Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Τροπολογία για πλαφόν 3% στις επαγγελματικές μισθώσεις –Στη… σέντρα επιχειρήσεις που κερδοσκοπούν

Τη δημοσιοποίηση της εμπορικής επωνυμίας επιχειρήσεων που κερδοσκοπούν, παραβιάζοντας τα μέτρα περιστολής φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας σε περιόδους κρίσης, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΥΠΑΝ), η οποία κατατέθηκε χθες το απόγευμα σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα.

Προϋποθέσεις

Σύμφωνα με τη νομοθετική παρέμβαση με ισχύ έως τις 30.6.2022, η δημοσίευση της εμπορικής επωνυμίας μιας επιχείρησης θα πραγματοποιείται εφόσον:

α) έχει επιβληθεί σε αυτή διοικητικό πρόστιμο ύψους μεγαλύτερου από 50.000 ευρώ ή

β) έχει επιβληθεί σε αυτή διοικητικό πρόστιμο για δεύτερη φορά, ανεξαρτήτως ύψους, για παραβίαση του άρθρου περί έκτακτων μέτρων περιστολής φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας (άρθρο 58 του ν. 4818/2021).

Σημειώνεται πως ως «εμπορική επωνυμία» μιας επιχείρησης νοείται το όνομα ή η εμπορική ή εταιρική επωνυμία ή ο διακριτικός τίτλος αυτής ή άλλο ιδιαίτερο διακριτικό γνώρισμα ή σημείο με το οποίο η επιχείρηση, κατά τρόπο ευδιάκριτο, καθίσταται γνωστή και το οποίο χρησιμοποιεί στην εμπορική της δραστηριότητα, στις υπηρεσίες ή στα προϊόντα της, κατά το χρόνο παραβίασης του παραπάνω άρθρου.

Οι εμπορικές επωνυμίες των επιχειρήσεων μπορούν να δημοσιοποιούνται με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο. Η προθεσμία υποβολής και η υποβολή αντιρρήσεων δεν αναστέλλουν την εκτέλεση του μέτρου της δημοσιοποίησης της εμπορικής επωνυμίας της επιχείρησης.

Τι προβλέπει

Η τροπολογία προβλέπει, επίσης, πως έως την 30ή.6.2022 απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, καθώς και από την πώληση γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων, λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου και φυτικών ελαίων, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 1ης.9.2021. Επί της ουσίας, επεκτάθηκε το πεδίο εφαρμογής των διατάξεων για την περιστολή των φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας, προκειμένου να περιληφθούν σε αυτό και άλλα προϊόντα (γεωργικά αγαθά και κάποια τρόφιμα) των οποίων η εφοδιαστική αλυσίδα έχει διαταραχθεί εξαιτίας της γεωπολιτικής κρίσης που προκλήθηκε από τη στρατιωτική εισβολή των στρατευμάτων της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μισθώματα

Παράλληλα, στην ίδια νομοθετική παρέμβαση του ΥΠΑΝ καθορίζεται στο 3% το ανώτατο όριο αναπροσαρμογής μισθώματος για εμπορικές και επαγγελματικές μισθώσεις ακινήτων για το 2022. Από τη συγκεκριμένη πρόβλεψη εξαιρούνται αυτά με εκμισθωτή:

α) Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ),

β) εταιρίες των οποίων η πλειοψηφία των ονομαστικών μετοχών, μεριδίων ή μερίδων ή δικαιωμάτων ψήφου ανήκει, άμεσα ή έμμεσα, σε Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ), τους οποίους διαχειρίζονται Διαχειριστές Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΔΟΕΕ),

γ) επιχείρηση εκμετάλλευσης εμπορικού κέντρου που διαθέτει, κατ’ ελάχιστο, συνολική επιφάνεια 15.000 τ.μ. σε ένα ή περισσότερα επίπεδα.

Παράταση

Τέλος, παρατείνεται -βάσει της τροπολογίας- η θητεία των Διοικήσεων των Επιμελητηρίων κατά ένα έτος. Οι εκλογές τους θα διεξαχθούν σε ημερομηνία μεταξύ της 15ης.11.2023 και της 15ης.12.2023, η οποία θα οριστεί με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του οικείου Επιμελητηρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερωτηματικά προκαλούνται από το πόσο «καθαρές» ήταν οι εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και το κατά πόσο ο αριθμός των 150.000 ανθρώπων οι οποίοι ψήφισαν πλησιάζει...

ΕΛΛΑΔΑ

Πεντακόσιες ογδόντα μία ελληνικές ακτές, δεκαπέντε μαρίνες και έξι τουριστικά σκάφη κέρδισαν φέτος Γαλάζιες Σημαίες, φέρνοντας την Ελλάδα για ακόμα μία φορά στην 2η...

ΕΛΛΑΔΑ

«Για μένα ο κ. Καχριμάνης είναι ήδη ένοχος, άσχετα με την εξέλιξη της παραπομπής του στο πειθαρχικό συμβούλιο». Αυτό τόνισε ο επικεφαλής των Οριζόντων...

ΕΛΛΑΔΑ

Στη σύλληψη ενός 46χρονου αλλοδαπού προέβησαν, απογευματινές ώρες τις 13/05/2022, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας για παράβαση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (Ν.2960/2001).   Εντοπίστηκε...

Copyright © 2020 Editorial.gr