Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Έντονη κριτική στην Κυβέρνηση από τον πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Την έντονη δυσαρέσκεια της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για τη συμμετοχή εκπροσώπων της, στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του υπουργείου Δικαιοσύνης και ειδικά αυτή του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, εξέφρασε ο πρόεδρος της, Χριστόφορος Σεβαστίδης.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), ο Χριστόφορος Σεβαστίδης άσκησε κριτική και στον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένο, σχετικά με την πρότασή του για έναν «Δικαστικό Καλλικράτη» και για τις καθυστερήσεις που ανέφερε στην απονομή της Δικαιοσύνης, επικρίνοντας τους δικαστές ότι «δεν ενστερνίζονται το πρόβλημα» και «έχουν νοοτροπία δημοσίου υπαλλήλου».

Ακόμη, ο κ. Σεβαστίδης επανέλαβε τις αντιρρήσεις του επί της έκθεσης Πισσαρίδη, λέγοντας ότι η πρόταση αυτή πέραν των άλλων «ονειρεύεται δικαστές – Manager», ενώ τόνισε ότι «οφείλουμε μια απάντηση σε φορείς και Σωματεία οι οποίοι ξεπέρασαν τον ρόλο τους και ανέλαβαν καθήκοντα Ρωμαίου κήνσορα ελέγχοντας δικαστές και εισαγγελείς για την συμπεριφορά τους και κρίνοντας οι ίδιοι το δικαιολογημένο ή μη της καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων» και κλείνοντας την αναφορά αυτή, κατέληξε: «Είναι βαθιά νυχτωμένοι».

Επιπλέον, ο κ. Σεβαστίδης επέκρινε την Κυβέρνηση για τη μη απαλλαγή των δικαστών από την εισφορά αλληλεγγύης ενώ προανήγγειλε προσφυγές στη Δικαιοσύνη για την μη εφαρμογή της πρόσφατης απόφασης του Μισθοδικείου για τις συντάξεις των απομάχων δικαστικών λειτουργών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, απαντώντας στον κ. Σεβαστίδη, επισήμανε πως σε όλες τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του υπουργείου Δικαιοσύνης συμμετείχαν δικαστές και εισαγγελείς οι οποίοι είναι μέλη της ΕΔΕ.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Δικαιοσύνη επισήμανε ότι θα επιδιώξει «τη συνεργασία και συνεννόηση, τόσο με την ηγεσία της Δικαιοσύνης, όσο και με τις δικαστικές Ενώσεις για την κατάρτιση του νέου Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών».

Παράλληλα, ο κ. Τσιάρας εξήγγειλε ότι θα υπάρξει η από κοινού με τους δικαστές, σχεδίαση ενός νέου, λειτουργικού και δίκαιου πλαισίου αξιολόγησης και πειθαρχικού ελέγχου των δικαστικών λειτουργών, θα ικανοποιηθεί, άμεσα, ένα πάγιο αίτημα, αυτό της σύστασης της Δικαστικής Αστυνομίας και Θα συσταθεί η Εθνική Σχολή Δικαστικών Υπαλλήλων, στο πρότυπο της Εθνικής Σχολής Δικαστών.

Ο γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μεταξύ των άλλων, ανέφερε ότι οι νομοθετικές αλλαγές που προωθούνται στο χώρο της δικαιοσύνης είναι μη φιλικές προς τα λαϊκά στρώματα και επιχειρείται η χειραγώγηση των δικαστών.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών, παραβρέθηκαν ακόμα ο αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, ο διευθυντής της κεντρικής επιτροπής του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος και το μέλος της κεντρική επιτροπή του ΜέΡΑ25 Ελένη Δεληγιάννη.

Επίσης, απηύθυναν χαιρετισμό η πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου και Βασίλης Πλιώτας, αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Δημήτριος Σκαλτσούνης, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς, η πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ευγενία Βελόνη, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών (εκ μέρους όλων των δικαστικών Ενώσεων) Παναγιώτης Δανιάς, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Στρατιωτικής Δικαιοσύνης Σωτήριος Κύρκος, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός και ο πρόεδρος της ΟΔΥΕ Γεώργιος Διαμαντής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια νέα θεραπεία με αντισώματα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη των κινητικών προβλημάτων σε ορισμένα άτομα με νόσο του Πάρκινσον, όπως δείχνουν τα πρώτα...

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΔΙΕΘΝΗ

Περιορισμένο πλήγμα αλλά μέσα στο έδαφος του Ιράν. Αυτό έχει αποφασίσει το Ισραήλ ως αντίποινα για την ιρανική επίθεση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ανώτατος...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την 29η Απριλίου 2024 προσδιόρισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ως καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, επ’ ευκαιρία της...