώ το λίτρο.

Πριν από έναν μήνα ήταν 2,073 και το πρωί, έφτασε τα 2,267, ολοταχώς για τα 2,50 ευρώ μέσα στον επόμενο μήνα.

Αναλυτικά:

– Λέσβος (ΦΠΑ 17%), 2,17 € – 2,47 €

– Λήμνος (ΦΠΑ 24%), 2,44 € – 2,58 €

– Σάμος (ΦΠΑ 17%), 2,148 € – 2,325 €

– Χίος (ΦΠΑ 17%), 2,135 € – 2,298 €

– Ικαρία (ΦΠΑ 24%), 2,43 € – 2,63 €

– Κως (ΦΠΑ 17%), 2,278 € – 2,485 €

– Λέρος (ΦΠΑ 17%), 2,32 €

– Ρόδος (ΦΠΑ 24%), 2,25 € – 2,498 €

Η σαρωτική ακρίβεια στα καύσιμα και οι παγίδες ορισμένων επιτήδειων που πουλούν πιο φθηνά, κάνουν την ανάγκη για συνεχείς ελέγχους επιτακτική σε ολόκληρη τη χώρα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Στο «μικροσκόπιο» της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες βρίσκεται εδώ και περίπου 1 εβδομάδα η Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) Human Rights...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε παρέμβαση στην εν εξελίξει συζήτηση για την τιμή του φυσικού αερίου, προτάσσοντας την ανάγκη της καθιέρωσης ενός πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από την 1 Νοεμβρίου 2022 αρχίζει η εφαρμογή του Νυχτερινού Οικιακού Τιμολογίου της ΔΕΗ για τη χειμερινή περίοδο 2022-2023. Όπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ, η...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους...