Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Ποιες οι αλλαγές-ασπίδα στη μετάλλαξη που είναι στο τραπέζι

Με συνεχόμενες αλλαγές προσαρμόζεται στα δεδομένα που… τρέχουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας μας.

Η Επιτροπή Εμβολιασμών εξετάζει μία επιπλέον δόση σε άτομα που έχουν νοσήσει (και δεν είχαν εμβολιαστεί) για να θεωρείται ολοκληρωμένος ο εμβολιασμός, ενισχυτική δόση για ανηλίκους, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο 4ης δόσης και ετήσιου εμβολιασμού, όπως συμβαίνει με τη γρίπη.

Ολα αυτά ενώ από χθες το πιστοποιητικό εμβολιασμού για 73.000 πολίτες άνω των 60 ετών που ούτε έχουν κάνει 3η δόση ούτε έχουν προγραμματίσει ραντεβού έχει λήξει και πλέον θα αντιμετωπίζονται ως ανεμβολίαστοι εάν δεν πραγματοποιήσουν αναμνηστική δόση.

Ενισχυτική δόση

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αυτοί για τους οποίους έχει παρέλθει το 7μηνο μετά τη δεύτερη δόση και έχουν εμβολιαστεί με αναμνηστική δόση είναι 1.075.000 (το 87% της ομάδας που εμπίπτει στο νέο μέτρο που εφαρμόζεται από χθες). Μένουν 163.000 πολίτες, από τους οποίους οι 90.000 έχουν προγραμματίσει ραντεβού. Τα 45.000 εξ αυτών των ραντεβού είναι να πραγματοποιηθούν έως την ερχόμενη Κυριακή.

Από την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τις ηλικιακές ομάδες άνω των 60 ετών έως και χθες, προγραμματίστηκαν 100.500 ραντεβού πρώτης δόσης. Με αυτά, το ποσοστό των εμβολιασμένων, συμπεριλαμβανομένων των ραντεβού για τις ηλικίες άνω των 60 ετών, ανέρχεται πλέον σε 86,4%, έναντι 82,2% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό πριν ανακοινώσει ο πρωθυπουργός την υποχρεωτικότητα.

Η απόφαση ο εμβολιασμός να είναι υποχρεωτικός στους πολίτες άνω των 60 ετών προκάλεσε μεγάλη αύξηση και στους εμβολιασμούς κατ’ οίκον, με 48.760 αιτήσεις, από τις οποίες έχουν διεκπεραιωθεί οι 32.500. Οπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, μέσα σε δέκα ημέρες έγιναν περισσότερες από 20.000 αιτήσεις.

Με δεδομένη τη ζήτηση για πρώτες και τρίτες δόσεις, προστίθενται επιπλέον 74.000 ραντεβού τις επόμενες ημέρες και 37.000 ραντεβού με το μονοδοσικό Johnson & Johnson. Προτεραιότητα στα ραντεβού έχουν όσοι κάνουν πρώτη δόση, καθώς και οι πολίτες άνω των 60 ετών, για τους οποίους ισχύουν συγκεκριμένα μέτρα.

Οι ανήλικοι

Ο συνδυασμός της τρίτης δόσης με «ενεργό» πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι ένα από τα μέτρα αυτού του χρονικού διαστήματος. Η αρμόδια επιστημονική επιτροπή για τα εμβόλια αξιολογεί τα δεδομένα και για άλλες κατηγορίες πολιτών, με στόχο πάντα την καλύτερη θωράκιση εν όψει και της μετάλλαξης «Ομικρον». Ετσι, ένα ερώτημα είναι εάν και πότε οι ανήλικοι θα κάνουν τρίτη δόση. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) γνωμοδότησε θετικά υπέρ της αναμνηστικής δόσης σε ανηλίκους 16-17 ετών, έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Σύμφωνα με όσα ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η ελληνική επιτροπή επιφυλάσσεται ώστε να διατυπώσει τις δικές της συστάσεις σε σύντομο χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη παιδιά άνω των 12 ετών με ανοσοκαταστολή λαμβάνουν αναμνηστική δόση, ένα μήνα μετά τη δεύτερη.

Στο «τραπέζι» των επιστημονικών συζητήσεων είναι και μία επιπλέον δόση για άτομα που έχουν νοσήσει και έχουν αναρρώσει. Εως σήμερα, άτομα που νοσούν με την Covid-19 συνιστάται να κάνουν μία δόση τρεις μήνες μετά και θεωρείται ολοκληρωμένος ο εμβολιασμός τους. Είναι πολύ πιθανό να απαιτούνται δύο δόσεις για να είναι ολοκληρωμένος ο εμβολιασμός τους και να εκδίδουν πιστοποιητικό (σ.σ.: μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού συνιστάται και αναμνηστική δόση). Επίσης, ερωτηθείσα η κ. Θεοδωρίδου για το εάν ο γενικός πληθυσμός θα οδηγηθεί σε 4η δόση, είπε ότι είναι πολύ νωρίς για μια τέτοια απόφαση, αλλά θα μπορούσε η 4η δόση να είναι στο χρόνο, όπως γίνεται με τον εμβολιασμό της γρίπης, εάν θεωρηθούν οι τρεις δόσεις ως ο βασικός εμβολιασμός.

29.000 ραντεβού για παιδιά

Αύριο θα πραγματοποιηθούν οι πρώτοι εμβολιασμοί παιδιών 5-11 ετών, για τα οποία άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού την περασμένη Παρασκευή. Χθες, η χώρα μας παρέλαβε 60.000 παιδιατρικά εμβόλια για την Covid-19 και ραντεβού έχουν προγραμματιστεί για 29.000 παιδιά 5-11 ετών. Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε για ακόμη μια φορά τα οφέλη από τον εμβολιασμό και των μικρότερων παιδιών, εξηγώντας ότι οι κίνδυνοι για σοβαρές επιπλοκές μπορεί να είναι μικρότεροι σε σχέση με τους ενηλίκους, αλλά υπαρκτοί. Επίσης, σημείωσε ότι ο εμβολιασμός κατά της Covid δεν πρέπει να αναβάλει το βασικό εμβολιαστικό πρόγραμμα παιδιών, στο οποίο παρουσιάζονται αρκετά κενά την περίοδο της πανδημίας.

Συστήνεται τα μικρά παιδιά, προσερχόμενα στα εμβολιαστικά κέντρα για το εμβόλιο του κορονοϊού, να έχουν μαζί τους το βιβλιάριο Υγείας τους.

Η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και η ένταξη όλο και περισσότερων ανηλίκων στην «Ελευθερία» είναι απαραίτητα στοιχεία για τους επόμενους δύσκολους μήνες, που η μετάλλαξη «Ομικρον» θα εξαπλωθεί.

Πέντε κρούσματα «Ο»

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΕΟΔΥ, από τις 29.11.2021 που επιβεβαιώθηκε με αλληλούχιση και ανάλυση του γονιδιώματος του ιού (γονιδιωματική επιτήρηση), το 1ο κρούσμα «Ομικρον» στη χώρα μας, έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά πέντε κρούσματα. Πρόκειται για δύο άνδρες και τρεις γυναίκες ηλικίας 25-41 ετών, η διάγνωση των οποίων έγινε στις ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Χανίων και Λασιθίου.

Τα τέσσερα από τα πέντε κρούσματα είναι εισαγόμενα και συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εξωτερικό (2 από Ν. Αφρική και 2 από Γαλλία), ενώ ένα κρούσμα είναι στενή επαφή επιβεβαιωμένου εισαγόμενου κρούσματος. Ολα τα κρούσματα είναι πλήρως εμβολιασμένοι ενώ τα κλινικά συμπτώματα που εμφάνισαν είναι ήπια και ολιγοήμερης διάρκειας. Εχουν απομονωθεί ενώ έχουν ιχνηλατηθεί και διερευνηθεί με συστηματικές δειγματοληψίες από τον ΕΟΔΥ όλες οι στενές επαφές τους.

Στο μεταξύ, πολύ μεγάλος αριθμός θανάτων (96) σημειώθηκε ακόμη μία ημέρα στη χώρα μας, ενώ η πτώση των ημερήσιων κρουσμάτων είναι αισθητή. Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 3.841 νέες μολύνσεις και 709 διασωληνωμένους.

Η λοίμωξη σε ανεμβολίαστους έχει σε αρκετές περιπτώσεις πολύ άσχημη έκβαση. Η αδελφή του μητροπολίτη Αιτωλίας -που νοσηλεύεται σε πολύ σοβαρή κατάσταση στον «Ευαγγελισμό»- έχασε τη μάχη για τη ζωή της. Ηταν ανεμβολίαστη, όπως και ο μητροπολίτης αδελφός της. Μεγάλη μάχη δίνει και ο δημοσιογράφος Γιώργος Τράγκας από την Εντατική του «Σωτηρία». Είναι διασωληνωμένος, πάσχει από σοβαρό υποκείμενο νόσημα, ενώ μετά από επιπλοκές στην καρδιά του, επιδεινώθηκε η νεφρική του λειτουργία, που οδήγησε σε υποστήριξη με μηχάνημα τεχνητού νεφρού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ερωτηθείς εάν θα άλλαζε κάτι στην προσέγγισή του για τον δεύτερο προημιτελικό, ο Πεπ Γκουαρδιόλα σχολίασε: «Θα προτιμούσα να νικήσω. Συγχαρητήρια στην Ρεάλ Μαδρίτης...

ΕΛΛΑΔΑ

«Δώσαμε ισχυρό ρόλο στα μέλη για το ευρωψηφοδέλτιο άρα ακούσαμε περισσότερο τη δημοκρατική λειτουργία» ανέφερε ο επικεφαλής της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος που...

ΕΛΛΑΔΑ

Θεσπίστηκαν και με υπουργική απόφαση οι παραλίες σε όλη τη χώρα που θα απαγορεύονται οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες. Ειδικότερα, από τα Γραφεία Τύπου των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών...

LIFESTYLE

“Με ενόχλησε που η δήλωση αφορούσε την κακοποίηση των γυναικών έχω αποδείξει πως είμαι ο πρώτος που στάθηκε δίπλα στις κακοποιημένες γυναίκες και το...