Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Σχολεία: Ανοίγουν τη Δευτέρα με τρία δωρεάν self test -Όλο το σκεπτικό και τα μέτρα

Επιστροφή αμέσως μετά το τέλος των διακοπών των Χριστουγέννων στα σχολεία εισηγήθηκε η επιτροπή των ειδικών και αποφάσισε η κυβέρνηση, με την 10η Ιανουαρίου να είναι η ημέρα έναρξης με αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο. Η σημαντικότερη διαφοροποίηση σχετικά με τους προηγούμενους μήνες λειτουργίας των σχολείων είναι ότι πλέον η διενέργεια τεστ αφορά τόσο στους ανεμβολίαστους όσο και στους εμβολιασμένους μαθητές, εκπαιδευτικούς και προσωπικό των σχολείων, λόγω της υπερμετάδοσης της μετάλλαξης «Ο».

Η πρώτη ημέρα έναρξης λειτουργίας των σχολείων αναμένεται να έχει αρκετά κρούσματα, λόγω της περιόδου των διακοπών, τόσο σε μαθητές όσο και σε εκπαιδευτικούς. Την πιθανότητα αυτή επιβεβαίωσαν τόσο η υπουργός, Νίκη Κεραμέως, όσο και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των νέων μέτρων επιστροφής στα σχολεία, δεδομένου ότι ο μεγαλύτερος όγκος κρουσμάτων κατά την προηγούμενη περίοδο λειτουργίας των σχολείων ήταν στα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν επέστρεψαν οι μαθητές από τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Δωρεάν 5 self tests

Το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στα θρανία, στη σκιά της επέλασης της μετάλλαξης «Ο», προβλέπει αλλαγές τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς. Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, οι γονείς θα προμηθευτούν δωρεάν συνολικά πέντε self tests για τις δύο πρώτες εβδομάδες που θα προσέρχονται στο σχολείο. Οι αλλαγές που έγιναν στο πρωτόκολλο -και κυρίως εστιάζουν στο αυξημένο τέστινγκ- θα εφαρμοστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της επικράτησης της «Ο» και θα επαναξιολογηθούν στη συνέχεια.

Επιστροφή στα σχολεία με τρία self tests καθ’ όλη την πρώτη εβδομάδα (από 10 έως 14 Ιανουαρίου) προβλέπεται για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα διενεργήσουν εντός 48 ωρών πριν από την πρώτη μέρα έναρξης των μαθημάτων ένα self test πριν προσέλθουν στο σχολείο.

Αυτό ισχύει τόσο για τους ανεμβολίαστους όσο και για τους εμβολιασμένους. Ειδικότερα, για τους εμβολιασμένους μαθητές, όπως και για τους ανεμβολίαστους, προβλέπονται δύο self tests εβδομαδιαίως (σ.σ.: πλην της πρώτης εβδομάδας, που θα διενεργήσουν συνολικά τρία self tests).

Για τους εκπαιδευτικούς, οι εμβολιασμένοι θα διενεργούν δύο self tests ανά εβδομάδα, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα προσέρχονται με αρνητικό rapid test.

 Καραντίνα

Η πρακτική του αυξημένου τέστινγκ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς συνεχίζεται και στο επικαιροποιημένο πρωτόκολλο. Εφόσον εντοπιστεί κρούσμα εντός του σχολικού τμήματος, αυτό απομακρύνεται και απομονώνεται σε καραντίνα για πέντε ημέρες.

Για τους μαθητές του τμήματος καταργείται η οδηγία για αυξημένο τέστινγκ στον λεγόμενο «σταυρό», δηλαδή στους μαθητές πλησίον (μπροστά, δίπλα και πίσω) του μαθητή που είναι κρούσμα, και πλέον θα υποβάλλονται σε ημερήσιο τεστ όλοι οι μαθητές του τμήματος.

Ειδικότερα για τους ανεμβολίαστους μαθητές προβλέπεται η διενέργεια συνολικά πέντε τεστ, δύο rapid και τριών self tests. Για τους εμβολιασμένους, προβλέπεται η διενέργεια πέντε self tests.

Αντίστοιχα, για τους εκπαιδευτικούς που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα, προβλέπεται εφόσον είναι ανεμβολίαστοι η διενέργεια τριών rapid tests σε διάστημα μίας εβδομάδας και ενός ακόμα self test.

Για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς προβλέπεται η διενέργεια τριών self tests. Σημειώνεται ότι η διάθεση των self tests θα είναι δωρεάν.

Ο μαθητής ή ο εκπαιδευτικός ο οποίος είναι κρούσμα απομακρύνεται από τον σχολικό χώρο και τίθεται σε καραντίνα για 5 ημέρες. Ακολουθεί το επικαιροποιημένο πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ σχετικά με τα κρούσματα, το οποίο έχει προσαρμοστεί στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μετάλλαξης «Ο», η οποία εντοπίζεται στο 70% των κρουσμάτων.

Μετά τις πέντε ημέρες και εφόσον δεν έχει συμπτώματα, μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο, συνεχίζοντας τον εβδομαδιαίο έλεγχο όπως ορίζεται, ανάλογα αν είναι εμβολιασμένος ή ανεμβολίαστος, μαθητής ή εκπαιδευτικός.

Εφόσον τα συμπτώματα συνεχίζονται παραμένει στο σπίτι του.

Το σκεπτικό

Σύμφωνα με την καθηγήτρια κ. Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τα νέα μέτρα, το προηγούμενο διάστημα η χώρα επέλεξε ένα από τα πιο εντατικά πρωτόκολλα, «με αποτέλεσμα σε κάθε τμήμα στο οποίο εντοπίστηκε ένα κρούσμα μεταξύ Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου, ο μέσος όρος αριθμού κρουσμάτων ήταν μόλις 1,2 κρούσματα», όπως σημείωσε. Χαρακτήρισε «σωτήρια» τα πολλά εκατομμύρια τεστ τα οποία, όπως ανέφερε, «εντόπισαν το 84% των διαγνώσεων σε αυτές τις ηλικίες, με αποτέλεσμα την άμεση απομάκρυνση από το σχολικό περιβάλλον των ασυμπτωματικών παιδιών, περιορίζοντας άμεσα τη διασπορά στο σχολεία αλλά και μέσα στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον».

Υπερασπιζόμενη την απόφαση της επιτροπής για άνοιγμα των σχολείων εν μέσω πρωτοφανούς έκρηξης κρουσμάτων, η κ. Παπαευαγγέλου υπογράμμισε ότι «ο υψηλότερος μέσος όρος κρουσμάτων ήταν στην έναρξη της φετινής χρονιάς, δείχνοντας ότι τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο σχολείο, όπου φορούν τις μάσκες τους, τηρούν αυστηρά τα πρωτόκολλα και γίνονται αυξημένοι έλεγχοι».

Αναφορικά με τα χαρακτηριστικά της μετάλλαξης «Ο», η κ. Παπαευαγγέλου δήλωσε ότι σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα άλλων χωρών, όπου επικράτησε η παραλλαγή πριν από την Ελλάδα, δεν υπάρχει καμία ένδειξη προς το παρόν για σοβαρή νόσηση από παραλλαγή «Ο» στα παιδιά.

«Δίχτυ προστασίας»

Η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως, χαρακτήρισε τη διά ζώσης λειτουργία των σχολείων «ένα δίχτυ προστασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας», υπογραμμίζοντας ότι το πρωτόκολλο απέδωσε τους προηγούμενους μήνες.

«Ξεκινάμε, λοιπόν, τη Δευτέρα, με πρόσθετους ελέγχους, με ακόμη μεγαλύτερη επένδυση στα τεστ, με συνεχή παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων, με συνεχή συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και την επιτροπή των ειδικών», κατέληξε.

 ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

 Μαθητές: 3 self tests την εβδομάδα 10-14 Ιανουαρίου

Εκπαιδευτικοί: 3 self tests την εβδομάδα 10-14 Ιανουαρίου για τους εμβολιασμένους

Εβδομαδιαίος έλεγχος

Μαθητές: 2 self tests για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους μαθητές

Εκπαιδευτικοί: 2 rapid για ανεμβολίαστους, 2 self tests για εμβολιασμένους

Κρούσμα, έλεγχος σε 5 μέρες:

Μαθητές: 5 τεστ για ανεμβολίαστους (2 rapid και 3 self) και 5 τεστ για εμβολιασμένους (5 self tests)

Εκπαιδευτικοί: 5 τεστ για ανεμβολίαστους (2 rapid και 3 self tests), 3 self tests για τους εμβολιασμένους

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους...

LIFESTYLE

Την Κατερίνα Στανίση υποδέχθηκε η Έλενα Παπαβασιλείου, τη νύχτα της Τετάρτης, στο νέο επεισόδιο για την εκπομπή EQ που προβλήθηκε στο πρόγραμμα του Action...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ερωτηθείς εάν θα άλλαζε κάτι στην προσέγγισή του για τον δεύτερο προημιτελικό, ο Πεπ Γκουαρδιόλα σχολίασε: «Θα προτιμούσα να νικήσω. Συγχαρητήρια στην Ρεάλ Μαδρίτης...