Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Όμικρον: Οι κρίσιμες 15 ημέρες, οι 600 διασωληνώσεις και η δαμόκλειος σπάθη των προστίμων

Υπό την απειλή των προστίμων ύψους 100 ευρώ κάθε μήνα, μία συντριπτική πλειοψηφία πολιτών άνω των 60 ετών έσπευσε ήδη να κλείσει το ραντεβού για τον εμβολιασμό της.

Η ηλικιακή αυτή ομάδα- πολλοί εκ των οποίων έχουν και υποκείμενα νοσήματα- σπεύδει να εμβολιαστεί έστω την ύστατη ώρα, με αφορμή ένα οικονομικό πρόστιμο και όχι μία πραγματική ανάγκη, όπως είναι η θωράκιση της υγεία της.

Αξίζει τον κόπο κάποια στιγμή να διερευνηθεί γιατί οι άνθρωποι αυτοί αντιστέκονται τόσο σθεναρά στον εμβολιασμό τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν γίνεται κατανοητός ή σεβαστός ο φόβος και ο δισταγμός κάποιων πολιτών. Να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών, προτού ανακοινωθεί η υποχρεωτικότητα και τα πρόστιμα, ανέρχονταν σε 540.000 περίπου.

Η κυβέρνηση πάντως έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα αλλάξει την στρατηγική της με τα πρόστιμα, τα οποία θα ξεκινήσουν να επιβάλλονται από τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου. Επομένως, καταληκτική ημερομηνία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60, και για τα ραντεβού τους, είναι η σημερινή, 16Ιανουαρίου.

Σπεύδουν να εμβολιαστούν οι 60άρηδες

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό για τους άνω των 60 ετών, κινείται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, καθώς έχει εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού το 90% των πολιτών.

Όπως σημειώνουν από την κυβέρνηση, «χάρη στην υποχρεωτικότητα, αυξήθηκε κατά σχεδόν 10 μονάδες το ποσοστό των εμβολιασμένων αυτής της ηλικιακής κατηγορίας, που είναι και η πιο ευπαθής».

Συγκεκριμένα 2.761.838 πολίτες άνω των 60 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού, και από τις 30 Νοεμβρίου, 217.000 άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού.

Την περασμένη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπ. Υγείας για την εμβολιαστική κάλυψη, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, υπογράμμισε ότι όσον αφορά στους άνω των 60 ετών, μέχρι εκείνη την ημέρα είχαν δηλώσει ραντεβού για εμβολιασμό 180.000 πολίτες και είχαν εμβολιαστεί 150.000, με συνολικό ποσοστό 90%, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι εμβολιασμοί κατ΄οίκον.

600 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ και τις επόμενες 15 ημέρες

Είναι σημαντικό την δύσκολη αυτή ώρα που επελαύνει η μεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον -καίτοι εμφανίζει ήπια συμπτώματα- να θωρακιστούμε, ώστε να κινδυνεύσουμε λιγότερο και παράλληλα να μην πιεστεί το υγειονομικό σύστημα.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, στην ενημέρωση της Πέμπτης, δεν δικαιολογείται κανείς εφησυχασμός. Η μετάλλαξη Δέλτα εξακολουθεί να δίνει ακόμη κρούσματα, το ίδιο συνέβη και τις προηγούμενες ημέρες, 1 στους 2 ασθενείς είχε μολυνθεί με Δέλτα, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων θα εξακολουθήσει να παραμένει γύρω στους 600 και τις επόμενες δύο εβδομάδες. Η κάλυψη σε κλίνες covid ΜΕΘ ανέρχεται σε 88% και σε απλές κλίνες ΜΕΘ σε 67%.

Ο δείκτης θετικότητας παρά τα 230.000 ενεργά κρούσματα στην επικράτεια σταθεροποιείται τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με την καθηγήτρια Παπαευαγγέλου, ενώ είναι θετικό, ότι ο δείκτης θετικότητας στα παιδιά είναι εξαιρετικά χαμηλός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Στο «μικροσκόπιο» της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες βρίσκεται εδώ και περίπου 1 εβδομάδα η Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) Human Rights...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από την 1 Νοεμβρίου 2022 αρχίζει η εφαρμογή του Νυχτερινού Οικιακού Τιμολογίου της ΔΕΗ για τη χειμερινή περίοδο 2022-2023. Όπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ, η...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε παρέμβαση στην εν εξελίξει συζήτηση για την τιμή του φυσικού αερίου, προτάσσοντας την ανάγκη της καθιέρωσης ενός πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους...