Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Ενδοσχολική βία: Σοκάρουν τα αλλεπάλληλα περιστατικά και τα στοιχεία

Αυξάνονται και οξύνονται τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας. Ανήλικοι ξυλοκοπούν συμμαθητές τους, προκαλούν ανυπολόγιστες υλικές ζημιές στο σχολικό περιβάλλον και στη συνέχεια αναρτούν στα social media βιντεάκια με τη δράση τους. Τα στοιχεία και οι εικόνες… τρομάζουν.

«Σπάνε τζάμια χωρίς λόγο, βρίζουν καθηγητές χωρίς λόγο. Εγώ τους λέω να σταματήσουν αλλά δε μπορώ να κάνω κάτι» δηλώνουν μαθητές. «Πετάνε θρανία, σπάνε πόρτες, παράθυρα, βάζουν φωτιές και μετά το ανεβάζουν στο διαδίκτυο» αποκαλύπτουν τα παιδιά που έχουν γίνει μάρτυρες αυτών των επεισοδίων. Τα βίντεο με τις σκηνές βίας ανεβαίνουν στα social media, με τις προβολές και τα like να αποτελούν κίνητρο για να ξεφύγει η κατάσταση από κάθε όριο.

Οι ειδικοί της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS 1056 που λειτουργεί στο “Χαμόγελο του Παιδιού” διαχειρίζονται κατά μέσο όρο δύο υποθέσεις ενδοσχολικής βίας την ημέρα. Από την έναρξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς μέχρι σήμερα το “Χαμόγελο του Παιδιού” έχει δεχθεί 91 αιτήματα για παρέμβαση πρόληψης της βίας στα σχολεία, ενώ υπολογίζεται ότι το 27% των μαθητών έχει βιώσει εκφοβισμό.

«Αυτοί οι αριθμοί, αυτή η εικόνα αναδεικνύει τη σοβαρότητα του φαινομένου και την επιτακτική ανάγκη να θεσμοθετηθούν και να υλοποιηθούν συγκεκριμένα προγράμματα πρόληψης και ευαισθητοποίησης των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών» δηλώνει ο Στέφανος Αλεβίζος, Ψυχολόγος στο “Χαμόγελο του Παιδιού“.

Τελευταίο παράδειγμα η βίαιη συμπλοκή ανάμεσα σε μαθητές και καθηγητή σε Επαγγελματικό Λύκειο στο Αιγάλεω, ο οποίος τους έκανε παρατήρηση γιατί έπαιζαν ποδόσφαιρο στο διάδρομο.

Στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης γονείς και μαθητές είναι ανάστατοι, ύστερα από βίαιη συμπλοκή με οπαδικά χαρακτηριστικά μέσα σε Γενικό Λύκειο. Αφορμή στάθηκε η αρπαγή ενός σκούφου από μαθητή, ενώ μετά τη συμπλοκή ένας μαθητής κατέληξε τραυματισμένος στο νοσοκομείο. Για το περιστατικό διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα από τον προιστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινάει σήμερα το νέο εξειδικευμένο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης σε συνέχεια της επιτυχημένης συνεργασίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) με το ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ. Το «ολοκληρωμένο...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Έχει ξεχωριστή αξία να “ακούγεται” από επίσημα χείλη η αδυναμία του να ακολουθήσει η χώρα το ρυθμό ανάπτυξης των υπόλοιπων κρατών- μελών της Ε.Ε....

ΔΙΕΘΝΗ

Παγκόσμια ανησυχία για την κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Η μεγάλη ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ αναχαιτίστηκε από τον «σιδερένιο θόλο», με τη...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα έλαβε τηλεφώνημα από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν με θέμα της εξελίξεις στην Μέση Ανατολή. Ο ιορδανός...