Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Πώς και πότε θα δοθεί η επιδότηση 50% για ψυγεία και κλιματιστικά

Στα 150 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», ο προϋπολογισμός του προγράμματος αντικατάστασης και ανακύκλωσης ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών. Οι πολίτες θα μπορούν από τις αρχές του επόμενου μήνα να εισέλθουν στη σχετική πλατφόρμα του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» και να αιτηθούν την αλλαγή κλιματιστικού, ψυγείου και καταψύκτη, ενώ όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα έχουν τη δυνατότητα επιδότησης ανά συσκευή και όχι ένα συνολικό ποσό ανά νοικοκυριό. Σκοπός της κυβέρνησης, στον απόηχο της ενεργειακής κρίσης αλλά και επιδιώκοντας εξαρχής μια στροφή σε πιο… πράσινες συνήθειες, είναι να επωφεληθούν από τη διαδικασία περί τις 350.000 νοικοκυριά μειώνοντας σημαντικά τα ποσά κατανάλωσης ρεύματος, αφού οι καινούργιες συσκευές θα είναι ενεργειακά αποδοτικότερες.

Διεύρυνση

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε να διατεθούν για το πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ και να επωφεληθούν περίπου 200.000 νοικοκυριά, ωστόσο, όπως έκανε γνωστό τις προηγούμενες μέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, τελικά θα ανοίξει η βεντάλια των πολιτών που θα μπορούν να ενταχθούν, αγγίζοντας συνολικά τα 350.000 νοικοκυριά.

Στο μεταξύ, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές στον «Ε.Τ.», εκτός του ότι ο προϋπολογισμός ανέβηκε κατά 50 εκατ. ευρώ, σε περίπτωση εξάντλησης της διαθέσιμης χρηματοδότησης, προβλέπεται η δημιουργία λίστας επιλαχόντων, οι οποίοι θα μπορούν να επωφεληθούν με την εξασφάλιση επιπλέον πόρων.

Τα ποσοστά επιδότησης θα κυμανθούν από 30% έως 50% ανά νοικοκυριό, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα. Για την αξιολόγηση των αιτήσεων, θα ισχύσουν κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, με το ετήσιο εισόδημα να αποτελεί μάλιστα το σημαντικότερο από αυτά. Προτεραιότητα πρόκειται να δοθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες και πολύτεκνους.

Διαδικασία

Στο διαδικαστικό κομμάτι, η αίτησης υπαγωγής θα γίνεται εύκολα και γρήγορα, με ηλεκτρονική αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση και απευθείας στα καταστήματα λιανικής. Η επιδότηση θα χορηγείται στους ωφελουμένους με εκπτωτικό κουπόνι, το οποίο θα αφαιρείται από την τιμή των νέων ηλεκτρικών συσκευών.

Το πληροφοριακό σύστημα θα αξιολογεί αυτόματα τις αιτήσεις των πολιτών με βάση τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια και θα τους κατατάσσει στην αντίστοιχη κλίμακα επιδότησης. Η παράδοση και τοποθέτηση των νέων συσκευών θα γίνεται παράλληλα με τη συλλογή των παλιών για ανακύκλωση. Τα στάδια υλοποίησης της διαδικασίας θα ελέγχονται αυτόματα από την ψηφιακή πλατφόρμα.

Εκτιμάται ότι θα αντικατασταθούν και θα ανακυκλωθούν περισσότερες από 380.000 ενεργοβόρες συσκευές, ενώ προβλέπεται τα ωφελούμενα νοικοκυριά να έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν έως και 3 ηλεκτρικές συσκευές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΥΠΕΝ έχει προχωρήσει στην επιδότηση των συγκεκριμένων συσκευών, δεδομένου ότι τα κλιματιστικά, τα ψυγεία και οι καταψύκτες δημιουργούν μεγάλα φορτία ηλεκτρικής ενέργειας και κατ’ επέκταση «φουσκώνουν» σημαντικά τους λογαριασμούς ρεύματος.

Πηγή: eleftherostypos.gr 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους...

ΔΙΕΘΝΗ

Την περασμένη Πέμπτη η γαλλική εφημερίδα Le Monde είχε κάθε λόγο να αισθάνεται ικανοποιημένη από τον εαυτό της. Μετά από πέντε χρόνια δημοσιογραφικών ερευνών...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε συναγερμό έχουν τεθεί τα κομματικά επιτελεία για την ημερομηνία της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Στα εκλογικά διλήμματα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη ένας Πακιστανός κατά την διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, στην...