Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Τα 5 SOS για τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία

Με 8 νέα Πειραματικά Σχολεία φέτος, ο αριθμός των Πρότυπων και Πειραματικών, σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, ανεβαίνει στα 120. Ο θεσμός διευρύνεται, με τη ζήτηση κάθε χρόνο από τους γονείς να αυξάνεται.

Πέρσι, για 4.039 θέσεις, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 13.000. Φέτος, με ακόμα πιο ενισχυμένο το θεσμό των Πειραματικών, οι αιτήσεις για τους ενδιαφερόμενους γονείς έχουν αρχίσει και «τρέχουν».

Ο «Ελεύθερος Τύπος» δίνει απαντήσεις σε 5 ερωτήματα σχετικά με τις δυνατότητες εισαγωγής, τις απαιτούμενες διαδικασίες, τις ημερομηνίες-«κλειδιά» και τους περιορισμούς στον αριθμό δηλώσεων.

  1. Με ποιες διαδικασίες και εντός ποιων προθεσμιών γίνονται οι δηλώσεις για την εισαγωγή μαθητών σε Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία;

Οι γονείς που ενδιαφέρονται να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση για εισαγωγή των παιδιών τους σε κάποιο Πρότυπο ή Πειραματικό θα επισκεφθούν την ηλεκτρονική πλατφόρμα https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-skholeio/aitese-eisagoges-matheton-kai-mathetrion-sta-protupa-kai-peiramatika-skholeia. Η υποβολή των αιτήσεων μπορεί να γίνει μέχρι την Πέμπτη 31 Μαρτίου στις 15.00. Η πρόσβαση στο σύστημα θα γίνει με τους κωδικούς TAXISnet και στη συνέχεια οι γονείς θα συμπληρώσουν τα προσωπικά στοιχεία του υποψηφίου, τον Αριθμό Μητρώου του και το κινητό τους τηλέφωνο, ενώ στη συνέχεια θα επιλέξουν το σχολείο προτίμησής τους.

  1. Σε πόσα σχολεία έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση οι γονείς;

Στην ειδική πλατφόρμα, οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση μόνο σε ένα σχολείο, εφόσον επιθυμούν την εισαγωγή του μαθητή αποκλειστικά σε Πειραματικό ή σε Πρότυπο Σχολείο. Σε περίπτωση που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση και στους δύο τύπους σχολείων, μπορούν να επιλέξουν ένα Πρότυπο της επιλογής τους κι ένα Πειραματικό και να τα τοποθετήσουν με σειρά προτεραιότητας.

  1. Με ποιες διαδικασίες γίνεται η εισαγωγή μαθητών σε Πειραματικά ή Πρότυπα Σχολεία;
  • Στα Πειραματικά Σχολεία, για την εισαγωγή των μαθητών προβλέπεται η διαδικασία της δημόσιας ηλεκτρονικής κλήρωσης. Διενεργείται με ευθύνη της Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων (ΔΕΠΠΣ) και αφορά την πρόσβαση στην εισαγωγική τάξη των βαθμίδων του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου, δηλαδή μαθητές οι οποίοι θα φοιτήσουν στην Α’ Δημοτικού, Γυμνασίου ή Λυκείου. Η ηλεκτρονική κλήρωση θα πραγματοποιηθεί στις 6 Μαΐου 2022. Σημειώνεται ότι το 20% των προκηρυσσόμενων θέσεων καλύπτεται από τους μαθητές ειδικής κατηγορίας, δηλαδή δίδυμα, τρίδυμα, αδέλφια μαθητών που φοιτούν στο Πειραματικό, τέκνα εκπαιδευτικών με θητεία σε Πειραματικά Σχολεία.

Σχετικά με την πλήρωση θέσεων στις υπόλοιπες τάξεις, εφόσον υπάρχει κάποιο κενό, πραγματοποιείται κλήρωση με την έναρξη ή κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους.

  • Στα Πρότυπα Σχολεία, η εισαγωγή αφορά στην Α’ τάξη Γυμνασίων και Λυκείων. Οι μαθητές υποβάλλονται σε τεστ δεξιοτήτων με ερωτήσεις κλειστού τύπου/πολλαπλής επιλογής στα μαθήματα της Ελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών, διάρκειας 150 λεπτών. Σημειώνεται ότι δεν προβλέπεται διαδικασία αναβαθμολόγησης στα τεστ. Οι υποψήφιοι μαθητές οφείλουν να προσκομίσουν, κατά την ημερομηνία διενέργειας της δοκιμασίας δεξιοτήτων (τεστ), αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και την εκτυπωμένη βεβαίωση υποβολής της αίτησής τους για την πλήρη ταυτοποίησή τους.

Σημειώνεται ότι φέτος οι εξετάσεις γίνονται νωρίτερα από τα προηγούμενα χρόνια. Ειδικότερα, φέτος, θα πραγματοποιηθούν στις 7 Μαΐου, ενώ τα προηγούμενα χρόνια διενεργούνταν μετά το τέλος του σχολικού έτους. Το υπουργείο Παιδείας μετέθεσε νωρίτερα την εξεταστική διαδικασία, ώστε να υπάρξει έγκαιρος προγραμματισμός σχετικά με την κάλυψη θέσεων μαθητών αλλά και εκπαιδευτικών όχι μόνο στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία αλλά και στα δημόσια σχολεία. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, πραγματοποιείται κλήρωση εντός του σχολείου, με ευθύνη του διευθυντή.

  1. Τι προβλέπεται για τους μαθητές που φοιτούν ήδη σε ένα σχολείο που χαρακτηρίστηκε πρόσφατα Πρότυπο ή Πειραματικό;

Οι μαθητές που φοιτούν ήδη σε ένα σχολείο που χαρακτηρίστηκε πρόσφατα Πρότυπο ή Πειραματικό συνεχίζουν κανονικά τη φοίτησή τους, εκτός εάν επιθυμούν τη μετεγγραφή τους σε κάποιο άλλο σχολείο. Στα σχολεία που είναι συνδεδεμένα, η μετάβαση στην επόμενη βαθμίδα γίνεται αυτόματα, γι’ αυτό το λόγο οι γονείς που επιθυμούν την εγγραφή των παιδιών τους σε κάποιο Πρότυπο ή Πειραματικό Σχολείο θα πρέπει να ενημερωθούν από την ιστοσελίδα της ΔΕΠΠΣ (depps.minedu.gov.gr) για τον αριθμό εισακτέων ανά σχολείο, βαθμίδα και τύπο, καθώς μεταβάλλεται ανάλογα με το σχολείο και την περιοχή.

  1. Εάν ο μαθητής δεν επιτύχει την εισαγωγή του σε κάποιο Πρότυπο ή Πειραματικό Σχολείο, τι πρέπει να κάνει για την εγγραφή του σε σχολική μονάδα;

Οι γονείς παράλληλα με τις διαδικασίες συμμετοχής για την εισαγωγή σε Πρότυπο ή Πειραματικό Σχολείο θα πρέπει να προχωρήσουν και στην εγγραφή του μαθητή στο δημόσιο σχολείο στο οποίο υπάγεται. Για τα Γυμνάσια και Λύκεια δεν έχει ανοίξει η ειδική πλατφόρμα, όμως για τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά η προθεσμία «τρέχει» μέχρι τις 20 Μαρτίου. Εάν δεν επιτύχει ο μαθητής την εισαγωγή του, συνεχίζει κανονικά τη φοίτησή του στο δημόσιο σχολείο της περιοχής του, διαφορετικά με την εγγραφή του σε Πρότυπο ή Πειραματικό διαγράφεται από τη λίστα φοιτούντων μαθητών του δημόσιου σχολείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέλαση στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, για τις επετειακές εκδηλώσεις της Ομογένειας για την 25η Μαρτίου....

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινάει σήμερα το νέο εξειδικευμένο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης σε συνέχεια της επιτυχημένης συνεργασίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) με το ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ. Το «ολοκληρωμένο...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης τη Δευτέρα 15 Απριλίου, στις 18:30, θα παρουσιάσει το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τις...

ΔΙΕΘΝΗ

Παγκόσμια ανησυχία για την κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Η μεγάλη ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ αναχαιτίστηκε από τον «σιδερένιο θόλο», με τη...