Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Κτηματολόγιο: Ξεκίνησε η προανάρτηση σε Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο Κρήτης

Στην Αχαΐα οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να «τσεκάρουν» τα στοιχεία τους για το κτηματολόγιο.

Σε ρυθμούς Κτηματολογίου βρίσκονται οι ιδιοκτήτες σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου Κρήτης, καθώς ξεκίνησε η προανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων. Αντίστοιχο σκηνικό όμως επικρατεί και στην Αχαΐα, αφού οι πολίτες βρίσκονται στο επόμενο στάδιο, αυτό της ανάρτησης, και θα κληθούν να «τσεκάρουν» τα στοιχεία τους προκειμένου να διασφαλίσουν τις περιουσίες τους.

Ειδικότερα, στις 19 Απριλίου ξεκίνησε η ανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων, έχει διάρκεια δύο μήνες για όσους ζουν στην Ελλάδα και 4 μήνες για όσους βρίσκονται στο εξωτερικό και για πρώτη φορά πραγματοποιείται πλήρως ψηφιακά, χωρίς την υποχρέωση του πολίτη για αυτοπρόσωπη παρουσία στα γραφεία κτηματογράφησης.

Οι ιδιοκτήτες, αφού επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr, μπορούν να ελέγξουν και να επιβεβαιώσουν ή να διορθώσουν την καταγραφή της ιδιοκτησίας τους, αποφεύγοντας έτσι δικαστικές εμπλοκές.

Εάν δεν συμφωνούν με κάποια από τα στοιχεία, μπορούν να υποβάλουν αίτηση διόρθωσης (μέχρι τις 18/10/2021), αλλά και εκπρόθεσμες, ηλεκτρονικά στο www.ktimatologio.gr ή στο Γραφείο Κτηματογράφησης, κατόπιν ραντεβού.

Όμως και οι ιδιοκτήτες σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη θα πρέπει να τσεκάρουν τις περιουσίες τους, αφού άρχισε τη Δευτέρα η διαδικασία της προανάρτησης κτηματολογικών στοιχείων.

Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου για 45 ημέρες και οι δικαιούχοι, με χρήση των κωδικών ασφαλείας του taxisnet, έχουν πρόσβαση στην καταγραφή των δικαιωμάτων τους και της γεωγραφικής απεικόνισης των ακινήτων τους.

 

Οδηγίες

Όπως έκανε γνωστό το Κτηματολόγιο, από χθες η εξυπηρέτηση από το Γραφείο Κτηματογράφησης Αθηνών θα πραγματοποιείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά.

Τι πρέπει να ξέρουν όμως οι πολίτες;

Α. Στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Φορέα ktimatologio.gov.gr μπορείτε να υποβάλετε:

-αιτήσεις χορήγησης Πιστοποιητικού Κτηματογραφούμενου Ακινήτου (ΠΚΑ),

-αιτήσεις διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος,

-δηλώσεις Δ2 (εκπρόθεσμες δηλώσεις και νέες δηλώσεις για Υποθηκοφυλακείο).

Β. Για ειδικές περιπτώσεις, πληροφορίες, διευκρινίσεις και ερωτήματα μπορείτε να αποστείλετε e-mail σε συγκεκριμένες ηλεκτρονικές διευθύνσεις, ανάλογα με το θέμα. Ειδικότερα:

 

  1. Υποβολή έντυπου Δ2’

Αφορά περιπτώσεις κατάργησης ήδη δηλωθέντος δικαιώματος, π.χ. άρση υποθήκης, εξάλειψη προσημείωσης υποθήκης, άρση κατάσχεσης, άρση διαλυτικής αίρεσης, κατάργηση δουλείας, διαγραφή αγωγής με δικαστική απόφαση της εκουσίας διαδικασίας, διαγραφή αγωγής με τελεσίδικη απόφαση, λοιπών εγγραπτέων δικαιωμάτων του δήμου λόγω εξόφλησης της αποζημίωσης προς αυτόν, πράξη εξόφλησης κ.λπ.

Ενέργειες:

α) Συμπληρώνετε το έντυπο της δήλωσης Δ2’ για το κτηματολόγιο που βρίσκεται στο www.ktimatologio.gr/photo/medium/202006/nkjmtp1591016745561.pdf.

β) Στέλνετε τη δήλωση Δ2’ στο athens1@ktimatologio.gr μαζί με τα συνημμένα στοιχεία (τίτλοι/δικαστικές αποφάσεις κ.λπ.) για έλεγχο.

γ) Λαμβάνετε επιβεβαιωτικό mail του επιτυχούς ελέγχου της δήλωσης Δ2’.

δ) Μεταβαίνετε στο Υποθηκοφυλακείο, προσκομίζοντας:

-την ελεγχθείσα δήλωση Δ2’,

-τους σχετικούς τίτλους/δικαστικές αποφάσεις,

-εκτυπωμένο το απαντητικό mail επιβεβαίωσης ελέγχου, προκειμένου να προχωρήσει η μεταγραφή/σημείωση.

 

  1. Υποβολή Δηλώσεων Δ2 για τις οποίες δεν οφείλεται πάγιο τέλος κτηματογράφησης.

Αφορά περιπτώσεις που υποβάλλονται προς μεταγραφή:

-Πράξη αποδοχής κληρονομιάς ή κληρονομητήριο, για ακίνητα για τα οποία είχε καταβληθεί το πάγιο τέλος, εφόσον δεν υπάρχει ουδεμία μεταβολή στο ήδη δηλωθέν ακίνητο.

-Διοικητικές πράξεις (από την 1η.6.2020 και μετά).

-Κανονισμός πολυκατοικίας (από την 1η.6.2020 και μετά).

Ενέργειες:

α) Συμπληρώνετε το έντυπο της δήλωσης Δ2, που βρίσκεται στο https://www.ktimatologio.gr/photo/medium/201912/qk722n1576143661919.pdf.

β) Στέλνετε τη δήλωση Δ2 στο athens1@ktimatologio.gr μαζί με τα συνημμένα στοιχεία (τίτλοι κλπ) για έλεγχο.

γ) Λαμβάνετε επιβεβαιωτικό mail του επιτυχούς ελέγχου της δήλωσης Δ2 και βεβαίωση ότι δεν οφείλετε το πάγιο τέλος κτηματογράφησης.

δ) Μεταβαίνετε στο Υποθηκοφυλακείο, προσκομίζοντας:

την ελεγχθείσα δήλωση Δ2,

τις σχετικές πράξεις,

εκτυπωμένο το απαντητικό mail επιβεβαίωσης ελέγχου, προκειμένου να προχωρήσει η μεταγραφή.

 

  1. Ενημέρωση για τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) για χορήγηση Πιστοποιητικού Κτηματογραφούμενου Ακινήτου (ΠKA)

Στην περίπτωση που κατά την υποβολή αίτησης χορήγησης ΠΚΑ στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο δεν γνωρίζετε τον ΚΑΕΚ του ακινήτου, θα πρέπει να αποστείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση athens1@ktimatologio.gr τα στοιχεία του ακινήτου σας: οδό, αριθμό, περιοχή, τοπωνύμιο, Τ.Κ., αρ. διαμερίσματος στον τίτλο (αν πρόκειται για διηρημένη), όροφος κ.λπ, καθώς και το τηλέφωνο επικοινωνίας, προκειμένου να σας αποσταλεί ο ΚΑΕΚ που πρέπει να καταχωριστεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή και έτσι να ολοκληρώσετε την αίτηση και την έκδοση του πιστοποιητικού.

4.Υποβολή αιτήσεων κατάθεσης συμπληρωματικών στοιχείων, ανάκλησης δήλωσης, χορήγησης αντιγράφων, επιστροφής τέλους.

Τα σχετικά έντυπα είναι διαθέσιμα: https://www.ktimatologio.gr/posts/entypa-1-2.

Χρησιμοποιήστε την ηλεκτρονική διεύθυνση athens2@ktimatologio.gr.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Όντας ένας από τους δύο αγώνες του προγράμματος που προσφέρουν αυξημένους βαθμούς στους συμμετέχοντες, ο αγώνας θα αποτελέσει και φέτος τον ένατο και τελευταίο...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Ford Kuga είναι το μεσαίο SUV που έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα προτάσσοντας τις πιο προηγμένες τεχνολογίες στην κατηγορία, μια νέα και άκρως...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Toyota ξεκίνησε τη δοκιμή ενός νέου φορτηγού που κινείται με υδρογόνο μαζί με την Coca-Cola στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων εφοδιασμού της εταιρείας αναψυκτικών....

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Παρατηρήσεις με το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb οδήγησαν τους επιστήμονες στην ανακάλυψη ενός γιγάντιου εξωπλανήτη, ενός «σούπερ Δία» σε τροχιά γύρω από ένα κοντινό...