28/01/2022

Τηλεργασία και για τους αστυνομικούς – Αυξημένα ενεργά κρούσματα

Η Ελληνική Αστυνομία σε… τηλεργασία για να αποφύγει την καραντίνα! Η Ομικρον βρίσκεται και στα «σπλάχνα» της ΕΛ.ΑΣ. και επελαύνει αυξητικά το τελευταίο πενθήμερο, αποδυναμώνοντας μέρος των υπηρεσιών της. Από τα συνολικά 283.606 ενεργά κρούσματα, τα περίπου 1.900 είναι αστυνομικοί, με τα ¾ αυτών να προέρχονται από αστυνομικές υπηρεσίες της Αττικής.

Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, αποφασίστηκαν κάποιες ενέργειες προκειμένου οι αστυνομικές υπηρεσίες να μπορέσουν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά ακόμη και στην αναμενόμενη αύξηση των ενεργών κρουσμάτων στο εσωτερικό της, γι’ αυτό, μεταξύ άλλων, μπαίνει και σε ένα ιδιότυπο καθεστώς τηλεργασίας.

Το σχέδιο «αντι-Ομικρον» της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνει ποσοστό τηλεργασίας σε ένστολους που υπηρετούν σε Διευθύνσεις εσωτερικών λειτουργιών διαφόρων υπηρεσιών και γραμματείες. Επίσης, τα περιπολικά της Αμεσης Δράσης, αστυνομικών τμημάτων και άλλων αστυνομικών υπηρεσιών θα επιχειρηθεί να κινούνται με τα ίδια «δίδυμα», τα ίδια πληρώματα, ενώ κάτι αντίστοιχο θα γίνει και με τους μοτοσικλετιστές ομάδων ΔΙ.ΑΣ. και ΔΡΑΣΗ, που θα κινούνται με τους ίδιους αναβάτες. Οι βάρδιες των αστυνομικών θα γίνει προσπάθεια να χωριστούν «πρωί-απόγευμα», έτσι ώστε να είναι απομονωμένες και χωρίς επαφές. Οι Υπηρεσίες Ασφάλειας θα διαχωριστούν σε ομάδες «μέσα-έξω», χρέη προανακριτικών υπαλλήλων θα κάνουν οι «μέσα» και επιχειρησιακών οι «έξω».

Ιχνηλάτηση

Στόχος των παραπάνω προληπτικών μέτρων η γρήγορη ιχνηλάτηση των επαφών ανάμεσα στο αστυνομικό προσωπικό, ο περιορισμός διασποράς και η άμεση καραντίνα των νοσούντων. Οσοι αστυνομικοί θα έρχονται απ’ έξω στο εσωτερικό αστυνομικών υπηρεσιών θα το κάνουν με αρνητικό ράπιντ ή μοριακό τεστ.

Από την περασμένη Παρασκευή, παραμονή Πρωτοχρονιάς, τα ενεργά κρούσματα αυξάνονταν καθημερινά στην Ελληνική Αστυνομία φθάνοντας έως και τα 400 την ημέρα. Οι γιατροί των πολυϊατρείων της Αστυνομίας δεν προλάβαιναν να σηκώνουν τις δύο τηλεφωνικές γραμμές, με αστυνομικούς που νοσούν και ρωτούσαν λεπτομέρειες για την τήρηση του πρωτοκόλλου. Ολα αυτά την ώρα που δεν έχει επιστρέψει το σύνολο του αστυνομικού προσωπικού που βρισκόταν σε τακτικές άδειες, και δεν αποκλείεται να αυξήσει τον σχετικό αριθμό νοσούντων.