28/01/2022

Τραγωδία στην Άρτα: Οι γραπτοί και «άγραφοι» κανόνες του κυνηγιού για να αποφεύγονται τα δυστυχήματα

Θρήνος στην Άρτα, έπειτα από το τραγικό συμβάν με τον θάνατο ενός 33χρονου κυνηγού, από την καραμπίνα του 16χρονου ανηψιού.

Ο 16χρονος πυροβόλησε τον θείο του νομίζοντας ότι πρόκειται για θήραμα και όταν κατάλαβε τι είχε συμβεί αυτοπυροβολήθηκε, με συνέπεια να τραυματιστεί βαρύτατα. Μετά την τραγωδία, η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη του πατέρα του 16χρονου καθώς και του θείου του, άλλου αδελφού του πατέρα του.

Δυστυχώς οι τραυματισμοί και οι θάνατοι, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού, δεν είναι και τόσο σπάνιοι. Αυτό που πρέπει να έχουν όλοι στο μυαλό τους είναι η «ευλαβική» τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας, καθώς όπως αποδεικνύεται, δεν είναι καθόλου δύσκολο μια δραστηριότητα στη φύση να μετατραπεί σε τραγωδία.

Το iefimerida.gr επικοινώνησε με τον Βαγγέλη Ρωμανό, Ομοσπονδιακό θηροφύλακας, ειδικό προανακριτικό υπάλληλο σε θέματα θήρας. Ο Βαγγέλης Ρωμανός έχει μεγάλη εμπειρία στα ζητήματα θηροφυλακής και έχει προβεί σε δεκάδες συλλήψεις για παραβίαση των κανόνων, που θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο την ανθρώπινη ζωή, αλλά και την προστασία των ευαίσθητων ελληνικών οικοσυστημάτων.

Όπως επισημαίνει, «το κυνήγι είναι μια νόμιμη δραστηριότητα και μια διαδικασία κάρπωσης απο την φύση. Διέπεται όμως από γραπτούς και άγραφους νομούς και ηθικούς κανόνες. Ο βασικότερος κανόνας που πρέπει ο κάθε κυνηγός να έχει ως προτεραιότητα είναι να προσέχει τόσο τη δική του ασφάλεια, όσο και όσων συμμετέχουν στην ομάδα του.

Άριστος κυνηγός δεν είναι αυτός που θα φέρει τα πιο πολλά θηράματα, αλλά εκείνος που είναι απόλυτα ενημερωμένος για τους κανόνες ασφαλείας και τους τηρεί κατα γράμμα.

Το βασικό είναι ότι φοράμε πάντα φωσφόριζέ γιλέκο, δεν πυροβολούμε αν δεν έχουμε κάνει απόλυτα βέβαιη αναγνώριση του στόχου και δεν δίνουμε το κυνηγετικό μας όπλο σε οποιονδήποτε δεν διαθέτει άδεια θήρας».

Οι κανόνες ασφαλείας για το κυνήγι του αγριόχοιρου

• Όλα τα όπλα πρέπει να είναι ελεγμένα και συντηρημένα από εσάς. Επιπλέον, μια φορά το χρόνο ή σε περιπτώσεις ειδικών προβλημάτων, από τα χέρια ενός επαγγελματία.

• Να θεωρείς πάντα ότι ένα δεμένο όπλο είναι γεμάτο, όποιες και εάν είναι οι συνθήκες.

• Μη σημαδεύεις ποτέ με το όπλο – ακόμη και άδειο – στην κατεύθυνση ενός άλλου προσώπου, ούτε καν με όπλο παιχνίδι.

• Κατά τη διάρκεια του κυνηγιού, μην κρατάς το δάκτυλο στη σκανδάλη.

• Χρησιμοποίησε το κατάλληλο για κάθε όπλο φυσίγγι.

• Μην εμπιστεύεσαι ποτέ την ασφάλεια.

• Ποτέ μην πυροβολείς, αν δεν έχεις κάνει απόλυτα βέβαιη αναγνώριση του στόχου. Ας χαθεί ένα θήραμα, αντί να χαθεί ένας άνθρωπος.

• Κατά το κυνήγι φόρα υποχρεωτικά γιλέκο έντονου πορτοκαλί χρώματος και ζήτα επίμονα από τα μέλη της παρέας σου να κάνουν το ίδιο. Μην συμμετέχεις σε παρέες που δεν τηρούν αυτόν τον κανόνα.

• Ποτέ μην πυροβολείς προς έναν θάμνο: Δεν ξέρεις τι κρύβεται πίσω του.

• Ποτέ μην πυροβολείς στην κατεύθυνση ενός ατόμου, έστω και αν φαίνεται να είναι εκτός βεληνεκούς.

• Αν κυνηγάς με μονόβολα ή δράμια: Προσοχή στους εξοστρακισμούς σε παγωμένο έδαφος, χαλίκι, επιφάνειες νερού, κορμούς δένδρων κλπ. Να βεβαιώνεσαι ότι η τουφεκιά σου θα καταλήξει στο έδαφος. Ποτέ μην πυροβολείς με μονόβολο ή δράμια πάνω από την γραμμή του ορίζοντα.

Πηγή: iefimerida.gr