Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Οι έξι περιοχές στην Ελλάδα που ανησυχούν και τα μέτρα για τη μετάλλαξη Όμικρον

Μπορεί οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας που παρακολουθούν τα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα να ανακοίνωσαν χθες, Πέμπτη, ότι υπάρχει αποκλιμάκωση, αν και αργή, στην πορεία του τελευταίου κύματος στη χώρα μας, εντούτοις υπάρχουν ακόμα περιοχές που προκαλούν ανησυχία όπως εξήγησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Την εβδομάδα που μας πέρασε σύμφωνα με την επιδημιολογικό χάρτη που ετοίμασαν οι επιδημιολόγοι της Επιτροπής μας, παρατηρούμε μία αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στη Λακωνία, στο Λασίθι και τη Λευκάδα» είπε αρχικά η κυρία Παπαευαγγέλου προσθέτοντας στη συνέχεια ότι «σε κάποιες περιοχές, όπως είναι οι Σποράδες, η Νάξος, η Λήμνος, η Ευρυτανία, η Δράμα, η Καβάλα, σημειώνεται ότι η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι υψηλή. Είναι μεταξύ 43 και 45 ετών. Γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει φόβος σε αυτές τις περιοχές να έχουμε αυξημένο αριθμό νοσηλειών μέσα στις επόμενες ημέρες».

Γενικότερα η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι «το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει ιδιαίτερα αυξημένο με μία στις τρεις περιφερειακές ενότητες να βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο», δηλαδή στο επιδημιολογικό επίπεδο 5, και τον εκτιμώμενο αριθμό ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια να βρίσκεται στις 43.000, 10 ημέρες μόλις πριν τα Χριστούγεννα».

Όπως ήταν φυσικό ξεχωριστό κεφάλαιο αποτέλεσε η μετάλλαξη Όμικρον με την Ελλάδα να μετράει 14 κρούσματα από τα οποία μόνο τρία συνδέονται με ταξίδι στο εξωτερικό και τα υπόλοιπα 11 θεωρούνται εγχώρια κρούσματα επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη κυκλοφορεί στην κοινότητα.

Σημειώνεται ότι όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ τα 14 στελέχη της μετάλλαξης Όμικρον εντοπίστηκαν σε τρία εισαγόμενα κρούσματα στις Περιφερειακές Ενότητες του Λασιθίου, του Κεντρικού Τομέα Αθηνών και του Ηρακλείου και σε έντεκα εγχώρια κρούσματα στις Περιφερειακές ενότητες του Λασιθίου (7), της Λακωνίας (3) και του Ηρακλείου (1).

«Είναι σαφές ότι η παραλλαγή Όμικρον επαναμολύνει άτομα που προηγουμένως νόσησαν από στέλεχος Βήτα ή Δέλτα και μέχρι σήμερα θεωρούσαν τον εαυτό τους προστατευμένο από τη φυσική νόσηση. Συνεπώς, καθώς προετοιμαζόμαστε για τη διασπορά και τελικά την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον και στη χώρα μας, το πρώτο ξεκάθαρο μήνυμα είναι ότι όλοι όσοι έχετε νοσήσει και μέχρι σήμερα θεωρούσατε τον εαυτό σας ασφαλή, θα πρέπει να κλείσετε άμεσα ραντεβού και να πάτε να εμβολιαστείτε» τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση αποφάσισε την λήψη έκτακτων μέτρων για τους ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα για την περίοδο των Χριστουγέννων με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, να ανακοινώνει ότι «από τις 19 Δεκεμβρίου και στις 6 η ώρα το πρωί σε όλες τις πύλες εισόδου για όλους τους εισερχόμενους Έλληνες και αλλοδαπούς, είτε εμβολιασμένους, είτε ανεμβολίαστους, άνω των 5 ετών προβλέπεται η εμφάνιση αρνητικού PCR διάρκειας 72 ώρες πριν την επιβίβαση το οποίο θα αναρτάται στο site travel.gov.gr. Είναι προσωρινό μέτρο για την περίοδο των εορτών για να επιβραδύνουμε την έλευση και της μετάλλαξης Όμικρον. Παρέχεται, επίσης, η εναλλακτική λύση rapid test με αντιγόνο 24 ωρών, ώστε να αντιμετωπιστεί το πιθανό πρόβλημα κλειστών εργαστηρίων τις ημέρες των εορτών».

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω αυξημένο testing στις πύλες εισόδου ενόψει των Χριστουγέννων προκειμένου να περιοριστεί κατά το δυνατόν η διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον απο την κινητικότητα που υπάρχει την εορταστική περίοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...