21/01/2022

Μετάλλαξη Όμικρον: 54 τα κρούσματα στην Ελλάδα, 154 ύποπτα

Ραγδαία ανεβαίνουν τα κρούσματα μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, συνολικά τα περιστατικά της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα ανέρχονται σε 54, ενώ υπάρχουν ακόμα 154 ύποπτα περιστατικά που «πολύ πιθανό να είναι θετικά», όπως είπε.

Ο κ. Ζαούτης, τόνισε μεταξύ άλλων πως αναμένεται κορύφωση της Όμικρον μετά την Πρωτοχρονιά και είναι πολύ πιθανή η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, καθώς είναι δύο με τρεις φορές πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Δέλτα. Για αυτό και τη Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη για την πορεία της πανδημίας η οποία θα καθορίσει εάν θα ληφθούν νέα μέτρα ή όχι.

Όσον αφορά τα συμπτώματα αλλά και το ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο, ανέφερε πως είναι πιο ήπια η νόσος και το ποσοστό νοσηλείας σε όσους έχουν κάνει την 3η δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Μέχρι στιγμής ανέφερε πως οι νοσηλείες δεν έχουν ακολουθήσει την αύξηση των κρουσμάτων, όμως υπάρχει ο φόβος ραγδαίας αύξησης. Τα συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον είναι κοινά με του απλού κρυολογήματος: λίγος βήχας, πονόλαιμος, πονοκέφαλος με λίγο πυρετό.

Για το ενδεχόμενο νέων μέτρων ανέφερε: «Τη Δευτέρα θα γίνει έκτακτη σύσκεψη, θα συζητηθεί αν χρειάζονται περισσότερα μέτρα και πρόσθεσε πως εάν κάποιος έχει έρθει σε επαφή με κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον, θα πρέπει να αποφεύγει τις συναθροίσεις, να φορά μάσκα παντού, να κρατά αποστάσεις και είναι βασικό να είναι εμβολιασμένος».