Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Αλλαγές στα πιστοποιητικά εμβολιασμού – Για πόσο ισχύουν, πότε βγαίνουν άκυρα

Πιστοποιητικά εμβολιασμού: Τη στιγμή που ξεκίνησε η σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων, από την εστίαση και τη διασκέδαση, προ των πυλών είναι η αυστηροποίηση της πρόσβασης σε αυτούς τους χώρους, με σκοπό τη μείωση της διασποράς του κορονοϊού.

Σε μία εβδομάδα, και συγκεκριμένα στις 7 Φεβρουαρίου, όποιος δεν έχει κάνει αναμνηστική δόση επτά μήνες μετά τη δεύτερη, θα αντιμετωπίζεται ως ανεμβολίαστος.

Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, δηλαδή, θα είναι ενεργά με την τρίτη δόση του εμβολίου και αυτό γιατί η προστασία από τον εμβολιασμό έχει αποδειχθεί ότι μειώνεται σημαντικά με την πάροδο των μηνών, επομένως η αναμνηστική δόση κρίνεται αναγκαία για την αύξηση των αντισωμάτων. Το μέτρο της … έμμεσης υποχρεωτικότητας της τρίτης δόσης ήταν να τεθεί σε ισχύ από αύριο, ωστόσο, εξαιτίας της κακοκαιρίας “Ελπίς” και της αναβολής πολλών εμβολιασμών, παρατάθηκε κατόπιν απόφασης του υπουργείου Υγείας και θα ξεκινήσει να ισχύει από τις 7/2.

Το μέτρο αφορά σε όλα τα άτομα από 18 ετών και πάνω, και είναι διαφορετικό για τα διδοσικά εμβόλια σε σχέση με το μονοδοσικό. Συγκεκριμένα, το επτάμηνο ισχύος του πιστοποιητικού ισχύει για τα εμβόλια Pfizer, Moderna και AstraZeneca, ενώ όσοι έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson&Johnson πρέπει να κάνουν αναμνηστική δόση τρεις μήνες μετά τη δεύτερη προκειμένου να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το πιστοποιητικό εμβολιασμού ως … διαβατήριο εισόδου στην εργασία τους και στις περισσότερες δραστηριότητες. Με βάση τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, περίπου 300.000 πολίτες έχει λήξει ή λήγει το πιστοποιητικό τους και πρέπει να πραγματοποιήσουν την τρίτη δόση.

Η λήξη στα πιστοποιητικά εμβολιασμού δεν σχετίζεται με την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τις ομάδες στις οποίες επιβάλλεται. Ειδικότερα, τα άτομα άνω των 60 ετών έχουν διοικητικό πρόστιμο εφόσον δεν έχουν κάνει καμία δόση εμβολίου. Οσοι τυχόν έχουν κάνει τις δύο δόσεις αλλά όχι την τρίτη δεν έχουν πρόστιμο, αλλά παύουν να έχουν ενεργό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Αντίστοιχα, οι υγειονομικοί που πιθανόν δεν έχουν πραγματοποιήσει τρίτη δόση με την πάροδο επτά μηνών δεν θα τεθούν σε αναστολή, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Το μέτρο θα τους “αγγίξει”, όπως όλους, ως προς τη λήξη του πιστοποιητικού τους.

Οι ημερήσιοι εμβολιασμοί παρουσιάζουν τις τελευταίες ημέρες κάμψη, ειδικά οι πρώτες δόσεις. Ενδεικτικά χθες πραγματοποιήθηκαν συνολικά 25.534 εμβολιασμοί, από τους οποίους οι 5.279 ήταν για πρώτη δόση. Η πορεία των εμβολιασμών θα φανεί καλύτερα αυτή την εβδομάδα, καθώς την προηγούμενη υπήρξαν αναβολές λόγω των τεράστιων προβλημάτων που έφερε η κακοκαιρία. Πλήρως εμβολιασμένο στην Ελλάδα σήμερα είναι το 70% του γενικού πληθυσμού.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα άλλαξε και ο τρόπος έκδοσης πιστοποιητικού νόσησης. Οσοι είναι εμβολιασμένοι αρκεί να έχουν θετικό rapid test για την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης, ενώ όσοι είναι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να έχουν θετικό PCR test για την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης. Τα πιστοποιητικά νόσησης έχουν ισχύ τρεις μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Την απόφαση για διοργάνωση κινητοποίησης την Τρίτη 30 Απριλίου στη 1μμ ανακοίνωσε η ομάδα πρωτοβουλίας γονέων και πασχόντων Μεσογειακής Αναιμίας Παίδων «Αγία Σοφία», στο...

ΕΛΛΑΔΑ

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός της φονικής συμπλοκής με πυροβολισμούς που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Απριλίου, έξω από γνωστό...

LIFESTYLE

“Δεν μπορείς να βαφτίζεις ένα παιδί επειδή έχεις κάνει μία αμαρτία και το κάνεις για εσένα για να ξεπλύνεις την αμαρτία σου και μετά...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «εξάχρονο παιδί» τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στην ομιλία του...