Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Μενδώνη: «Μέσα στο 2022 επισκέψιμος για ειδικές ομάδες κοινού ο Τύμβος Καστά»

Επισκέψιμος για ειδικές ομάδες κοινού θα είναι μέσα στο 2022 ο Τύμβος Καστά.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, με δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο της τελετής εγκαινίων  του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης» στις Σέρρες μίλησε για την πορεία των εργασιών στον Τύμβο Καστά αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης. Η κ. Μενδώνη επανέλαβε αυτό που είχε πει την τελευταία φορά που επισκέφθηκε τον Τύμβο (τον περασμένο Μάρτιο), ότι μέσα στο 2022 θα είναι επισκέψιμος για ειδικές ομάδες κοινού (δημοσιογράφοι, επιστήμονες κ.α.) ενώ όσον αφορά την πορεία των εργασιών υπογράμμισε ότι οι ρυθμοί είναι απόλυτα ικανοποιητικοί.

Είχε προηγηθεί η συνάντηση στη Θεσσαλονίκη με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα ο οποίος ζήτησε περαιτέρω επίσπευση των εργασιών, ώστε τα έργα να ολοκληρωθούν εντός χρονοδιαγράμματος και να παραδοθεί αυτό το σημαντικό μακεδονικό μνημείο προς χρήση στους πολίτες.

«Τα έργα στην Αμφίπολη πάνε καλά. Μετά την πανδημία που δημιούργησε προβλήματα και καθυστερήσεις, επαναπροσδιορίσαμε τα χρονοδιαγράμματα. Ο Περιφερειάρχης, ο οποίος έχει την ευθύνη της απόλυτης τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων έστω να μην υπάρχει καμία απώλεια πόρων, δικαίως αγωνιά κι εγώ επιβεβαιώνω ότι πλέον οι ρυθμοί είναι απόλυτα ικανοποιητικοί» είπε κ. Μενδώνη που αναφέρθηκε στις εργασίες που γίνονται:

«Αυτή τη στιγμή στον Τύμβο Καστά έχει γίνει ένα τεράστιο αφανές έργο υπό την έννοια ότι στην ουσία ο Τύμβος άδειασε, στο εσωτερικό του έχουν μπει ειδικά συρματοκιβώτια με ελαφρά υλικά προκειμένου να αποφορτιστεί για να μην δημιουργείται πρόβλημα στο ταφικό μνημείο όταν θα δέχεται και τους επισκέπτες. Όπως είχαμε πει ειδικές ομάδες κοινού μέσα στο 2022 θα μπορούν να το επισκέπτονται. Για το κοινό έχουμε ακόμα χρόνο μπροστά μας. Αυτή τη στιγμή στην ουσία αυτό που γίνεται είναι η προστασία του ίδιου του μνημείου και η αποκατάσταση του τύμβου στη γεωμετρία που είχε στην αρχαιότητα για να καταλάβει ο κόσμος ο οποίος το βλέπει πόσο σημαντικό και πόσο μοναδικό είναι το συγκεκριμένο μνημείο για την στιγμή την οποία δημιουργείται, δηλαδή στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα. Από εκεί και πέρα η δεύτερη φάση του έργου θα είναι οι εργασίες ανάδειξης του και δημιουργίας των συνθηκών ώστε να είναι προσβάσιμο πλέον από το κοινό όπως είναι οι αρχαιολογικοί χώροι».

Για τον λέοντα

Για το αν τοποθετηθεί στην κορυφή του Τύμβου, εκεί που έχει ανακαλυφθεί η βάση του, ο Λέοντας της  Αμφίπολης ή κάποιο ομοίωμα του η κ. Μενδώνη είπε: «Αυτό είναι κάτι το οποίο το συζητούν οι επιστήμονες. Εγώ δεν θα ήθελα να επηρεάσω. Έχω άποψη. Δεν θα ήθελα όμως να την πω από το θεσμικό μου ρόλο. Θα δούμε τι θα προτείνουν οι επιστήμονες και από εκεί και πέρα το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο, το οποίο είναι ένα όργανο από 17 πολύ υψηλού επιπέδου επιστήμονες, θα γνωμοδοτήσει τι τελικά θα στηθεί πάνω στο μνημείο».

Η ξύλινη γέφυρα 

Η Αμφίπολη όμως δεν είναι μόνο ο Τύμβος Καστά. Η Υπουργός Πολιτισμού μίλησε για τα σπουδαία μοναδικά μνημεία που υπάρχουν στην περιοχή όπως η ξύλινη γέφυρα.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε προωθήσει και είναι θέμα ελάχιστων ημερών να ενταχθεί το έργο της ξύλινης γέφυρας, που για μένα είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο, σε ένα επίσης μοναδικό μνημείο που έχει η Αμφίπολη. Δεν έχουμε και πολλές ξύλινες γέφυρες από τον 5ο αιώνα. Δεν έχουμε άλλη περιγραφή από τον Θουκυδίδη για ένα τέτοιο μνημείο. Επομένως κι αυτό οφείλουμε να το προστατέψουμε, να το αναδείξουμε και να το αποδώσουμε στο κοινό» είπε η κ. Μενδώνη ενώ για την Ακρόπολη και τις παλαιοχριστιανικές βασιλικές είπε: «Αυτό είναι ένα δεύτερο έργο που έχουμε προγραμματίσει και μπαίνει κι αυτό στο ταμείο ανάκαμψης. Οι διαδρομές οι οποίες δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του Interreg και ήδη έχουν δώσει μια εντελώς διαφορετική μορφή και εικόνα στην Ακρόπολη να μην περιοριστούν μόνο σε διαδρομές αλλά ο χώρος των Βασιλικών να γίνει απολύτως προσβάσιμος για άτομα με αναπηρίες και γενικά να αναβαθμιστεί το σύνολο των παρεχομένων υπηρεσιών για τον επισκέπτη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια νέα θεραπεία με αντισώματα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη των κινητικών προβλημάτων σε ορισμένα άτομα με νόσο του Πάρκινσον, όπως δείχνουν τα πρώτα...

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την 29η Απριλίου 2024 προσδιόρισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ως καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, επ’ ευκαιρία της...

ΔΙΕΘΝΗ

Περιορισμένο πλήγμα αλλά μέσα στο έδαφος του Ιράν. Αυτό έχει αποφασίσει το Ισραήλ ως αντίποινα για την ιρανική επίθεση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ανώτατος...