ΕΛΛΑΔΑ

Ο EMA έλαβε αίτηση της AstraZeneca για έγκριση του εμβολίου της

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι έλαβε αίτηση της εταιρείας AstraZeneca για την έγκριση του εμβολίου που ανέπτυξε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατά της Covid-19.

Είναι η τρίτη κατά σειρά φαρμακευτική εταιρεία μετά την Pfizer και την Moderna που έχουν ήδη λάβει έγκριση για τα εμβόλιά τους που ζητεί να εγκριθεί προς χρήση κατά του κορονοϊού και το δικό της εμβόλιο.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι θεωρεί εφικτή την έγκριση του εμβολίου που ανέπτυξαν από κοινού η βρετανική AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατά του κορονοϊού μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, μετά και τη λήψη πρόσθετων δεδομένων που είχε ζητήσει ο EMA από την εταιρεία.

«Αφού λάβαμε περισσότερα δεδομένα από την εταιρεία, η Astra Zeneca θα υποβάλει αίτηση έγκρισης για το εμβόλιο της την επόμενη εβδομάδα. Πιθανό συμπέρασμα – τέλος Ιανουαρίου, ανάλογα με τα δεδομένα και την πρόοδο της αξιολόγησης», είχε ανακοινώσει ο οργανισμός.

Για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Astra Zeneca και της Οξφόρδης, είχε μιλήσει και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης.

Όπως είχε πει είναι ένα εμβόλιο με διαφορετική τεχνολογία από της Pfizer και χρησιμοποιεί έναν ιικό φορέα, «έναν ιό δηλαδή εξασθενημένο, ένα είδος ταχυδρόμου που μεταφέρει το γενετικό υλικό του ιού στα κύτταρα για την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού. Το εμβόλιο αυτό, βάση της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητάς του, έχει μια αποτελεσματικότητα της τάξεως του 70%».

Πρόσθεσε ότι δίνεται σε δύο δόσεις με μεσοδιάστημα που αρχικά είχε καθοριστεί σε 4 εβδομάδες και που τις τελευταίες ημέρες οι επιστήμονες σκέφτονται η δεύτερη δόση να δοθεί μετά από 12 εβδομάδες. Συμπλήρωσε δε ότι «ο χρόνος μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα». Τόνισε πάντως ότι είναι ένα εμβόλιο «που περιμένουμε με αγωνία, καθώς είναι σταθερό σε συνήθεις θερμοκρασίες φύλαξης, είναι φθηνό και μπορεί να παραχθεί σε τεράστιες ποσότητες σε μεγάλους πληθυσμούς». Η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε ότι ίσως φανούν χρήσιμοι οι συνδυασμοί του εμβολίου με άλλης εταιρείας εμβόλιο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Συγγενείς των θυμάτων στο Μάτι και εγκαυματίες που παλεύουν ακόμα με τα σωματικά και ψυχικά τους τραύματα, μίλησαν στο ΕΡΤNEWS και την Κατερίνα Φάκα....

ΕΛΛΑΔΑ

Τη διερεύνηση του ενδεχομένου να μπορεί να ασκηθεί αυτεπάγγελτη έφεση ως προς 15 κατηγορούμενους που αθωωθήκαν για το Μάτι, ζητεί με σημερινή παραγγελία της...

LIFESTYLE

“Φτάνει που ξέρω πως υπάρχει κι ας μην είναι εδώ” αναφώνησε, αμέσως μόλις συνάντησε το τηλεοπτικό κοινό του STAR, ο Ετεοκλής Παύλου! Μοναχική έναρξη...

ΕΛΛΑΔΑ

«Δεν είχε διοργανωθεί από την Εφορεία κάποια δράση ή ξενάγηση, ούτε έχει δοθεί σχετική έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού», ενημερώνει με ανακοίνωσή της η...

Copyright © 2020 Editorial.gr

Exit mobile version