Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Ευλογιά των πιθήκων: Το σχέδιο για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα – Ποιους αφορά (βίντεο)

Σε παγκόσμιο συναγερμό έχουν μπει οι υγειονομικές αρχές όλου του κόσμου μετά την επανεμφάνιση και εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων καθώς είναι διψήφιος ο αριθμός των χωρών που έχουν καταγράψει τουλάχιστον ένα κρούσμα τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ασία.

Στην Ελλάδα αν και ακόμα δεν έχει καταγραφεί κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει βάλει το θέμα στην ατζέντα εξετάζοντας τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να δημιουργηθεί «ασπίδα προστασίας».

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έχει πέσει η πρόταση να υπάρξει στοχευμένος εμβολιασμός σε συγκεκριμένες, δηλαδή, ομάδες που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως οι υγειονομικοί και οι στενές επαφές ατόμων που νοσούν από ευλογιά των πιθήκων.

Όπως μετέδωσε το ΟΡΕΝ, εφόσον υπάρξει σχετική απόφαση, το εμβόλιο θα είναι σκεύασμα για την ευλογιά, εγκεκριμένο σε Ευρώπη και ΗΠΑ με τη λογική που υπάρχει να είναι κάθε χώρα να χαράξει τη δική της πολιτική εμβολιασμών, όπως συνέβη και με την πανδημία του κορονοϊού.

Σημειώνεται ότι στη χώρα μας όσοι είναι γεννημένοι μετά το 1980 δεν έχουν εμβολιαστεί για την ευλογιά καθώς επρόκειτο για ιό που είχε εκριζωθεί. Το εμβόλιο, πάντως, χορηγούνταν μετά τον πρώτο χρόνο ζωής συνεπώς όσοι σήμερα είναι 50 ετών και λίγο παρακάτω δεν έχουν προχωρήσει στον συγκεκριμένο εμβολιασμό.

«Με τις τρέχουσες συνθήκες και με δεδομένο τον κίνδυνο που εκτιμάται ότι σχετίζεται με την ευλογιά των πιθήκων δεν υπάρχει λόγος γενικού εμβολιασμού. Υπό εξέταση είναι για ένα πολύ μικρό κομμάτι του πληθυσμού που βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο» υποστηρίζει από την πλευρά του ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Δημήτρης Παρασκευής, μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο.

Powered by WPeMatico

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

«Έμφραγμα» αναμένεται να προκαλέσει στην Αθήνα και σε μεγάλο κομμάτι της χώρας η αυριανή απεργία, την οποία έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ. Η συμμετοχή συνδικάτων...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια νέα θεραπεία με αντισώματα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη των κινητικών προβλημάτων σε ορισμένα άτομα με νόσο του Πάρκινσον, όπως δείχνουν τα πρώτα...

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την 29η Απριλίου 2024 προσδιόρισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ως καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, επ’ ευκαιρία της...