Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: «Εμφύλιος» με καταγγελίες προς την διοίκηση στην Ελλάδα για εκβιασμό και διακρίσεις

Για εκβιαστικές πρακτικές καταγγέλλουν τη διεθνή διοίκηση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εργαζόμενοι της οργάνωσης σε αποστολές εκτός έδρας στα ελληνικά νησιά, καθώς καλούνται να δεχτούν να καταβάλουν από την τσέπη τους το ενοίκιο για τη στέγασή τους στον τόπο εργασίας ή να χάσουν τη δουλειά τους.

Η οργάνωση είχε προσπαθήσει πέρσι το Μάρτιο να περάσει τη νέα πολιτική μετεγκατάστασης, σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι εκτός έδρας από την Ελλάδα πρέπει να αναζητήσουν οι ίδιοι στέγη στην περιοχή εργασίας τους και να καταβάλουν οι ίδιοι το ενοίκιο, ύστερα από τους πρώτους τρεις μήνες που παρέχεται σχετική επιδότηση. Εργαζόμενοι από την Ελλάδα, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται πρόσφυγες και μετανάστες, κατήγγειλαν την οργάνωση για πολιτική διακρίσεων, καθώς οι εργαζόμενοι από χώρες του εξωτερικού που έρχονται σε αποστολές στην Ελλάδα απολαμβάνουν δωρεάν στέγαση και επιδόματα εκτός από υψηλότερους μισθούς.

Μπροστά στις αντιδράσεις, η οργάνωση πάγωσε τη νέα πολιτική, προκειμένου να πάρει υπόψη τις ανησυχίες των εργαζομένη, όπως δήλωνε. Επανήλθε όμως τις τελευταίες εβδομάδες, όπως κατήγγειλαν εργαζόμενοι με επιστολή τους στην «Εφ.Συν.» («Ξανά διακρίσεις και εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα», 29/11/21).

Σε απάντησή της μέσω της «Εφ.Συν.», η οργάνωση επέμεινε στη διακοπή της παροχής στέγης και καλούσε τους εργαζόμενους «να προσαρμοστούν στην εξέλιξη του συνεχώς μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος» («Απάντηση από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα», 30/11/21).

Σήμερα οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η οργάνωση αγνοεί τις φωνές τους και τις ίδιες τις αρχές της, μιλούν για εκβιασμό των μεγαλοστελεχών σε Βέλγιο και Ελβετία και διαμηνύουν ότι δεν θα περάσουν οι διακρίσεις και οι εκβιαστικές πρακτικές.

Η νέα επιστολή των εργαζομένων έχει ως εξής:

Από ανθρωπιστική οργάνωση σε εκβιαστές

Σε συνέχεια της προηγούμενης επιστολής-άρθρου μας, και της επίσημης απάντησης της οργάνωσης, εμείς οι εργαζόμενοι των ΓΧΣ στα προγράμματα στα νησιά του Αιγαίου, αναγκαζόμαστε να μπούμε σε δημόσιο διάλογο με την ίδια μας την οργάνωση.

Την πρώτη φορά που η διοίκηση προσπάθησε να περάσει την πολιτική μετεγκατάστασης, αυτή την πολιτική διάκρισης μεταξύ εργαζομένων, μας έριξαν στάχτη στα μάτια. Αυτή τη φορά εφαρμόζουν εκβιαστικά την ίδια πολιτική αγνοώντας τις φωνές μας. Αναγκαζόμαστε από την διοίκηση είτε να υπογράψουμε τη νέα πολιτική μετεγκατάστασης, είτε να χάσουμε τις δουλειές μας. Ως εργαζόμενοι ανθρωπιστικής οργάνωσης, αρνούμαστε να δεχτούμε διακρίσεις μεταξύ συναδέλφων-συνανθρώπων με βάση την εθνική καταγωγή, είτε αυτοί λέγονται Έλληνες, πρόσφυγες, μετανάστες, ή expats. Εν μέσω πανδημίας, οι συνάδελφοι που λήγουν οι συμβάσεις τους το Δεκέμβριο, τους εκβιάζουν είτε να υπογράψουν την πολιτική μετεγκατάστασης, η να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις τους.

Πρέπει σε αυτό το σημείο να τονίσουμε οτι δεν κατηγορούμε την οργάνωση αυτή καθεαυτή αλλά κατηγορούμε τα μεγάλα στελέχη σε Βέλγιο και Ελβετία που ανέχονται την διάκριση και τον εκβιασμό, και αφήνουν τις αρχές της οργάνωσης στα συρτάρια τους.

Απαιτούμε την κατάργηση της πολιτικής του διχασμού και να σταματήσει ο εκβιασμός των εργαζομένων άμεσα. Ο εκβιασμός και οι διακρίσεις δεν θα περάσουν.

Εργαζόμενοι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΥΓΕΙΑ

Τα βρέφη και τα παιδιά ηλικίας έως πέντε ετών παρουσίασαν μόνο «μέτριες» καθυστερήσεις στα αναπτυξιακά ορόσημα εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με...

ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα έθεσε σήμερα σε κόκκινο συναγερμό ένα μέρος του νότιου τμήματος της χώρας εξαιτίας φονικών καταρρακτωδών βροχοπτώσεων στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, πρωτεύουσα της οποίας...

ΔΙΕΘΝΗ

Αποκαθίσταται ύστερα από πέντε μήνες η επικοινωνία με το διαστημικό σκάφος Voyager 1, το πλέον απομακρυσμένο από τη Γη ανθρώπινο δημιούργημα, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα...

ΔΙΕΘΝΗ

Στις πανεπιστημιουπόλεις της Αμερικής μεταφέρεται ο πόλεμος στη Γάζα. Στο Κολούμπια, έχουν συλληφθεί περισσότεροι από εκατό φοιτητές που διαδηλώνουν υπέρ των Παλαιστινίων και η...