Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

ΔιαΝΕΟσις: Παραμένει η «μάστιγα» του brain drain – Το 57,9% των Ελλήνων θα μετανάστευε για δουλειά

Τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά δίνει το δεύτερο μέρος της έρευνας της ΔιαΝΕΟσις, με τίτλο «Τι πιστεύουν οι Έλληνες 2022». Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία ερευνών MARC A.E., σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του γενικού πληθυσμού ηλικίας 17 και άνω (1.254 άτομα), με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και online panel στο διάστημα 26 Ιανουαρίου – 5 Φεβρουαρίου 2022.

Ειδικά στο μέρος της έρευνας που αφορά στον τομέα «Εργασία & Ισότητα» οι συμμετέχοντες απάντησαν σε σειρά ερωτήσεων, που χαρτογραφούν τις απόψεις των Ελλήνων για θέματα που αφορούν στην εργασία, την εκπαίδευση και την κατάρτιση. Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας, η απειλή του brain drain συνεχίζει να ρίχνει βαριά την σκιά της πάνω από την ελληνική πραγματικότητα. Εν έτει 2022, οι τάσεις φυγής δείχνουν να παραμένουν… σε «μνημονιακά» επίπεδα.

Καλύτερη «μία δουλειά με μέτριο μισθό αλλά σταθερότητα» – Το Δημόσιο η πρώτη επιλογή

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα και το 2022 η πλειοψηφία των Ελλήνων (58,3%) εξακολουθούν να προτιμούν «μια δουλειά με μέτριο μισθό, μικρές προοπτικές εξέλιξης, αλλά σταθερότητα» από «μια δουλειά με μεγάλες αποδοχές, μεγάλες προοπτικές εξέλιξης, αλλά χωρίς εργασιακή ασφάλεια», μια προτίμηση που φαίνεται να είναι σταθερή τα τελευταία 7 χρόνια.

Ωστόσο, αυτή τη φορά, το 36,4% των ερωτηθέντων δηλώνουν, ότι αν μπορούσαν να διαλέξουν δουλειά, θα προτιμούσαν «μισθωτή εργασία στο Δημόσιο» -είναι η δημοφιλέστερη απάντηση για τους ερωτηθέντες και το υψηλότερο ποσοστό προτιμήσεων για εργασία στο Δημόσιο που έχουμε καταγράψει από το 2016, όταν αρχίσαμε να κάνουμε αυτή την ερώτηση (τότε το ποσοστό ήταν 24,4%). Πλέον, μια δουλειά στο Δημόσιο είναι η πρώτη επιλογή για όλες τις ηλικίες των Ελλήνων.

Το 57,9% των Ελλήνων θα έφευγε για δουλειά στο εξωτερικό

Από τους Έλληνες που εργάζονται πάντως (μόλις το 47,7% του δείγματος), μόνο οι μισοί (52,2%) δηλώνουν ότι εργάζονται κανονικό 8ωρο. Σχεδόν 1 στους 5 εργαζόμενους εργάζεται με μερική απασχόληση (17,4%) και ένα πολύ υψηλό 29,2% δηλώνουν ότι εργάζονται περισσότερες από οκτώ ώρες την ημέρα.

Το 41,8% των εργαζομένων απάντησαν, πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν εργαστεί με τηλεργασία. Μετά το τέλος της πανδημίας, σχεδόν 1 στους 3 εργαζόμενους (37,5%) θα ήθελε να επιστρέψει κανονικά στον χώρο εργασίας του, αλλά 1 στους 4 (23,2%) θα ήθελε «ένα ευέλικτο σύστημα που να συνδυάζει τηλεργασία με παρουσία στον χώρο εργασίας κάποιες ημέρες της εβδομάδας». Υπάρχει, δε, και ένα 6,9% (που ειδικά στις γυναίκες είναι 7,6% και στους νέους ηλικίας 17-24 είναι 22,2%), που θα προτιμούσε να συνεχίσει να εργάζεται αποκλειστικά με τηλεργασία.

Όλα αυτά, βεβαίως, δεν συνθέτουν ένα εργασιακό περιβάλλον ικανοποιητικό για τους Έλληνες εργαζόμενους. Πράγματι, το 57,9% των Ελλήνων (και το 77,1% των νέων ηλικίας 17-24 και το 71,9% των 25-39) δηλώνουν ότι «θα μετανάστευαν στο εξωτερικό αν έβρισκαν δουλειά με καλύτερες αποδοχές και καλύτερες συνθήκες». Το 38,1% του γενικού πληθυσμού, μάλιστα, επιλέγουν την απάντηση «σίγουρα ναι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σειρά από σημαντικές διμερείς συναντήσεις πραγματοποίησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο της Υπουργικής Διάσκεψης του ΟΟΣΑ που διεξήχθη στο...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλη Παρασκευή σήμερα και τα καταστήματα μένουν ανοιχτά έως τις 19:00 για τις τελευταίες αγορές του Πάσχα. Τα σούπερ μάρκετ παραμένουν επίσης ανοιχτά με άλλα...

LIFESTYLE

Θλίψη έχει προκαλέσει στον κόσμο του θεάτρου η είδηση πως η Άννα Παναγιωτοπούλου άφησε την τελευταία της πνοή το Μεγάλο Σάββατο, 04/05. Τη δυσάρεστη...

ΔΙΕΘΝΗ

Σε νέες συλλήψεις διαδηλωτών κατά του πολέμου στη Γάζα προχώρησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης σε δύο ακόμα πανεπιστημιακά ιδρύματα της πολιτείας. Είχε προηγηθεί αίτημα...