Connect with us

Hi, what are you looking for?

ÐÑÙÔÏÌÁÃÉÁ 2020-ÅËÅÃ×ÏÉ ÔÇÓ ÁÓÔÕÍÏÌÉÁÓ ÓÔÁ ÄÉÏÄÉÁ ÁÖÉÄÍÙÍ ÃÉÁ ÔÇÍ ÔÇÑÇÓÇ ÔÇÓ ÁÐÁÃÏÑÅÕÓÇÓ ÊÕÊËÏÖÏÑÉÁÓ ËÏÃÙ ÔÙÍ ÌÅÔÑÙÍ ÃÉÁ ÔÏÍ ÅËÅÃ×Ï ÔÇÓ ÅÎÁÐËÙÓÇÓ ÔÏÕ ÊÏÑÏÍÏÉÏÕ

ΕΛΛΑΔΑ

Τα self test «ξεκλειδώνουν» οικονομία και Πάσχα στο χωριό – Τη Μεγάλη Εβδομάδα οι αποφάσεις

Με όπλο τα self tests και τον εμβολιασμό επιθυμεί να πορευτεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα στην μάχη κατά της πανδημίας.

Η πρώτη μέρα χρήσης του εν λόγω εργαλείου χαρακτηρίστηκε από τον πρωθυπουργό επιτυχημένη αφού βρέθηκαν πάνω από 600 μαθητές και καθηγητές οι οποίοι ειδάλλως θα πήγαιναν στις αίθουσές τους μεταφέροντας τον ιό.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος προανήγγειλε χθες την επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης τους και σε άλλους κλάδους της οικονομίας αυτή τη φορά. Όπως είπε από αυτή την εβδομάδα τα self tests θα χρησιμοποιούνται στο λιανεμπόριο, τα Μέσα Μεταφοράς και τον κλάδο των μεταφορών.

Όπως είπε στο OPEN το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο αριθμός των self test αυτών ανέρχεται σε 900.000 και αφορά εργαζομένους στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, όπως τράπεζες, δικαστήρια, λιανεμπόριο και το μέρος της εστίασης που λειτουργεί. Είπε δε πως θα ξεκινήσουν να διατίθενται από την ερχόμενη Πέμπτη από τα φαρμακεία για τους δικαιούχους.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, η οποία μιλώντας στο MEGA σήμερα το πρωί σημείωσε πως τα self tests είναι ένα σημαντικό συμπληρωματικό εργαλείο για τη μείωση της διασποράς, αλλά και για την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων.

Τόνισε, δε, πως υπάρχει επάρκεια self test και σημείωσε ότι ήδη έχει ξεκινήσει ο εντοπισμός των ΑΜΚΑ των δικαιούχων αυτών των ομάδων, για να ξεκινήσει η διάθεσή τους τις επόμενες ημέρες. «Έχουμε πει ότι θα πάρουν όλοι οι πολίτες, όλων των ηλικιών, όμως προτεραιότητα έχουν οι παραγωγικές ηλικίες» συμπλήρωσε.

Βατόπουλος: Να γίνει καθολική η χρήση των self tests στους χώρους εργασίας

Την ίδια ώρα, χρήσιμο χαρακτήρισε το εργαλείο των self test ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Όπως είπε στο MEGA, η άποψη της επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας είναι ότι πρέπει να γίνεται καθολική χρήση των self test στους χώρους εργασίας. «Για να έχουμε άνοιγμα της κοινωνίας, με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, το αντίβαρο πρέπει να είναι τα τεστ. Αν αυτό γίνεται επαναλαμβανόμενα σε όσο το δυνατόν περισσότερο εργαζόμενους, θα είναι ένα όπλο, για να μπορέσουν να ανοίξουν οι δραστηριότητες με την μεγαλύτερη ασφάλεια», είπε.

Πάσχα στο χωριό: Η κυβέρνηση θέλει, οι επιστήμονες αναμένουν

Με δεδομένο λοιπόν πως το επόμενο 15ήμερο θα είναι μία περίοδος συλλογής και εξέτασης των δεδομένων που θα προκύπτουν από την επιδημιολογική επιβάρυνση που έχει επιφέρει η μέχρι τώρα επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων, ο… φάκελος «Πάσχα στο χωριό» δεν έχει ανοίξει ακόμη.

Για το Πάσχα και τους περιορισμούς που θα ισχύουν, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, υποστήριξε ότι είναι αρκετά νωρίς για τη λήψη των όποιων αποφάσεων και πως η κυβέρνηση θα λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις κρίνοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα ισχύουν εκείνο το διάστημα. Από πλευράς του ο Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφερόμενος στις μετακινήσεις ενόψει Πάσχα, τόνισε πως είναι πολύ νωρίς για να γίνουν προβλέψεις, ωστόσο είμαστε πολύ πιο κοντά στην ελευθερία. «Έχουμε στην διάθεσή μας όπλα όπως ο εμβολιασμός και τα self test», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, όπως πληροφορείται το protothema.gr, το κυβερνητικό επιτελείο έχει καταλήξει στο ότι οι μετακινήσεις από νομό σε νομό πρέπει να απελευθερωθούν προκειμένου οι πολίτες να μπορέσουν να μεταβούν στα χωριά τους για τις γιορτές του Πάσχα.

Αυτή μάλιστα αναμένεται να είναι και η πρόταση της κυβέρνησης προς την επιτροπή των λοιμωξιολόγων επί της οποίας θα αποφασίσουν οι επιστήμονες. Αυστηρή προϋπόθεση πάντως για αυτή την εξέλιξη όσο και για την έγκρισή της είναι η πορεία της πανδημίας να βρίσκεται σε θετική τροχιά και να μην υπάρχουν δυσάρεστες εκπλήξεις τόσο όσον αφορά την διασπορά όσο και την κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Αυτό το διάστημα τα αρμόδια υπουργεία καταρτίζουν το σχέδιο βάσει του οποίου θα μπορούν να γίνουν -εάν επιτραπούν- οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις και σύμφωνα με τις πληροφορίες βασικό ρόλο έχουν τα self tests. Η ακριβής τους χρήση δεν έχει καθοριστεί, ωστόσο ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι σε περίπτωση ελέγχου στις πύλες εξόδου των νομών οι πολίτες να μπορούν να επιδείξουν αρνητικό αποτέλεσμα.

Τούτων δοθέντων, επόμενος σταθμός, είναι λοιπόν η Μεγάλη Εβδομάδα όποτε, σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά μέχρι στιγμής οι επιστήμονες αναμένεται να αποφασίσουν το κατά πόσο είναι εφικτό να απελευθερωθούν πλήρως οι διαδημοτικές μετακινήσεις και φυσικά οι διαπεριφερειακές οι οποίες «ξεκλειδώνουν» το Πάσχα στο χωριό.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Με την επίσημη έναρξη σήμερα της 28ης Διάσκεψης για το Κλίμα του ΟΗΕ (COP28) στο Ντουμπάι, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αναμένουν να δουν αν επιτέλους...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τη μνήμη του ιδρυτού του, Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου. Την Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023, τελέστηκε Πατριαρχική...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την επιστολή προς τις αρμόδιες επιτροπές του βρετανικού κοινοβουλίου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που συνέταξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης έδωσε ο...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Απ’ τη στιγμή της εκλογής της νέας ηγεσίας και τον τρόπο που κινήθηκε μετά, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εισέλθει σε φάση πλήρους και πυρηνικής μετάλλαξης»,...