Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Αναβιώνει τη Δευτέρα του Πάσχα το έθιμο των Ιπποδρομιών του Αϊ Γιώργη στο Πυλί της Κω

Αναβιώνει τη Δευτέρα του Πάσχα 25 Απριλίου, στο Πυλί της Κω το πατροπαράδοτο έθιμο του Αγίου Γεωργίου του Καβαλάρη, όπου μετά το τέλος της Θείας λειτουργίας ακολουθεί παρέλαση των αλόγων προς τιμή του Αγίου.

Οι τελευταίες δοκιμαστικές Ιπποδρομίες έγιναν το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου και οι ιππείς αναμένεται να υπερβούν τους είκοσι.

Το έθιμο ξεκινά από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας όταν οι κάτοικοι κατέβαιναν από το Παλιό Πυλί να δουν το “μουλαρίδι” με τα άλογα.

Στη θέση του σημερινού ναού που ανακαινίσθηκε μετά την Ενσωμάτωση, υπήρχε μικρό ναΰδριο και πριν γίνει ο χωματένιος αμαξιτός δρόμος της Ιταλοκρατίας (1926-28), υπήρχε καρόδρομος στον οποίο μετά δυσκολίας χωρούσε υποζύγιο με δυο μεγάλα κοφίνια. Δεξιά κι αριστερά, φυσικά, δεν υπήρχαν σπίτια, αλλά μια άγρια ζούγκλα από ακανθώδεις θάμνους “αράμνους” που εμπόδιζαν τα άλογα όταν έτρεχαν δυο- δυο και τους αναβάτες. Κάπου συνέβαιναν και ατυχήματα γι’ αυτό και οι Ιταλοί επιδίωκαν την κατάργηση του εθίμου.

Ανήμερα του Αϊ Γιώργη το 1933, την ημέρα που έγινε ο μεγάλος σεισμός με 200 και πλέον θύματα, οι Ιπποδρομίες είχαν απαγορευτεί, γι’ αυτό και κατά μια εκδοχή ο Άγιος έστειλε το μεγάλο κακό.

Εννιά ή δώδεκα καβαλάρηδες ξυπόλυτοι και ξεσκούφωτοι ιππεύουν τ’ άλογά τους χωρίς σέλλα και χαλινάρι και τρέχουν από τρεις κάθε φορά γύρω στα δυο χιλιόμετρα, φθάνοντας στο τέρμα που είναι η εκκλησιά του Αϊ Γιώργη. Στο μέτωπο του αλόγου, που έρχεται πρώτο στην κάθε τριάδα, σπουν ένα ωμό αυγό. Αφού τρέξουν όλες οι τριάδες, ξεχωρίζουν τα άλογα που ήρθαν πρώτα, για να τρέξουν και πάλι στον τελικό. Στο άλογο που θα νικήσει, η επιτροπή της εκκλησιάς δίνει ένα χρηματικό βραβείο. Το ίδιο έθιμο της ιπποδρομίας γινόταν επίσης και στον Αϊ Γιώργη του Μακρή στην Καρδάμαινα.”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το 7ο Ελληνικό Συνέδριο Ογκολογίας με τίτλο “Ανθρώπινο άγγιγμα στη ψηφιακή εποχή” διοργανώνεται από την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και την Ελληνική Εταιρεία...

ΔΙΕΘΝΗ

Στις πανεπιστημιουπόλεις της Αμερικής μεταφέρεται ο πόλεμος στη Γάζα. Στο Κολούμπια, έχουν συλληφθεί περισσότεροι από εκατό φοιτητές που διαδηλώνουν υπέρ των Παλαιστινίων και η...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, να κάνει λόγο για «εθνικό στόχο που επιδιώχθηκε με πολλές προσπάθειες και από μεγάλους ηγέτες της χώρας εδώ...

ΕΛΛΑΔΑ

Η πεζοπορία μίας τουρίστριας σε φαράγγι της Κρήτης, ήταν απρόβλεπτη καθώς τραυματίστηκε και χρειάστηκε να συνδράμουν οι αρχές για την διάσωσή της. Όλα συνέβησαν...