Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Αυξήθηκαν κατά 12% μέσα σε έξι ημέρες οι νοσηλείες, με την Omicron να μην έχει φτάσει ακόμη στο ζενίθ

Καθώς το πέμπτο επιδημικό κύμα ανεβαίνει και στη χώρα μας με δύναμη λόγω της μετάλλαξης Omicron, οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές συνεχίζουν να βρίσκονται σε εγρήγορση για την επίπτωση που προκαλεί στο σύστημα Υγείας, έστω και στην υποχώρησή του, το κύμα που σήκωσε τις προηγούμενες εβδομάδες η μετάλλαξη Δέλτα.

Οι νοσηλευόμενοι στο ΕΣΥ, σύμφωνα με τον χθεσινό απολογισμό, είναι 4.149, με τους 1.006 να βρίσκονται σε Μονάδες Covid. Μόλις έξι ημέρες πριν, στις 29 Δεκεμβρίου οι νοσηλευόμενοι ήταν 3.706, με τους 921 σε Μονάδες Covid. Δηλαδή καταγράφηκε αύξηση στις νοσηλείες κατά 12% χωρίς να έχει σηκωθεί καν ψηλά ακόμη το κύμα της Omicron που εκτιμάται ότι θα φτάσει στην κορύφωσή του στις 20 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα του καθηγητή του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, θα καταγραφούν μέχρι το peak του κύματος περίπου 400.000 κρούσματα που θα «δώσουν» τουλάχιστον 2.100 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, λόγω Omicron.

Οι εισαγωγές είναι σε ημερήσια βάση την τελευταία εβδομάδα πάνω από 400. Μέχρι τα Χριστούγεννα οι ειδικοί ανέφεραν πως πρόκειται για εισαγωγές λόγω της Δέλτα, κρίνοντας και από τη δυναμική του κύματος και από τη βαριά συμπτωματολογία των ασθενών.

Η πίεση στα νοσοκομεία λόγω Omicron και Δέλτα

Η παραλλαγή Omicron αρχίζει να επικρατεί και στις νέες νοσηλείες, όπως τουλάχιστον υποδεικνύει το 70% των εισαγωγών στα νοσοκομεία της Αττικής τις τελευταίες ημέρες, επισήμανε χθες κατά την ενημέρωση για τον εμβολιασμό ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας, κ. Θεοκλής Ζαούτης.

Με δεδομένο ότι για παράδειγμα το περασμένο 24ωρο έγιναν περίπου 100 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, οι 70 ταξινομούνται στις εισαγωγές λόγω Omicron. Ακόμη κι αν σκεφθεί κάποιος ότι πιθανότατα θα πρόκειται για ήπια νόσηση σε σύγκριση με εκείνη που προκαλεί η Δέλτα, το βάρος για το σύστημα Yγείας δεν διαφοροποιείται ουσιαστικά. Κι αυτό διότι θα δεχθεί πίεση ακόμη και αν η νοσηλεία διαρκεί λιγότερο – τα στοιχεία από τη Νότιο Αφρική έδειξαν μείωση της νοσηλείας κατά 40%- γιατί οι ασθενείς θα συρρέουν με ασταμάτητο ρυθμό στις κλινικές covid για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

«Βλέπουμε σιγά-σιγά δεδομένα για τη νοσηρότητα και τη θνητότητα της νέας μετάλλαξης που φαίνεται να είναι αρκετά χαμηλότερη από τις προηγούμενες μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Και θα έχουμε τα δικά μας στοιχεία» ανέφερε ο κ. Ζαούτης και πρόσθεσε ότι πλέον έχει εκκινήσει η διαδικασία ελέγχου των νέων νοσηλειών για την ταυτοποίηση της παραλλαγής Omicron.

Κρίσιμο το επόμενο 15νθήμερο για την αντοχή του ΕΣΥ

Την ίδια στιγμή δεν μπορεί να παραβλεφθεί η πίεση που θα ασκηθεί στο ΕΣΥ από τους ασθενείς λόγω της Δέλτα, που ανιχνεύεται στο 30% των ημερήσιων κρουσμάτων της επικράτειας.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαούτη, τα δειγματοληπτικά στοιχεία από κάποιες περιοχές -Αχαΐα, Κρήτη, Θεσσαλία και Αττική- δείχνουν πως ο μέσος όρος των κρουσμάτων λόγω Omicron είναι κοντά στο 70%.

Άρα, με βάση τα χθεσινά 36.246 κρούσματα, τα 25.010 οφείλονται στην Omicron και τα 11.236 στη Δέλτα. Με βάση τα μοντέλα για τη νοσηρότητα της Δέλτα που επιβεβαιώθηκαν και τις προηγούμενες εβδομάδες, το 10% των κρουσμάτων χρειάζεται νοσηλεία. Συνεπώς μόνο από τη χθεσινή ημέρα – ήπια σε αριθμό κρουσμάτων λόγω του ότι ήταν Δευτέρα και μάλιστα μετά από εορταστικό διήμερο- τουλάχιστον 1.123 ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη Covid βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη νοσηλεία τους το επόμενο δεκαήμερο, ίσως και νωρίτερα αν πρόκειται για ανεμβολίαστους.

Τα δυσοίωνα για το ΕΣΥ επιδημιολογικά μοντέλα έχουν κινητοποιήσει το υπουργείο Υγείας το οποίο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους εκπροσώπους της ιδιωτικής υγείας, διασφαλίζοντας με συμφωνίες μαζί τους τη διάθεση κλινών, απλών και ΜΕΘ, για Cοvid και non covid περιστατικών για το επόμενο διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

«Έμφραγμα» αναμένεται να προκαλέσει στην Αθήνα και σε μεγάλο κομμάτι της χώρας η αυριανή απεργία, την οποία έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ. Η συμμετοχή συνδικάτων...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την 29η Απριλίου 2024 προσδιόρισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ως καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, επ’ ευκαιρία της...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ομαλά ολοκληρώθηκε το πρώτο Σαββατοκύριακο εφαρμογής του νέου πλαισίου ψηφιακής εισόδου των θεατών στα γήπεδα της Super League 1. Μέχρι σήμερα (15/4) 15.000 φίλαθλοι...

ΔΙΕΘΝΗ

Περιορισμένο πλήγμα αλλά μέσα στο έδαφος του Ιράν. Αυτό έχει αποφασίσει το Ισραήλ ως αντίποινα για την ιρανική επίθεση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ανώτατος...