Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Ζητούμενο η κάμψη των «σκληρών δεικτών» και η εξέλιξη της πανδημίας παρά τις θετικές ενδείξεις

Απρόβλεπτη είναι εξέλιξη της πανδημίας καθώς η Δέλτα μετάλλαξη, συνεχίζει να δίνει βαριές νοσήσεις και θανάτους και η μετάλλαξη Όμικρον, έδωσε και αυτή με τη σειρά της ανάλογα περιστατικά.

Ο καθηγητές Ηρακλής Τσαγκάρης και Νίκος Καπραβέλος μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισαν ότι πρέπει να συνεχίσει η εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου με τα μέτρα προστασίας και τον εμβολιασμό, καθώς εκτιμάται ότι βρισκόμαστε στην κορυφή του κύματος.

Παρά το γεγονός της ελαφράς πτώσης του ιικού φορτίου στη χώρα με μείωση των κρουσμάτων, στο κόκκινο παραμένουν οι λεγόμενοι «σκληροί επιδημιολογικούς δείκτες».

Σοκ και από τον θάνατο βρέφους μόλις 52 ημερών, από κορονοϊό, στη Θεσσαλονίκη. Το τελευταίο 15ήμερο, το 93,4% των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, είναι είτε ανεμβολίαστοι, είτε χωρίς αναμνηστική δόση. Η νόσηση με «Ο» έχει ήπια συμπτώματα αλλά οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν, τονίζουν σε κάθε τόνο οι επιστήμονες.

Αυτό το κύμα της πανδημίας εμφανίζει σημάδια ανακοπής σε επίπεδο χώρας, εντούτοις η διασπορά με βάση τα κρούσματα, εξακολουθεί να είναι ευρεία και σε ορισμένες περιοχές ανοδική. Σε Αττική και Θεσσαλονίκη εντοπίζεται σχεδόν το 50% του συνολικού αριθμού νέων μολύνσεων, ενώ ανησυχία προκαλεί η Κρήτη, που ξεπέρασε σε αριθμό κρουσμάτων τη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, σε σύνολο 18.869 νέων κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στην Αττική ιχνηλατήθηκαν 7.139 νέες μολύνσεις, 1.723 στην Κρήτη, στη Θεσσαλονίκη 1.704 και 672 στην Αχαΐα.

«Η «Όμικρον» σίγουρα είναι πιο ήπια από τη «Δέλτα», αλλά όχι τόσο. Η «Όμικρον» στέλνει κόσμο στο νοσοκομείο. Κάποιοι θα νοσήσουν βαριά, ιδίως αν είναι ανεμβολίαστοι ή δεν έχουν κάνει την 3η δόση. Έχουμε 3 διασωληνωμένους με «Όμικρον»», δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Αν και το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες παιδιών, παραμένουν χαμηλές σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, είναι στο 2% του συνόλου των νοσηλειών. Ειδικά η μετάλλαξη Όμικρον στα παιδιά, εμφανίζεται με ηπιότερη μορφή και τα παιδιά που χρειάζεται να νοσηλευθούν βγαίνουν ταχύτερα από το νοσοκομείο.

Ελπίδες ότι μπορεί άμεσα να μπορέσουμε να βγούμε από τη “μέγγενη” της πανδημίας του κορονοϊού αφήνουν καθημερινά πια επιστήμονες στη χώρα μας αλλά και από διεθνείς φορείς και οργανισμούς. Όμως η επιφυλακτικότητα εξακολουθεί να υπάρχει.

Δεν είναι τυχαίο ότι και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρατά ήπιους τόνους για το πότε θα έρθει το τέλος της υγειονομικής κρίσης, αφού οι φόβοι της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας εστιάζονται στην επόμενη μέρα μετά τη μετάλλαξη Όμικρον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...