Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Αγωνία για την άρση των μέτρων –«Τελειώνουν» τα πιστοποιητικά και τα τεστ στους μαθητές

Άρση μέτρων: Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί και πολύ πιθανόν να ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού τέταρτης δόσης των πολιτών 70-79 ετών, ακολουθώντας εκείνους από 80 ετών και πάνω που έχουν ξεκινήσει να εμβολιάζονται με την τέταρτη δόση.

Η 4η δόση ορίζεται ως η δεύτερη αναμνηστική, για αυτό και δε διαχωρίζεται από την τρίτη  ως προς το σύνολο των στατιστικών στοιχείων που ανακοινώνονται μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr. Ετσι, χθες πραγματοποιήθηκαν 5130 εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης, με τον αριθμό αυτό να περιλαμβάνει τόσο τρίτες όσο και τέταρτες δόσεις. Tα ραντεβού από τους πολίτες 80 ετών και πάνω έχουν ξεπεράσει τις 30.000.

Εφόσον η πλατφόρμα θα ανοίγει ανά ηλικιακή δεκαετία, όπως έχει ανακοινωθεί επίσημα από το υπουργείο Υγείας, είναι πιθανό το ηλικιακό γκρουπ 60-69 ετών να δρομολογηθεί για να ξεκινήσει να προγραμματίζει ραντεβού την επόμενη εβδομάδα.

Η Επιτροπή Εμβολιασμών έχει συστήσει τη χορήγηση τέταρτης δόσης για όλους όσους είναι από 60 ετών και πάνω, ανεξαρτήτως χρόνιων νοσημάτων, τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά την τρίτη δόση. Η 4η δόση είναι εθελοντική και δεν θα έχει καμία σύνδεση με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Ωστόσο, οι επιστήμονες απευθύνουν ισχυρή σύσταση, ειδικά για τους μεγαλύτερους από 70 ετών, τους διαμένοντες σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και όσους από 60 ετών και πάνω έχουν υποκείμενα νοσήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι πολίτες από 60 ετών και άνω νόσησαν με Covid-19 μετά την τρίτη δόση, δεν θα κάνουν τέταρτη.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Επιτροπής Εμβολιασμών το οποίο έκανε γνωστό η πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου, την προηγούμενη εβδομάδα, “τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και υπό ανοσοκαταστολή βρίσκονται σε κίνδυνο γιατί εμφανίζουν εξ αρχής χαμηλότερη ανοσοαπόκριση. Λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας της Ομικρον 2, της χαλάρωσης των μέτρων και της μεταβολής της συμπεριφοράς των πολιτών εξακολουθούμε να παρατηρούμε μεγάλο αριθμό μολύνσεων”.

Την ίδια στιγμή που αναμένεται το άνοιγμα της πλατφόρμας για ραντεβού εμβολιασμού και στις άλλες ηλικιακές ομάδες για τις οποίες έχει συστηθεί τέταρτη δόση, αγωνία επικρατεί και για την αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, κατά την οποία θα οριστικοποιηθεί ο “οδικός χάρτης” … παγώματος των πιστοποιητικών και θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις. Σύμφωνα με όσα προανήγγελε χθες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά, η απελευθέρωση από τον Μάιο θα αφορά βασικά στην υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού για πρόσβαση σε χώρους. Συγκεκριμένα, εξετάζεται να ανασταλεί αυτή η υποχρέωση για την καλοκαιρινή περίοδο ενώ η μάσκα όπως όλα δείχνουν θα παραμείνει σε εσωτερικούς χώρους. Παράλληλα, εξετάζεται η κατάργηση των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων στα σχολεία που έχουν ήδη μειωθεί από δύο την εβδομάδα σε ένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εποικοδομητική χαρακτήρισαν τη συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς έστειλαν το μήνυμα...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο σε χρωματισμό Frozen Pure Grey ήταν το 6.000.000ό αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε από την κοινοπραξία BMW Brilliance Automotive (BBA). Χρειάστηκαν μόλις...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Το γεγονός ότι μπορούμε αυτή τη στιγμή να συνομιλούμε με μία χώρα η οποία με την οποία διαχρονικά αντιμετωπίζουμε διάφορα προβλήματα, ζητήματα, εντάσεις πολλές...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα θετικά στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο φαίνεται ότι «κλειδώνουν» τη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,...