21/01/2022

Ετσι θα ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου -Οι αλλαγές στα πρωτόκολλα

Στις 10 Ιανουαρίου ανοίγουν τα σχολεία με τρεις αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως ανακοίνωσαν η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και ο υπουργό Υγείας Θάνος Πλεύρης. Οι λοιμωξιολόγοι και η κυβέρνηση κατέληξαν όπως μετέδωσε πρώτο το iefimerida.gr να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου με τρεις αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η Ν. Κεραμέως, ανακοίνωσε τις τρεις αλλαγές όσον αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα.

Αυτές είναι:

Από 10-15/1 τρία δωρεάν self test την εβδομάδα στα σχολεία. Θα διατεθούν δωρεάν αυτή την εβδομάδα στα φαρμακεία.

Τα δύο τεστ θα διενεργούνται και από τα εμβολιασμένα παιδιά και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη φεύγουμε από την λογική του σταυρού και επεκτεινόμαστε σε ελέγχους σε όλο το τμήμα. Ολοι Θα κάνουν πέντε τεστ την εβδομάδα. Δύο rapid και ένα self test επιπλέον των δύο self test οι εμβολιασμένοι.

«Έχουμε πολλές φορές τονίσει τη σημασία της δια ζώσης εκπαίδευσης. Τίποτα δεν μπορεί να την υποκαταστήσει. Έπειτα, για τα παιδιά είναι καίριας σημασίας να λειτουργούν στον φυσικό τους χώρο με τους συμμαθητές τους και τους εκπαιδευτικούς τους», σημείωσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Θάνος Πλεύρης: Οι ιδιωτικές κλινικές θα παρέχουν το 10-15% των κλινών τους για ασθενείς Covid-19

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επανέλαβε ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι η κυρίαρχη στη χώρα μας και ότι η άνοδος των κρουσμάτων ήταν αναμενόμενη, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας.

«Υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ, κυρίως στις ΜΕΘ αλλά και στις απλές κλίνες και για αυτό είμαστε έτοιμοι για παρεμβάσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση, συμφωνήσαμε να διατεθούν στο ΕΣΥ από τις ιδιωτικές κλινικές το 10-15% των κλινών τους για τους ασθενείς Covid-19, ώστε να ανακουφιστεί η πίεση στο ΕΣΥ, όσον αφορά στις απλές κλίνες», ανέφερε ο υπουργός.

Επίσης, αλλάζει ο τρόπος χορηγίας του πιστοποιητικού νόσησης.

«Οι εμβολιασμένοι για να το λάβουν θα πρέπει να έχουν θετικό rapid test και οι ανεμβολίαστοι θετικό PCR. Για να δοθεί αναρρωτική άδεια από την εργασία, αρκεί το θετικό rapid test για όλους και οι εργοδότες στην περίπτωση αυτή είναι υποχρεωμένοι να δίνουν την αναρρωτική άδεια», εξήγησε, και κατέληξε, αναφορικά με τα σχολεία:

«Η βούληση της κυβέρνησης και των επιστημόνων είναι τα σχολεία να είναι ανοιχτά. Το πρωτόκολλο των τελευταίων 4 μηνών λειτούργησε άψογα. Με τον ίδιο τρόπο, τα σχολεία θα ανοίξουν με ασφαλή τρόπο και με αυξημένα τεστ», σημείωσε.