Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Σε δύο «κύματα» τα μέτρα, εισηγούνται οι ειδικοί -Τι προτείνουν άμεσα, τι να ισχύσει από 3 Ιανουαρίου

Νέα μέτρα:  Την Πέμπτη, θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις ως προς τα νέα μέτρα που θα υιοθετηθούν με στόχο την ανάσχεση της διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού, σε συνέχεια των εισηγήσεων της Επιτροπής Έμπειρογνωμόνων σε έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το πρωί στο Μαξίμου.

Ακολούθως, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης θα προβεί σε ανακοινώσεις.

Οι ειδικοί εισηγούνται νέα μέτρα όπως τη χρήση μάσκας υψηλής προστασίας σε κλειστούς χώρους, αλλά και σε ανοιχτούς, όταν υπάρχει συγχρωτισμός.

Τα νέα μέτρα που θα έχουν άμεση εφαρμογή έχουν ως εξής:

    • Ματαιώνονται όλες οι μαζικές εορταστικές εκδηλώσεις σε ανοικτούς χώρους (φεστιβάλ, events κλπ)
    • Οσοι ταξιδιώτες έρχονται στην Ελλάδα, σε όλες τις πύλες της χώρας την 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή του θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ.
    • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

Νέα μέτρα μετά την πρωτοχρονιά

Τα μέτρα που θα ισχύσουν σε δεύτερο χρόνο, σύμφωνα με πληροφορίεςμετά τις 3 Ιανουαρίου, έχουν ως εξής:

  • Περιορισμοί στη λειτουργία ωραρίων σε εστίαση και διασκέδαση
  • Περιορισμοί ατόμων ανά τ.μ σε κλειστούς χώρους
  • Επέκταση τηλεργασίας
  • Προς το παρόν δεν θα απαιτείται αποστολή sms

Όσον αφορά στα ταξίδια, η εισήγηση της επιτροπής προβλέπει, πλην του αρνητικού PCR για την είσοδο στη χώρα, οι επισκέπτες να υποβάλλονται τη δεύτερη και την τέταρτη ημέρα μετά την άφιξή τους σε rapid test. Το μέτρο έχει στόχο την έγκαιρη ανίχνευση τυχόν ύποπτων κρουσμάτων που φέρουν την παραλλαγή Omicron.

Στο τραπέζι και μέτρα για τα σχολεία

Μέλη της επιτροπής ειδικών εισηγούνται επίσης για το νέο έτος και μέτρα στα σχολεία. Κάποιοι ζητούν αναστολή των σχολικών εκδρομών, ενώ άλλοι φέρεται να υποστηρίζουν, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ότι θα ήταν χρήσιμη η αλλαγή πρωτοκόλλου στα σχολεία, πότε δηλαδή θα πρέπει να κλείνει ένα σχολείο όταν καταγράφονται κρούσματα του κορωνοϊού.

Τα νέα μέτρα κινούνται στη λογική που είχε περιγράψει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, όπου είχε προαναγγείλει μέτρα όπως «επέκταση της τηλεργασίας, ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και τη διασκέδαση», αποκλείοντας κατηγορηματικά, πάντως, αναστολή της λειτουργίας των σχολείων.

Την επιβολή μέτρων είχε προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας  Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο βήμα της Βουλής, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών. Η μετάλλαξη έχει προκαλέσει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές παγκοσμίως, ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η υψηλή μεταδοτικότητά της θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα συστήματα Υγείας.

«Υπάρχει ξεκάθαρη βούληση της κυβέρνησης για να υπάρξει οπωσδήποτε ένα πλαίσιο περιοριστικών μέτρων μετά τις εορτές. Θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα αλλά παρακολουθούμε την πανδημία» είχε τονίσει ο κ. Πλεύρης, που κάλεσε τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διάρκεια των εορτών και στη συνέχεια να κάνουν το self test.

«Η βούληση της κυβέρνησης είναι να ισχύσουν τα νέα μέτρα μετά τις εορτές. Θα δούμε τι θα μας προτείνουν οι ειδικοί και τι θα υιοθετήσει η κυβέρνηση. Η βούληση είναι να γίνει το εορταστικό διάστημα με τα ισχύοντα μέτρα», είχε διευκρινίσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

«Έμφραγμα» αναμένεται να προκαλέσει στην Αθήνα και σε μεγάλο κομμάτι της χώρας η αυριανή απεργία, την οποία έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ. Η συμμετοχή συνδικάτων...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την 29η Απριλίου 2024 προσδιόρισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ως καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, επ’ ευκαιρία της...

ΔΙΕΘΝΗ

Περιορισμένο πλήγμα αλλά μέσα στο έδαφος του Ιράν. Αυτό έχει αποφασίσει το Ισραήλ ως αντίποινα για την ιρανική επίθεση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ανώτατος...

ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο τις πράξεις βίας που διαπράχθηκαν από εποίκους εναντίον Παλαιστινίων αμάχων στη Δυτική Όχθη. Το Παρίσι κάλεσε...