Στους ιερούς ναούς, το «δεύτε λάβετε φως» ακούστηκε λίγο πριν τις 9 το βράδυ, οπότε και άρχισε να μοιράζεται ο Άγιο Φως στους πιστούς…
Στις 21:00 ακριβώς, οι πιστοί άκουσαν και το «Χριστός Ανέστη» σε κλίμα συγκίνησης, με την ελπίδα, να είναι αυτή η τελευταία φορά, που εορτάζεται το Πάσχα, σε συνθήκες πανδημίας.
Πολλοί είναι οι πιστοί που βρίσκονται στους ναούς όλης της χώρας, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν βγει στα μπαλκόνια τους για την ώρα της Ανάστασης.
Το Μεγάλο Σάββατο είναι η τελευταία μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας και της Μεγάλης Σαρακοστής. Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην Ταφή και την Κάθοδο του Χριστού στον Άδη.
Το πρωί εορτάζεται στην εκκλησία η πρώτη Ανάσταση, ο Εσπερινός δηλαδή της Κυριακής του Πάσχα, κατά την οποία ψάλλεται το «ανάστα, ο Θεός, κρίνων την γην, ότι συ κατακληρονομήσεις εν πάσι τοις έθνεσι». Γιορτάζουμε «την θεόσωμον ταφήν» και «την εις άδου κάθοδον», δηλαδή την ταφή του Κυρίου και την κάθοδό Του στον Άδη, όπου κήρυξε σε όλους τους νεκρούς. Βέβαια, η ταφή έγινε τα απόγευμα της Μ. Παρασκευής, ωστόσο η Εκκλησία έκρινε ορθό να αφιερώσει ιδιαίτερη ημέρα προς τιμήν και μελέτη του μυστηριώδους αυτού γεγονότος. Αποβραδίς έχουν αλλάξει όλα τα πένθιμα καλύμματα του ναού και έχει στολισθεί με κόκκινα, αναστάσιμα.
Το βράδυ, εορτάζεται κατά το ορθόδοξο τυπικό η Ανάσταση του Χριστού, όταν ψάλλεται το Χριστός Ανέστη, και στη συνέχεια τελούνται ο Όρθρος και η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα. Είναι το μόνο Σάββατο του χρόνου κατά το οποίο νηστεύεται και το λάδι, γι’ αυτό και ονομάζεται και Αλάδωτο Σάββατο.
Κατά τη διάρκεια της Λειτουργίας, σβήνουν τα φώτα της εκκλησίας και ο ιερέας προβάλει στην Ωραία Πύλη, κρατώντας σε κάθε χέρι από μία δεσμίδα τριάντα τριών κεριών με το Άγιο Φως, και ψάλλοντας το «Δεύτε λάβετε Φως…». Στη, συνέχεια ιερείς, ψάλτες και πιστοί βγαίνουν στο περίβολο της εκκλησίας όπου γίνεται η ανάγνωση του Ευαγγελίου της Αναστάσεως και ψάλλεται το «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενος».
Κατ’ εξαίρεσιν, φέτος, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η Ακολουθία της Αναστάσεως άρχισε στις 20.00, στις 21.00 έγινε η Ανάσταση.
Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος χοροστάτησε της Ακολουθίας της Αναστάσεως.
Η μεγάλη αλλαγή, φέτος, συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές είναι ο τρόπος με τον οποίο υποδέχεται η Ελλάδα το Άγιο Φως. Οπως είχε ανακοινωθεί, η υποδοχή του Αγίου Φωτός δεν θα γίνει με τιμές αρχηγού κράτους, δεν θα χρησιμοποιηθούν τα γνωστά κόκκινα χαλιά, ούτε και θα υπάρχουν μεικτά αγήματα και μπάντες.
Αγιο Φως: Σε κλίμα κατάνυξης η τελετή της Αφής
Η διαδρομή του Αγίου Φωτός ξεκίνησε, όπως κάθε χρονιά, από τα Ιεροσόλυμα. Η ιερουργία της Αφής του Αγίου Φωτός τελέστηκε από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’ σε κλίμα κατάνυξης και λαμπρότητας -την ώρα που το Ισραήλ είναι βυθισμένο στο πένθος λόγω της τραγωδίας με το ποδοπάτημα στους πρόποδες του Όρους Μερόν, κατά το οποίο έχασαν τις ζωές τους 45 άνθρωποι.
Στην τελετή παρέστη ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης, ο οποίος συνόδευσε το Άγιο Φως στην Ελλάδα. Το Άγιο Φως θα μεταφερθεί με ειδικές πτήσεις στις μητροπόλεις της χώρας. Για την τελετή της Ανάστασης θα ισχύσουν 5 ειδικά μέτρα, ενώ παραμένει το πλαίσιο της απαγόρευσης κυκλοφορίας.