Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός – εμβόλια: Τρέχουν οι 60ρηδες σπεύδουν πριν την υποχρεωτικότητα – Σχεδόν 30.000 εμβολιασμοί πρώτης δόσης χθες

Κορονοϊός – εμβόλια:  Με σχεδόν 30.000 εμβολιασμούς πρώτης δόσης “έκλεισε” χθες η ημέρα, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί έχουν θετική επίδραση ως προς τον εμβολιασμό των μεγαλύτερων ηλικιακά πολιτών, από 60 ετών και πάνω.

Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, έγιναν 98438 εμβολιασμοί, από τους οποίους οι 29731 είναι πρώτης δόσης, αριθμός σημαντικά αυξημένος σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν 62433 εμβολιασμοί τρίτης δόσης.

Οσον αφορά στις πρώτες δόσεις ένα μεγάλο μέρος όσων τις κάνουν είναι πολίτες άνω των 60 ετών που παρέμεναν ανεμβολίαστοι, αλλά υπό τη “σκιά” της υποχρεωτικότητας που ξεκινά να εφαρμόζεται από τις 16 Ιανουαρίου, αλλάζουν γνώμη και σπεύδουν στα εμβολιαστικά κέντρα.

Από την ημέρα ανακοίνωσης του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους πολίτες αυτούς, περίπου 100.000 πολίτες από 60 ετών και πάνω έχουν προγραμματίσει ραντεβού. Ο αρχικός αριθμός των ανεμβολίαστων στις κρίσιμες ηλικιακές ομάδες ήταν περίπου 520.000. Ενας πολύ σημαντικός αριθμός περισσότερων από 400.000 ευάλωτων στον κορονοϊό ατόμων παραμένουν ανεμβολίαστοι, αλλά όσο οι ημέρες περνούν η πίεση που θα ασκεί η υποχρεωτικότητα δημιουργεί αισιοδοξία ότι θα αυξηθεί και άλλο ο αριθμός όσων εμβολιάζονται.

Υπενθυμίζεται ότι ακόμη ένα μέτρο πίεσης για προστασία των πολιτών αυτών ξεκινά να εφαρμόζεται από σήμερα και αφορά στην τρίτη δόση που κρίνεται αναγκαία για την θωράκιση από τον ιό. Δίνεται ένα περιθώριο επτά μηνών μετά τη δεύτερη δόση ώστε οι άνω των 60 ετών να κάνουν την τρίτη δόση (συστήνεται να γίνεται στους τρεις μήνες μετά τη δεύτερη δόση, όπως για όλο τον πληθυσμό). Σε διαφορετική περίπτωση θεωρούνται ανεμβολίαστοι και για την πρόσβασή τους σε δραστηριότητες ισχύει ό,τι και για όσους δεν έχουν κάνει καμία δόση.

Συνολικά έως και χθες αναμνηστική δόση έχουν πραγματοποιήσει 2.258.486 πολίτες. Για να υπάρχει ανταπόκριση στην αυξημένη ζήτηση, λειτουργούν συνολικά 2300 εμβολιαστικά κέντρα που είναι ανοιχτά και τις Κυριακές, ενώ ειδικά κέντρα για τους εμβολιασμούς παιδιών 5-11 ετών λειτουργούν σε 75 περιοχές της χώρας. Οι πρώτοι εμβολιασμοί παιδιών αναμένονται μεθαύριο, ενώ σήμερα η χώρα αναμένεται να πάρει τις πρώτες περίπου 60.000 δόσεις των παιδιατρικών εμβολίων – σημειώνεται ότι είναι μικρότερη η δοσολογία σε σχέση με των ενηλίκων.

Σημαντικές αλλαγές στην επιχείρηση “Ελευθερία” βοηθούν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, διευκολύνοντας όλη τη διαδικασία, και κατ’ επέκταση τους πολίτες. Μια εξ αυτών είναι η συντήρηση του εμβολίου Pfizer. Από τις αρχικές 5 ημέρες που μπορούσε να διατηρηθεί το εμβόλιο σε θερμοκρασία 2 με 8 βαθμούς, αυτή τη στιγμή διατηρείται σε θερμοκρασία 2-8ο C για ένα μήνα, καθώς επίσης και έχει παραταθεί η ημερομηνία λήξης των εμβολίων, από τους 6 μήνες στους 9 μήνες. Παραμένει όμως το επιχειρησιακό και το διαχειριστικό πρόβλημα των πολλαπλών δόσεων, το οποίο ισχύει και για τα παιδιατρικά εμβόλια.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το 7ο Ελληνικό Συνέδριο Ογκολογίας με τίτλο “Ανθρώπινο άγγιγμα στη ψηφιακή εποχή” διοργανώνεται από την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και την Ελληνική Εταιρεία...

ΔΙΕΘΝΗ

Στις πανεπιστημιουπόλεις της Αμερικής μεταφέρεται ο πόλεμος στη Γάζα. Στο Κολούμπια, έχουν συλληφθεί περισσότεροι από εκατό φοιτητές που διαδηλώνουν υπέρ των Παλαιστινίων και η...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, να κάνει λόγο για «εθνικό στόχο που επιδιώχθηκε με πολλές προσπάθειες και από μεγάλους ηγέτες της χώρας εδώ...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωτοφανές σκηνικό ξυλοδαρμού έξω απο την αίθουσα της Ολομέλειας. Μετά από έναν έντονο διαπληκτισμό, ο πρώην «Σπαρτιάτης» και νύν ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος ξυλοκόπησε τον...