Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Με self test τα ρεβεγιόν – Η Όμικρον θέτει υπό συζήτηση νέα μέτρα από το 2022

Ιδιαίτερα κρίσιμες είναι οι τελευταίες ημέρες του χρόνου, καθώς η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και φέρνει νέα μέτρα και lockdown σε πολλές χώρες. Την ίδια ώρα ο ΠΟΥ προειδοποιεί για μια «σημαντική αύξηση» των κρουσμάτων της Covid-19. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση βάζει σε εφαρμογή το σχέδιο για την αναχαίτιση της πανδημίας κατά την περίοδο των γιορτών, ενώ με την έλευση του νέου χρόνου, στο τραπέζι βρίσκονται υπό συζήτηση νέα μέτρα για την αποτροπή ενός πέμπτου κύματος με την μετάλλαξη Όμικρον να οδηγεί το άρμα της πανδημίας.

Πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι να περάσουμε με ασφάλεια τις γιορτές, χωρίς να “παγώσει” η οικονομία και η κοινωνία αλλά και χωρίς οι δραστηριότητες των Χριστουγένων και της Πρωτοχρονιάς να έχουν αρνητικό αποτύπωμα την περίοδο μετά τις γιορτές.

Ο πρωθυπουργός την Τρίτη (21/12) στο υπουργικό συμβούλιο έθεσε το πλαίσιο και μίλησε για σχέδιο δυο φάσεων, ενώ υπογράμμισε ότι όπλο μας και την εορταστική αυτή περίοδο είναι τα τεστ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν σε όλο τον πληθυσμό, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, 2 δωρεάν self test με τη σύσταση αυτά να διενεργηθούν, ένα πριν από τις γιορτές κι ένα αμέσως μετά τα ρεβεγιόν. «Όλοι, οι εμβολιασμένοι και μη, θα πρέπει να κάνουμε self test. Ενώ θα συνεχίσουν να γίνονται παντού οι διαγνωστικοί έλεγχοι από τα συνεργεία της πολιτείας», είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε τις εισηγήσεις για υποχρεωτικό rapid-test σε όλους, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους.

Τις επόμενες ημέρες θα διατεθούν από τα φαρμακεία, δύο επιπλέον self test για όλους. Με στόχο την καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση, οι πολίτες καλούνται να κάνουν το πρώτο self test πριν από το εορταστικό τραπέζι, την οικογενειακή συγκέντρωση ή τη βραδινή έξοδο και το δεύτερο αμέσως μετά τη λήξη των εορτασμών για την έλευση του νέου έτους.

«Σειρά τώρα έχει η δική μας συμπεριφορά στις γιορτές. Οι χαρούμενες συγκεντρώσεις δεν πρέπει να γίνουν εστίες μετάδοσης πόνου. Άμυνά μας είναι τα τεστ και οι βασικές προφυλάξεις και η στάση μας σήμερα θα κρίνει και τις αποφάσεις μας αύριο» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σημειώνεται ότι:

– Σε κλειστούς χώρους εστίασης μπαίνουν μόνον εμβολιασμένοι.

– Στους εξωτερικούς χώρους επιτρέπεται να σερβιριστούν και οι ανεμβολίαστοι με επίδειξη αρνητικού ράπιντ τεστ.

– Στα εμπορικά καταστήματα, πλην σούπερ μάρκετ και φαρμακείων, οι εμβολιασμένοι εισέρχονται με πιστοποιητικό εμβολιασμού και οι ανεμβολίαστοι με αρνητικό ράπιντ έως και 48 ωρών.

Εντατικοί θα είναι οι έλεγχοι σε κεντρικά σημεία των πόλεων, όπου δημιουργείται συνωστισμός, σε εμπορικά και χώρους διασκέδασης. Εκτός από τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού, θα απευθύνονται φωνητικά μηνύματα από τις αρχές για χρήση μάσκας, σε σημεία με μεγάλη συγκέντρωση κόσμου.

Όσον αφορά στη δεύτερη φάση άμυνας μετά τις γιορτές, εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των ειδικών που μιλούν ακόμα και για 20.000 κρούσματα την ημέρα, μπαίνουν υπό συζήτηση η επέκταση της τηλεργασίας και οι αλλαγές στο ωράριο στην εστίαση και τη διασκέδαση, όχι όμως το κλείσιμο των σχολείων. «Όλα, το τονίζω αυτό, θα κριθούν από τα τότε δεδομένα. Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στη δεύτερη φάση του σχεδίου της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι αυτό αφορά τις πρώτες εβδομάδες του 2022 και εξαρτάται από την επιδημιολογική εικόνα εκείνης της περιόδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους...

LIFESTYLE

Την Κατερίνα Στανίση υποδέχθηκε η Έλενα Παπαβασιλείου, τη νύχτα της Τετάρτης, στο νέο επεισόδιο για την εκπομπή EQ που προβλήθηκε στο πρόγραμμα του Action...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ερωτηθείς εάν θα άλλαζε κάτι στην προσέγγισή του για τον δεύτερο προημιτελικό, ο Πεπ Γκουαρδιόλα σχολίασε: «Θα προτιμούσα να νικήσω. Συγχαρητήρια στην Ρεάλ Μαδρίτης...