Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Έφτασαν το 1,5 εκατ. οι εμβολιασμένοι – Το χρονοδιάγραμμα

Αυξάνονται οι παραδόσεις των εμβολίων και όλο και περισσότερες ηλικιακές ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν κατά του κορονoϊού. Από αύριο, Τετάρτη 14 Απριλίου στα εμβόλια που κυκλοφορούν στη χώρα μας, θα προστεθεί και το μονοδοσικό της Johnson&Johnson, φέρνοντας τη χώρα πιο κοντά στο πολυπόθητο τείχος ανοσίας. Σήμερα ξεπερνάμε το 1,5 εκατ. εμβολιασμένων δήλωσε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης, επισημαίνοντας ότι ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της επιχείρησης “Ελευθερία”, γεγονός που μας δίνει αισιοξοξία και χαρά για να συνεχίσουμε.

Η μεγαλύτερη επάρκεια εμβολίων μας δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε από τον Ιούνιο, αφού ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί των ευπαθών ομάδων και στον γενικό πληθυσμό, σημείωσε ο κ. Κοντογεώργης. Εκτίμησε ότι από τα τέλη Ιουνίου θα ξεκινήσει να χτίζεται το τείχος ανοσίας. Ερωτηθείς για το Πάσχα, ο κ. Κοντογεώργης ανέφερε ότι “προφανώς υπάρχει μία προσμονή του κόσμου για το Πάσχα. Υπάρχουν πολλές μέρες επιδημιολογικής παρατήρησης μπροστά μας, δεν πρέπει να χαλαρώσουμε”.

Το χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών, από την Παρασκευή 16 Απριλίου και έως τη Δευτέρα 19 Απριλίου, ανοίγει η πλατφόρμα για τους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, ηλικίας 18 έως 59 ετών. Το άνοιγμα θα γίνει σταδιακά ανάλογα με τα νοσήματα και αφορά περίπου 800.000 πολίτες.

Την Τετάρτη 21 Απριλίου θα μπορούν να αρχίσουν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί αλλά και ηλικιακή ομάδα 55 έως 59 ετών. Το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού και στις ηλικίες 50 έως 54 ετών, και τον Ιούνιο εκτίμησε ότι θα εμβολιάζονται και οι νεότερες ηλικίες.
Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 2.212.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 1.468.000 πολίτες, ποσοστό 14%, και 743.000 με δύο δόσεις, ποσοστό 7%, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε τη Δευτέρα 12 Απριλίου ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου COVID-19.

Αναφερόμενος στο εμβόλιο της AstraZeneca και αν έχει παρατηρηθεί μειωμένη προσέλευση για εμβολιασμό, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι δεν υπάρχει σημαντική μεταβολή αλλά τόνισε πως «είναι δικαιολογημένο να υπάρχει μια διστακτικότητα. Όμως σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ «είμαστε σε καλύτερο επίπεδο και σιγά-σιγά θα κερδηθεί η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο». Σε περίπτωση που υπάρξουν αυξημένες παραδόσεις, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι «είναι πιθανό να ενταχθούν στην επιχείρηση εμβολιασμών ιδιώτες γιατροί αλλά και φαρμακοποιοί, εφόσον απαιτηθεί», και άφησε να εννοηθεί ότι ανακοινώσεις για το θέμα αυτό θα γίνουν τις επόμενες ημέρες.

Από την πλευρά της η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, μετά από αξιολόγηση των διαθέσιμων δεδομένων, συνιστά τη συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμού με κάθε διαθέσιμο εμβόλιο, περιλαμβανομένου και του εμβολίου της AstraZeneca στα άτομα ηλικίας 30 ετών και άνω”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η ενέργεια αυτή, είναι κάθε χρόνο, αρκετή για μία πλήρη φόρτιση μισού εκατομμυρίου Cupra Born. Το project αυτό, αποτελεί ορόσημο στο σχέδιο της Seat...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την πρόληψη και διαχείριση φυσικών καταστροφών, παρουσίασε από την Αλεξανδρούπολη όπου βρίσκεται σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ κλιμάκια του κόμματος...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από τα μέσα του 2021 έως τα τέλη του 2022, η Ευρώπη και ορισμένα μέρη της Ασίας βίωσαν έντονα την ενεργειακή κρίση, καθώς οι...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε διευκρινίσεις για την επιστολική ψήφο προχώρησε το Υπουργείο Εσωτερικών. 1.     Ποιους αφορά η εισαγωγή της επιστολικής ψήφου; Η εισαγωγή της επιστολικής ψήφου αφορά...