Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Βουτιά για το σταυρό μόνο με τεστ – Μετρά για τον εορτασμό των Θεοφάνιων

Με αυστηρά μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό θα γιορταστεί αύριο στους ναούς της χώρας η μεγάλη γιορτή των Θεοφανίων. Ο καθαγιασμός των υδάτων θα τελεστεί, ως φαίνεται, σε πολλές περιοχές κανονικά, με απαραίτητη, όμως, προϋπόθεση την πιστή τήρηση των αποστάσεων και τη χρήση διπλής ή υψηλής προστασίας μάσκας.
Αν και μέχρι χθες δεν υπήρχε καμία σχετική ενημερωτική εγκύκλιος από την Ιερά Σύνοδο, πολλές είναι οι μητροπόλεις οι οποίες θα προβούν στα αναγκαία, δηλαδή θα γιορτάσουν με λιτότητα τα Φώτα, ή ακόμη δεν θα πραγματοποιήσουν τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα, προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση της μετάλλαξης «Ο».

Στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, στον Πειραιά, ο καθαγιασμός των υδάτων θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις επιστημονικές οδηγίες, το ίδιο και στο λιμάνι της Σύρου. Μάλιστα, στο νησί της Σύρου το Λιμεναρχείο ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους κολυμβητές που προτίθενται να συμμετάσχουν στον εορτασμό των Θεοφανίων να δηλώσουν τη συμμετοχή τους προσκομίζοντας οπωσδήποτε πιστοποιητικό διαγνωστικού εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR, εντός των τελευταίων 72 ωρών, ή εναλλακτικά rapid test εντός 24 ωρών, που να πιστοποιεί την αρνητική διάγνωση.

Μάσκες, αποστάσεις

Σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα, για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό είναι υποχρεωτική η μάσκα τόσο στους κλειστούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους και η τήρηση αποστάσεων ενάμισι μέτρου μεταξύ των ατόμων (ένα άτομο ανά 2 τ.μ.).

«Ηδη, υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα που καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι θρησκευτικές λειτουργίες και εντός των ναών και εκτός των ναών. Θυμίζω ότι οι πιστοί πρέπει να προσέρχονται έχοντας κάνει rapid test. Είναι καλό αυτές τις μέρες, ο καθένας, στο πλαίσιο του ρόλου του, η Πολιτεία στον δικό της ρόλο, η Εκκλησία με τις δικές της δυνατότητες και τον δικό της ρόλο, να ελέγξουμε αυτά που έχουν θεσπιστεί και να τα εφαρμόσουμε», ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Σε ό,τι αφορά στην τελετή για τον αγιασμό των υδάτων, ο κ. Οικονόμου σημείωσε: «Θυμίζω ότι υπάρχουν ρυθμίσεις που επιβάλλουν αποστάσεις 1,5 μέτρου, που επιβάλλουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας (διπλής ή της υψηλής προστασίας). Και εκεί πρέπει να υπάρχει μέριμνα για την τήρηση των μέτρων αυτών. Και με αυτό τον τρόπο νομίζω ότι θα προχωρήσουμε».

Στη Θεσσαλονίκη

Την ίδια στιγμή, κανονικά θα τελεστεί αύριο ο καθαγιασμός των υδάτων στην παραλία της Θεσσαλονίκης, στη διασταύρωση της λεωφόρου Νίκης με την οδό Αγίας Σοφίας. Ηδη, μάλιστα, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να βουτήξουν πιστοί για να πιάσουν το σταυρό. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και λιτανεία και πομπή από τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ως την παραλία, με την τήρηση των αποστάσεων και τη χρήση μάσκας.

Στην Καλαμαριά, ο μητροπολιτικός ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος θα πραγματοποιήσει την τελετή καθαγιασμού των υδάτων στον ναυτικό όμιλο στο Καραμπουρνάκι. Στη γειτονική Κρήνη, ο ναός της Αγίας Παρασκευής θα τελέσει την κατάδυση του σταυρού στην προβλήτα του Αγίου Γεωργίου και ο ναός του Αγίου Παύλου θα πραγματοποιήσει τον αγιασμό των υδάτων στο ύψος του ουζερί «Χαρά». Σε όλες τις περιπτώσεις δεν θα γίνει πομπή ή λιτανεία. Στη Μηχανιώνα του Δήμου Θερμαϊκού, η κατάδυση του σταυρού θα γίνει στην προβλήτα του λιμανιού, χωρίς να προηγηθεί λιτανεία. Στον Δήμο Λαγκαδά, ο καθαγιασμός των υδάτων θα πραγματοποιηθεί στα Λουτρά Λαγκαδά, χωρίς την παρουσία πιστών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, να κάνει λόγο για «εθνικό στόχο που επιδιώχθηκε με πολλές προσπάθειες και από μεγάλους ηγέτες της χώρας εδώ...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το 7ο Ελληνικό Συνέδριο Ογκολογίας με τίτλο “Ανθρώπινο άγγιγμα στη ψηφιακή εποχή” διοργανώνεται από την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και την Ελληνική Εταιρεία...

ΔΙΕΘΝΗ

Στις πανεπιστημιουπόλεις της Αμερικής μεταφέρεται ο πόλεμος στη Γάζα. Στο Κολούμπια, έχουν συλληφθεί περισσότεροι από εκατό φοιτητές που διαδηλώνουν υπέρ των Παλαιστινίων και η...

ΕΛΛΑΔΑ

«Οι ευρωεκλογές είναι μια κρίσιμη εθνική κάλπη και ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί», είναι το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση. Η ΝΔ εστιάζει...