Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Ρεκόρ θανάτων από αστικές πυρκαγιές – Έκκληση της Πυροσβεστικής για τήρηση των μέτρων προστασίας

Θλιβερό ρεκόρ θανάτων από αστικές πυρκαγιές καταγράφεται φέτος στη χώρα μας, με την Πυροσβεστική να κάνει έκκληση στους πολίτες να τηρούν τις ενδειγμένες συμβουλές θέρμανσης και αυτοπροστασίας.

Φέτος έχουν πεθάνει 75 άνθρωποι από πυρκαγιά μέσα στα σπίτια τους, δηλαδή κατά μέσο όρο έχουμε έναν νεκρό κάθε 5 μέρες. Ενδεικτικό είναι ότι το προηγούμενο θλιβερό ρεκόρ σημειώθηκε το 2010, οπότε και σημειώθηκαν 53 θάνατοι. Ο Δεκέμβριος δε είναι ο χειρότερος μήνας, καθώς μέχρι σήμερα καταγράφονται 15 θάνατοι.

Το 2020, οι συνολικοί θάνατοι από αστικές πυρκαγιές ήταν 60. Τα θύματα στην πλειοψηφία τους είναι ηλικιωμένοι, ωστόσο δεν λείπουν οι περιπτώσεις που χάνουν τη ζωή τους και νεότεροι, ακόμα και παιδιά, όπως η περίπτωση με τα δύο ανήλικα αδέρφια, στις 14 Δεκεμβρίου στο Καματερό.

Το φαινόμενο είναι εξαιρετικά ανησυχητικό και η Πυροσβεστική με έκκλησή της καλεί τους πολίτες να μην κάνουν χρήση μη ενδειδειγμένων ή κακών ποιοτικά θερμαντικών σωμάτων.

Οι συμβουλές της Πυροσβεστικής

Οι συμβουλές του Πυροσβεστικού Σώματος προς τους πολίτες είναι συνεχείς. Μάλιστα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία στους λογαριασμούς της στα social media ανήρτησε για ακόμη μία φορά οδηγίες που πρέπει όλοι να τηρούμε. Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Χριστουγεννιάτικα δέντρα, λαμπάκια, πολύπριζα, ηλεκτρικές σόμπες, θερμαινόμενο υπόστρωμα, αερόθερμα, κλιματιστικά, σόμπες υγραερίου, σόμπες πετρελαίου, τζάκια, ξυλόσομπες… ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ!!!».

Και συμβουλεύει με την επισήμανση ότι «ο ηλεκτρισμός και οι συσκευές θέρμανσης αποτελούν σημαντικές αιτίες πυρκαγιών σε κατοικιών»:

-Μην χρησιμοποιείτε το φούρνο ψησίματος για θέρμανση.

-Μην υπερφορτώνετε τα πολύπριζα

-Αναθέστε την εγκατάσταση των σταθερών συσκευών θέρμανσης σε ειδικούς.

-Ελέγξτε τις συσκευές θέρμανσης πριν τη χρήση τους.

-Σβήστε τις συσκευές εάν πρόκειται να απομακρυνθείτε από το χώρο λειτουργίας τους.

-Χρησιμοποιήστε μόνο εγκεκριμένο εξοπλισμό από επίσημο οργανισμό.

-Καθαρίστε ετησίως τις καμινάδες και τους σωλήνες απαγωγής καπνού.

-Τηρήστε απαρέγκλιτα τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης, πρώην ταξίαρχος της Πυροσβεστικής, που έχει πραγματοποιήσει έρευνες για το φαινόμενο, επισημαίνει στο iefimerida.gr τα εξής: «Θλιβερό κι ανησυχητικό το φαινόμενο της αύξησης του αριθμού των θυμάτων από αστικές πυρκαγιές σε κατοικίες για το 2021, που μέχρι σήμερα είναι 75 εκ των οποίων τα 15 μόνο τον Δεκέμβρη. Πρέπει να διαταχθεί σχετική έρευνα για να διαπιστωθούν τα αίτια έτσι ώστε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα και να μην επαναληφθεί άλλη χρονιά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια νέα θεραπεία με αντισώματα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη των κινητικών προβλημάτων σε ορισμένα άτομα με νόσο του Πάρκινσον, όπως δείχνουν τα πρώτα...

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΔΙΕΘΝΗ

Περιορισμένο πλήγμα αλλά μέσα στο έδαφος του Ιράν. Αυτό έχει αποφασίσει το Ισραήλ ως αντίποινα για την ιρανική επίθεση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ανώτατος...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την 29η Απριλίου 2024 προσδιόρισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ως καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, επ’ ευκαιρία της...