Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: To 70% των κρουσμάτων σε πέντε περιοχές είναι «Ο»

Στο 70% των κρουσμάτων εντοπίζεται η παραλλαγή «Ομικρον» σε πέντε περιοχές της χώρας, όπως έχουν αναλυθεί από τον ΕΟΔΥ, τη στιγμή που πλέον το μεταλλαγμένο στέλεχος φαίνεται πως τείνει να κυριαρχήσει και στα νοσοκομεία.

Οι νέες εισαγωγές στην Αττική τις τελευταίες ημέρες αφορούν σε ποσοστό 70% τη νέα παραλλαγή. Τα μηνύματα, όμως, για ηπιότερη νόσηση εξακολουθούν να είναι ελπιδοφόρα και οι ειδικοί διατηρούν στάση αναμονής για το εάν αυτό θα επιβεβαιωθεί και στη χώρα μας. Το σίγουρο είναι ότι η διασπορά είναι τεράστια και αναμένονται πολύ υψηλοί αριθμοί νέων κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες.

Λιγότερα τεστ

Χθες, ημέρα που τα κρούσματα που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ αντιστοιχούν σε περιορισμένο αριθμό τεστ, καταγράφηκαν επιπλέον 36.246 μολύνσεις. Τα τεστ που έγιναν ανήλθαν σε 146.476, με τη θετικότητα να… εκτοξεύεται στο 24,74%, προμηνύοντας νέα «μαύρα ρεκόρ» κρουσμάτων από σήμερα που τα τεστ θα είναι πολλαπλάσια.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες στην τακτική ενημέρωση για την εμβολιαστική κάλυψη ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, ο μέσος όρος των κρουσμάτων από την «Ομικρον» σε πέντε περιοχές (Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Θεσσαλία, Κρήτη) φτάνει το 70%. Παράλληλα, ίδιο ποσοστό είναι οι εισαγωγές με «Ομικρον» στην Αττική, παρόλο που ακόμη η… καταιγίδα «Ο» δεν έχει αποτυπωθεί σε πίεση στο ΕΣΥ.

Στα νοσοκομεία

Πιο αναλυτικά, παρατηρείται μικρή αύξηση στις νέες εισαγωγές πανελλαδικά – 437 καταγράφηκαν την Κυριακή και ο μέσος όρος του επταημέρου διαμορφώνεται σε 413 εισαγωγές. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς σημείωσαν χθες μικρή μείωση και ανήλθαν σε 615, ωστόσο είναι ακόμη πολύ νωρίς να φανεί το αποτύπωμα της «Ομικρον» στους λεγόμενους «σκληρούς δείκτες». Σύμφωνα με τον κ. Ζαούτη πάντως, τα δεδομένα από τις άλλες χώρες δείχνουν μικρότερη νοσηρότητα από τη νέα παραλλαγή, ενώ ανάλογα στοιχεία διαπιστώνονται και για τη θνητότητα.

Την ευοίωνη προοπτική να συμβάλει η ταχεία εξάπλωση του νέου μεταλλαγμένου στελέχους, χωρίς όμως να προκαλεί βαριά νόσο, στο στόχο της ενδημικότητας τόνισε και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Οπως είπε, ο ιός πολλαπλασιάζεται ταχύτατα στο ανώτερο αναπνευστικό προκαλώντας τα συμπτώματα που προσομοιάζουν με κοινό κρυολόγημα και δεν φαίνεται να δημιουργεί τόσες επιπλοκές στους πνεύμονες όπως προηγούμενα στελέχη του κορονοϊού. Μάλιστα, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι, παρόλο που ο εμβολιασμός δεν ακυρώνει την «Ομικρον» και τα εξουδετερωτικά αντισώματα μπορεί να μην αρκούν για να μη μολυνθεί κάποιος, παραμένει ισχυρή η κυτταρική ανοσία. Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, επικαλούμενη μελέτες, επεσήμανε ότι οι δύο δόσεις είναι ανεπαρκείς έναντι της «Ομικρον». Αντίθετα, η τρίτη δόση παρέχει άμεση προστασία. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο, η τρίτη δόση προφυλάσσει κατά 90% από την εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Τα «κοκτέιλ»

Μεγάλη προσοχή, όμως, χρειάζεται για συλλοιμώξεις. Καθηγητές του ΕΚΠΑ συνοψίζουν δεδομένα για τα «κοκτέιλ» «Δέλτα» με «Ομικρον» (Delmicron) και γρίπης με κορονοϊό (Florona), επισημαίνοντας ότι τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και με συνυπάρχουσες παθήσεις παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο Covid-19, και μάλιστα είναι πιθανό να νοσήσουν ταυτόχρονα και από δύο επικρατούντα στελέχη του SARS-CoV-2, δηλαδή το «Ομικρον» και το «Δέλτα». Η Delmicron μπορεί επίσης να παρατηρηθεί σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Την ίδια στιγμή, επιστήμονες του ECDC αναφέρουν πως από τα μέσα Δεκεμβρίου ο αριθμός των κρουσμάτων γρίπης στην Ευρώπη ήταν πάνω από το αναμενόμενο, γεγονός που δείχνει ότι η επιδημία της γρίπης ξεκίνησε.

Για 5-11 ετών

 Σε 85.500 ανέρχονται τα ραντεβού εμβολιασμού σε μικρά παιδιά 5-11 ετών, με 21.500 να έχουν ήδη εμβολιαστεί, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η χώρα μας έχει ξεπεράσει συνολικά τα 17.600.000 εμβολιασμών, με το 67,3% του γενικού πληθυσμού και το 76,8% του ενήλικου να είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Παράλληλα, από την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών, έχουν προγραμματιστεί περισσότερα από 160.000 ραντεβού πρώτης δόσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τρίτη δόση σε ανηλίκους προς το παρόν προβλέπεται μόνο σε περιπτώσεις ανοσοκατεσταλμένων παιδιών και εφήβων.

Επισκεπτήριο στοπ

Στο μεταξύ, απαγορευτικό δύο εβδομάδων στο επισκεπτήρια του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» βάζει η διοίκηση προκειμένου να μειωθεί η διασπορά που είναι έντονη ανάμεσα στο προσωπικό και έχει οδηγήσει περίπου 92 εργαζομένους να νοσούν και να είναι στο σπίτι τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

Με μια απρόσμενη ανακοίνωση ξεκίνησε τη νέα εβδομάδα το Survivor, όπως παρακολουθήσαμε το βράδυ της Κυριακής στο πρόγραμμα του ΣΚΑΪ. Μια ανακοίνωση – βόμβα...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρονιά ορόσημο για την Παπαστράτος ήταν το 2023 προς την επίτευξη του στόχου για ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο. O συνολικός αριθμός των χρηστών IQOS...

LIFESTYLE

“Είμαι φυσικά ανοιχτή για το GNTM, είναι το πρότζεκτ που με έφερε στην Ελλάδα και με ανέδειξε” παραδέχεται, επίσης, η Ηλιάνα Παπαγεωργίου. Η Ηλιάνα Παπαγεωργίου παραχώρησε...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο ιός της γρίπης είναι το παθογόνο που είναι πιο πιθανό να προκαλέσει μια νέα πανδημία στο εγγύς μέλλον, προειδοποιούν κορυφαίοι επιστήμονες. Σύμφωνα με...