Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Καλοκαιρινός οβελίας με θερμοκρασίες πάνω από 25 βαθμούς Κελσίου

Την Κυριακή του Πάσχα θα επικρατήσουν πολύ καλές καιρικές συνθήκες, καθώς προβλέπονται λίγες μόνο νεφώσεις κυρίως στα ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες και κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες στα παραθαλάσσια τμήματα.
Ωστόσο, οι πιο θαραλλέοι θα πρέπει να προσέξουν τις βουτιές, διότι η θερμοκρασία στην θάλασσα είναι χαμηλή για την εποχή της, όπως επισημαίνει το meteo.gr, αν και σε ορισμένες περιοχές, κυρίως στις Κυκλάδες η θερμοκρασία του νερού έχει αρχίσει να ανεβαίνει.

Η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω άνοδο, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα κυμανθεί από 7 έως 27 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 8 έως 22 βαθμούς), 11 έως 28 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 15 έως 26 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από 13 έως 24 βαθμούς και στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο έως τους 28 βαθμούς), 12 έως 23 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη (στη Βόρεια Κρήτη έως τους 27 βαθμούς), 10 έως 26 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις ασθενείς και βαθμιαία μέτριοι 2-3 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από νοτιοανατολικές διευθύνσεις επίσης ασθενείς έως 3 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες μόνο νεφώσεις το απόγευμα αναμένεται στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από νότιες διευθύνσεις ασθενείς, έως 3 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις το απόγευμα αναμένεται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στον Θερμαϊκό θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ασθενείς έως 3 μποφόρ. Πάντως, σε σχετικά χαμηλά επίπεδα για την εποχή κυμαίνεται η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας, όπως επισημαίνει το meteo.gr.

Η ελάχιστη θερμοκρασία του έτους της επιφάνειας της θάλασσας (SST – Sea Surface Temperature) στη Μεσόγειο, σημειώνεται περίπου στις αρχές Μαρτίου, και σταδιακά από τον Απρίλιο ξεκινά η θέρμανση των υδάτων, παράλληλα με τα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας. Ο φετινός ψυχρός Μάρτιος όσον αφορά στη θερμοκρασία του αέρα, είχε επίπτωση και στην SST, καθώς από δορυφορικές μετρήσεις εκτιμάται ότι σε περιοχές του Βόρειου Αιγαίου καταγράφηκαν οι χαμηλότερες τιμές SST τουλάχιστον από το 2008 (~10°C).

Οι νεότερες δορυφορικές μετρήσεις που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr τη Μεγάλη Παρασκευή 22 Απριλίου 2022, δείχνουν ότι η SST στα ελληνικά πελάγη κυμαίνεται περίπου 1-2°C κάτω από τη μέση τιμή των τελευταίων 15 ετών. Ο πρώτος χάρτης παρουσιάζει τις απόλυτες τιμές SST, με τις χαμηλότερες τιμές να εντοπίζονται στο Θρακικό Πέλαγος (~13°C), και οι υψηλότερες στο Καρπάθιο και Λιβυκό Πέλαγος (~17-18°C).Παρόμοιες συνθήκες καταγράφονται και στην υπόλοιπη Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο, με την SST να κυμαίνεται μεταξύ 1-3°C κάτω από τον μέσο όρο της περιόδου 2008-2021. Ο επόμενος χάρτης δείχνει τις απόλυτες τιμές SST στη Μεσόγειο τη Μεγάλη Παρασκευή 22/4. Στη Θάλασσα του Λεβάντε η SST φτάνει τους 19-20°C, ενώ οι χαμηλότερες τιμές καταγράφονται στη Βόρεια Αδριατική, με 12-13°C.

Μπορεί η επιφάνεια της θάλασσας να είναι ελαφρώς πιο ψυχρή από ό,τι συνήθως αυτή την περίοδο, όμως οι τιμές της SST στη χώρα μας την Μ. Παρασκευή 22/4 ήταν υψηλότερες από τον μέσο όρο της περιόδου 1982-2000. Παγκοσμίως η SST αυξάνεται συνεχώς τις τελευταίες 5 δεκαετίες και ειδικότερα στη Μεσόγειο, η θερμοκρασία των επιφανειακών υδάτων ανεβαίνει με μεγαλύτερο ρυθμό από αυτόν του υπερκείμενου αέρα. Τα κύματα καυσώνων της θάλασσας επίσης αυξάνονται σε ένταση και συχνότητα, όμως είμαστε σε θέση να τα προβλέπουμε με σχετική ακρίβεια χάρη στη σύζευξη των ατμοσφαιρικών και ωκεανογραφικών αριθμητικών μοντέλων. Διαβάστε περισσότερα σχετικά στην Ενότητα “Επιστημονικά Άρθρα”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το 7ο Ελληνικό Συνέδριο Ογκολογίας με τίτλο “Ανθρώπινο άγγιγμα στη ψηφιακή εποχή” διοργανώνεται από την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και την Ελληνική Εταιρεία...

ΔΙΕΘΝΗ

Στις πανεπιστημιουπόλεις της Αμερικής μεταφέρεται ο πόλεμος στη Γάζα. Στο Κολούμπια, έχουν συλληφθεί περισσότεροι από εκατό φοιτητές που διαδηλώνουν υπέρ των Παλαιστινίων και η...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, να κάνει λόγο για «εθνικό στόχο που επιδιώχθηκε με πολλές προσπάθειες και από μεγάλους ηγέτες της χώρας εδώ...

ΕΛΛΑΔΑ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Αθήνα λόγω των εκδηλώσεων για την παράδοση – παραλαβή της Ολυμπιακής Φλόγας στο πλαίσιο...