Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Γιάννης Σκαφτούρος: Η κόρη του μπήκε μπροστά για να τον προστατεύσει και τραυματίστηκε

Γιάννης Σκαφτούρος:  Στις περιπτώσεις των συμμοριών της νύχτας με τους πανίσχυρους «νονούς» , οι οποίοι γίνονται στόχοι πληρωμένων δολοφόνων αναφέρθηκε ο συνδικαλιστής στης ΕΛΑΣ Σταύρος Μπαλάσκας, με αφορμή τη δολοφονία του Γιάννη Σκαφτούρου στα Δερβενοχώρια, επισημαίνοντας πως πρόκειται ουσιαστικά για ένα τεράστιο κύκλωμα, μια «κανονική μαφία, σαν την ιταλική», όπως είπε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη “greek mafia” μιλώντας και για τα συμβόλαια θανάτου ως «μια ακραία λύση επαγγελματικού τύπου για να μπορεί κάποιος να καθαρίσει εναν άλλον», φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση Σκαφτούρου με τη δολοφονία του οποίου, όπως είπε, «θα μπορούσαμε να έχουμε εκατόμβη νεκρών».

«Δέκα πέντε σφαίρες βρήκαν τον Σκαφτούρο. Και η κόρη του εξ όσων γνωρίζω μπήκε μπροστά στις βολές για να τον προστατεύσει και τραυματίστηκε» είπε ακόμα.

«Ο Γιάννης Σκαφτούρος είχε δις ισόβια και 26 χρόνια, κάτι που αν μη τι άλλο μαρτυρά μια πλούσια δράση. Και ήταν έξω. Υπάρχουν αυτά τα δικονομικά τερτίπια που χρησιμοποιούν οι καλοπληρωμένοι δικηγόροι αυτών των ανθρώπων» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μπαλάσκας, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις Έξι»

Γιάννης Σκαφτούρος: Σε 35 δευτερόλεπτα γάζωσαν τον… Θείο Τζο «ενοικιαζόμενοι εκτελεστές»

Συμβόλαιο θανάτου διάρκειας 30-35 δευτερολέπτων. Τόσο διήρκεσε η φάση της εκτέλεσης του «Θείου Τζο», του Γιάννη Σκαφτούρου. Οι τρεις εκτελεστές φορούσαν γάντια και κουκούλες full face, όταν εισέβαλαν στην αυλή του σπιτιού. Οι δύο κρατούσαν πολεμικά καλάσνικοφ και ο τρίτος πιστόλι των 9 χιλιοστών.

Ο πρώτος εκτελεστής με το καλάσνικοφ προσέγγισε το κιόσκι και φώναξε: «Πέστε όλοι κάτω». Δείγμα της θέλησής του να σκοτώσει το στόχο του χωρίς παράπλευρες απώλειες. Στη συνέχεια πυροβόλησε τουλάχιστον 15 φορές εναντίον του Γιάννη Σκαφτούρου από κοντινή απόσταση. Ο δεύτερος συνεργός του με το καλάσνικοφ τον κάλυπτε ως υποστήριξη, αν κάποιος από τους παρευρισκομένους αντιδρούσε ή έβγαζε όπλο εναντίον τους. Ο τρίτος με το πιστόλι των 9ΜΜ φαίνεται να έχει ρίξει «χαριστικές βολές» στο θύμα, καθώς βρέθηκαν κάλυκες του συγκεκριμένου διαμετρήματος κοντά στο θύμα.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί κάνουν λόγο για εγχώριο ή αλλοδαπό «γραφείο ενοικιάσεως εκτελεστών», παρότι διακρίνουν κάποιες… αστοχίες στη δράση τους. Για παράδειγμα, τη μοτοσικλέτα που υπέστη μηχανική βλάβη και την αποτυχημένη προσπάθειά τους να πάρουν το όχημα διερχόμενου.

Οι δύο εκδοχές

Μέχρι εκείνο το σημείο, οι τουλάχιστον τρεις δολοφόνοι είχαν κάνει «σταθερά» βήματα και ψύχραιμες κινήσεις κατά την εκτέλεση του συμβολαίου θανάτου. Ωστόσο, η μοτοσικλέτα έχει κλαπεί το… 2019 από την περιοχή του Ασπροπύργου. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί εκτιμούν πως είτε η «εκτέλεση» είχε αποφασιστεί από τότε είτε τα «γραφεία ενοικιαζόμενων εκτελεστών» ή οι εγκληματικές φατρίες έχουν αποθηκευμένα οχήματα για την εκδήλωση δολοφονικών επιθέσεων. Η συγκεκριμένη μοτοσικλέτα έχει μεταφερθεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών προκειμένου να εξερευνηθεί για τυχόν εντοπισμό γενετικού υλικού ή αποτυπωμάτων των δραστών. Οι τραυματισμοί του συμπέθερου και της κόρης του θύματος προήλθαν, σύμφωνα με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., είτε από τις βολίδες που διαπέρασαν τον Γιάννη Σκαφτούρο, δηλαδή τα διαμπερή τραύματα, είτε από εποστρακισμούς. Η 22χρονη κόρη του είχε τρώση σε μέρος του εντέρου και της σπλήνας και η κατάστασή της κρίνεται σοβαρή, αλλά σταθερή.

Επίδειξη δύναμης

Οι αξιωματικοί που ασχολούνται με την υπόθεση και με τα δρώμενα της Greek Mafia τα τελευταία χρόνια αναφέρουν πως οι «εντολείς» του συμβολαίου θανάτου προέβησαν σε μία ακόμη μηνυματική επίδειξη δύναμης προς όλα τα ανερχόμενα εγκληματικά «υποκαταστήματα» που σηκώνουν… κεφάλι. Οι ίδιοι αξιωματικοί δεν αποκλείουν οι εντολές των ηθικών αυτουργών προς τους εκτελεστές να είχαν και την «επισήμανση» εκτέλεσης του συμβολαίου θανάτου μέσα στο σπίτι του θύματος και όχι έξω από αυτό, που θα μπορούσαν να έχουν περισσότερες ευκαιρίες.

Ο Γιάννης Σκαφτούρος μετά τη δολοφονία του φίλου και «συνδαιτυμόνα» του Βασίλη Στεφανάκου τον Ιανουάριο του 2018 είχε εκμυστηρευθεί τους φόβους εξόντωσης και του ίδιου. Γι’ αυτόν το λόγο μετά την αποφυλάκισή του, λίγους μήνες αργότερα, λάμβανε ισχυρά μέτρα ασφάλειας. Μάλιστα 5 μήνες μετά την εκτέλεση του φίλου του είχε δεχθεί και εκείνος δολοφονική επίθεση μέσα στις φυλακές από την αλβανική Μαφία.

Τρία ενδεχόμενα

Στελέχη της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξετάζοντας τα κίνητρα της δολοφονίας του Γιάννη Σκαφτούρου και τα εγκληματικά συνδικάτα από τα οποία μπορεί να προέρχεται, έχουν καταλήξει σε τρία ενδεχόμενα. Εξετάζουν αν το συμβόλαιο θανάτου προέρχεται από προστριβές που σχετίζονται με τις πρόσφατες δραστηριότητες του «Θείου Τζο», όπως τον αποκαλούσαν. Αν είχε ενοχλήσει δηλαδή άλλα εγκληματικά συνδικάτα που αποφάσισαν να τον εξοντώσουν, καθώς ήταν εμπόδιο στα παράνομα συμφέροντά τους.

Το δεύτερο ενδεχόμενο που ερευνούν είναι η απόφαση εξόντωσής του να προέρχεται από ένα νέο «εγκληματικό στρατηγείο» που ξεκαθαρίζει θανατηφόρα την… παλιά γενιά, προκειμένου να αναλάβει τα ηνία της Greek Mafia, αλλά και να αποφύγει τη δική του εξόντωση από τα «βαρίδια» του παρελθόντος.

Μίσος

Η δολοφονική επίθεση έδειχνε το μίσος των εντολέων, την αδιαφορία για παράπλευρες απώλειες και την αποστολή «μηνύματος» προς άλλα αντίπαλα εγκληματικά δίκτυα.

Eνα τρίτο ενδεχόμενο είναι η δολοφονία να συνδέεται με την προηγούμενη δολοφονική απόπειρα σε βάρος του, τον Ιούνιο του 2018 στις φυλακές Κορυδαλλού, όταν μαχαιρώθηκε στο πόδι από τον Κλοντιάν Λεκοτσάι ή «Κλόντι». Η ΕΛ.ΑΣ. εξετάζει το ενδεχόμενο ο «Θείος Τζο» να είχε έρθει σε «αντιπαράθεση» με μέλη της aλβανικής Μαφίας, διαχειριστές «γραφείων ενοικιαζόμενων εκτελεστών», κάτι που ενδεχομένως να προκάλεσε τόσο την επίθεση του 2018 όσο και τη χθεσινή εκτέλεση.

Oπως και να έχει, οι αξιωματικοί θεωρούν ότι η δολοφονία του Γιάννη Σκαφτούρου προστίθεται στα 23 συμβόλαια θανάτου, που έχουν εκτελεστεί την τελευταία τετραετία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ η ποιητική συλλογή του λογοτέχνη ,κριτικού λογοτεχνίας και τέχνης Λεόντιου Πετμεζά «Συστοιχίες της αυριανής εξορίας» με πρόλογο και εικονογράφηση...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να δεσμευτεί ρητά ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, στις οποίες θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπος...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σειρά από σημαντικές διμερείς συναντήσεις πραγματοποίησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο της Υπουργικής Διάσκεψης του ΟΟΣΑ που διεξήχθη στο...

ΔΙΕΘΝΗ

Το βρετανικό αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα κέρδισε μια κοινοβουλευτική έδρα στη βόρεια Αγγλία σήμερα (3/5/24), προκαλώντας βαριές απώλειες για τους κυβερνώντες Συντηρητικούς και σηματοδοτώντας την...