Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα γύρισε το παιχνίδι… στην παραγωγή ταινιών

Στα 127 εκατ. ευρώ έχει ανέλθει πλέον το σύνολο της επένδυσης στη χώρα μας από την παραγωγή ταινιών, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ). Παράλληλα, η δημόσια δαπάνη μέσω της επιστροφής του cash rebate αναμένεται να αγγίξει τα 46 εκατ. ευρώ φέτος, ενώ περισσότεροι από 31.000 εργαζόμενοι έχουν απασχοληθεί στις παραγωγές που έχουν πάρει το «πράσινο φως» της χρηματοδότησης από το ΕΚΟΜΕ.

«Το 2021 καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις προσδοκίες της αγοράς, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία λόγω της πανδημίας. Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος για όσα έπονται και κυρίως για τον τρόπο που πετύχαμε να καταξιωθεί η χώρα μας ως υπολογίσιμη δύναμη παγκοσμίως», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ, Πάνος Κουάνης.

Το Κέντρο υπογραμμίζει ότι το 2020 ήταν χρονιά-σταθμός για την εξέλιξη της πορείας του προγράμματος ενίσχυσης των οπτικοακουστικών παραγωγών. «Εν μέσω των εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών που προκάλεσε η υγειονομική πανδημία, και αξιολογώντας τις συνέπειες από το τεράστιο πλήγμα που δέχθηκε η παγκόσμια οπτικοακουστική βιομηχανία, το ΕΚΟΜΕ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης διατήρησαν πλήρως λειτουργικό το πρόγραμμα ενίσχυσης της εγχώριας οπτικοακουστικής παραγωγής, εγγυήθηκαν την αδιάλειπτη συνέχειά του και μερίμνησαν για την ενημέρωση των ξένων εταιριών παραγωγής για τη συνεχή λειτουργία του προγράμματος και τα πρωτόκολλα ασφαλείας στα γυρίσματα».

Παράλληλα, το Κέντρο προχώρησε σε ριζική αναβάθμιση των χρηματοδοτικών εργαλείων Cash Rebate και Tax Relief και υλοποίησε το έργο ανάδειξης των περιφερειών ως πόλων έλξης οπτικοακουστικών παραγωγών μέσω της λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Film Offices. «Ειδικότερα για το Cash Rebate, η αναθεώρηση της νομοθεσίας το καλοκαίρι του 2020 με την αύξηση στο 40% του ποσοστού επιστροφής χρημάτων στις επιλέξιμες δαπάνες στην Ελλάδα, την κατάργηση γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που επιβράδυναν το μηχανισμό του και την υιοθέτηση διεθνώς αναγνωρισμένων κριτηρίων για την προσέλκυση διεθνών παραγωγών πολύ υψηλού προϋπολογισμού, αναβάθμισε θεαματικά το πρόγραμμα του 2021, καθιστώντας το από τα ανταγωνιστικότερα παγκοσμίως».

Είναι γνωστό ότι στη χώρα μας αναμένεται να πραγματοποιηθούν γυρίσματα για μεγάλες παραγωγές κορυφαίων στούντιο όπως το φιλμ για τη ζωή του Γιάννη Αντετοκούνμπο από την Disney+, η συνέχεια του «Knives out» με τον Ντάνιελ Κρεγκ, η νέα ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, η συνέχεια του «Γάμος αλά ελληνικά» της Νία Βαρντάλος, καθώς και διάφορες τηλεοπτικές σειρές για τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Το ΕΚΟΜΕ έδωσε επίσης στη δημοσιότητα συνολικά στοιχεία που αφορούν στο διάστημα λειτουργίας του μέχρι σήμερα. Οπως αναφέρεται «το πρόγραμμα Cash Rebate έχει υποδεχθεί 166 αιτήσεις χρηματοδότησης για την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών μυθοπλασίας, τηλεοπτικών σειρών, ντοκιμαντέρ, animation και ψηφιακών παιχνιδιών. Από αυτές, 125 έργα έχουν λάβει έγκριση χρηματοδότησης».

Ανάμεσα στα οπτικοακουστικά έργα που έχουν πάρει έγκριση για την πραγματοποίησή τους αυτή τη χρονιά συγκαταλέγονται ασφαλώς και ελληνικές παραγωγές. Πρόκειται για 15 ταινίες μυθοπλασίας, 26 τηλεοπτικές σειρές, 17 ντοκιμαντέρ, 2 video games και 2 ταινίες μικρού μήκους που αναμένεται να ολοκληρωθούν χάρη στην οικονομική ενίσχυση του ΕΚΟΜΕ. Ειδικότερα, μέσω της χρηματοδότησης του Cash Rebate, το ελληνικό σινεμά προβλέπεται να ενισχυθεί με πάνω από 3,2 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, σημειώνεται ότι «η πρόβλεψη για τη χρηματοδότηση της ελληνικής παραγωγής και διανομής οπτικοακουστικών έργων μέσω της δραστηριοποίησης παρόχων περιεχομένου του εξωτερικού στην Ελλάδα (Netflix, Apple TV, Disney+ κ.λπ.), ανοίγει το δρόμο στο ΕΚΟΜΕ για ακόμα πιο συστηματική υποστήριξη της εγχώριας παραγωγής».

«Τα επενδυτικά κίνητρα της Ελλάδας για τη στήριξη της εγχώριας οπτικοακουστικής παραγωγής και την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων στη χώρα ενισχύθηκαν αποφασιστικά μέσα στο 2020. Η προσπάθεια που καταβάλλει το ΕΚΟΜΕ για την επιτυχία του προγράμματός του είναι αδιάλειπτη και είμαστε περήφανοι για τον τρόπο με τον οποίο στεκόμαστε στο πλευρό των ανθρώπων που στελεχώνουν την εγχώρια οπτικοακουστική αγορά», υπογραμμίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ, Πάνος Κουάνης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Με την επίσημη έναρξη σήμερα της 28ης Διάσκεψης για το Κλίμα του ΟΗΕ (COP28) στο Ντουμπάι, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αναμένουν να δουν αν επιτέλους...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τη μνήμη του ιδρυτού του, Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου. Την Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023, τελέστηκε Πατριαρχική...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την επιστολή προς τις αρμόδιες επιτροπές του βρετανικού κοινοβουλίου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που συνέταξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης έδωσε ο...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καταλαβαίνω τα εσωτερικά ζητήματα της βρετανικής πολιτικής, καταλαβαίνω ότι προφανώς ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε μια ατζέντα στην οποία ήθελε να διαφοροποιηθεί ενδεχομένως και από...