Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Τι αλλάζει στα πιστοποιητικά δεύτερης δόσης και νόησης από σήμερα

Στην τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα βρίσκεται η χώρα μας και μπαίνουν σε εφαρμογή τα πιο πρόσφατα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Από σήμερα σφίγγει και άλλο ο… κλοιός για πολίτες άνω των 60 ετών, καθώς εάν δεν έχουν κάνει τρίτη δόση επτά μήνες μετά τη δεύτερη θεωρούνται σαν ανεμβολίαστοι και δεν έχουν «ενεργό» πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Παράλληλα, το πιστοποιητικό νόσησης έχει ισχύ πλέον τρεις μήνες, ενώ στο εμβολιαστικό πρόγραμμα πριν λήξει ο χρόνος εντάχθηκαν και τα μικρά παιδιά 5-11 ετών, με τους πρώτους εμβολιασμούς σε αυτά να ξεκινούν αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με την τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε, το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται μόνο κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR εντός 30 ημερών μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 90 ημέρες μετά. Τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 13.6.2021 έως και τις 31.10.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση rapid test παραμένουν σε ισχύ σύμφωνα με τα ισχύοντα. Η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν από την 1η.11.2021 έως και τις 4.12.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση rapid test διαρκεί 90 ημέρες. Το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται μία φορά και όχι δεύτερη, εάν επαναμολυνθεί κάποιος, ωθώντας έτσι προς τον εμβολιασμό.

Οσον αφορά στην ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού, για τον πληθυσμό έως και 59 ετών προς το παρόν δεν έχει αποφασιστεί τι θα ισχύσει. Για τους πολίτες άνω των 60 ετών, όμως, το πιστοποιητικό εμβολιασμού παύει να ισχύει επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση και εφόσον δεν γίνει η τρίτη δόση. Από εκεί και έπειτα για να αποκτήσει πάλι πρόσβαση ο πολίτης ως εμβολιασμένος στις δραστηριότητες πρέπει να πραγματοποιήσει την τρίτη δόση. Το μέτρο αυτό έχει ισχύ από σήμερα και είναι στο πλαίσιο της προστασίας των πλέον ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, των ατόμων άνω των 60 ετών, για τους οποίους ο εμβολιασμός γίνεται υποχρεωτικός από τον επόμενο μήνα. Μετά την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας, έως και χθες ραντεβού πρώτης δόσης προγραμμάτισαν σχεδόν 100.000 πολίτες άνω των 60 ετών.

Σε ισχύ τίθενται από σήμερα τα μέτρα και για τα χριστουγεννιάτικα θεματικά πάρκα, όπου επιτρέπεται η είσοδος στους επισκέπτες με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης. Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως και 17 ετών προσκομίζουν δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test). Οσον αφορά στα χιονοδρομικά κέντρα, τα chalet θα λειτουργούν σύμφωνα με τους υγειονομικούς όρους που ισχύουν για υπαίθριο και εσωτερικό χώρο στην εστίαση, ενώ τα ξενοδοχεία με βάση ό,τι ισχύει για τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Ξεπεράσαμε το 1 εκατ. κρούσματα

 Συνεχίζεται και την ερχόμενη εβδομάδα η διανομή αυτοδιαγνωστικών τεστ (self tests) για όσους πολίτες δεν έχουν ακόμη προμηθευτεί, με στόχο την καλύτερη δυνατή καταγραφή της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας και την αποφυγή της διασποράς του πανδημικού ιού την εορταστική περίοδο. Με δεδομένο ότι τις επόμενες ημέρες οι ειδικοί προτείνουν τον συχνό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο όλων των πολιτών, εμβολιασμένων και μη, η διάθεση του πρώτου δωρεάν self test συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα, για όσους πολίτες δεν το έχουν προμηθευτεί ακόμη.

Συγκεκριμένα, από τις 13/12/2021 έως τις 18/12/2021 και ώρα 17.00, οι ενήλικοι πολίτες, εμβολιασμένοι και μη, που διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ, θα μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν ένα self test από τα φαρμακεία της χώρας. Η διάθεση θα γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Στην επιχείρηση «Ελευθερία» έχουν ενταχθεί πλέον και τα μικρότερα παιδιά, 5-11 ετών, με την πλατφόρμα για τον προγραμματισμό ραντεβού να είναι ανοιχτή από την Παρασκευή 10/12. Η συμμετοχή κινήθηκε σε ικανοποιητικό επίπεδο τις πρώτες ώρες, αφού έως και το Σάββατο είχαν κλειστεί περισσότερα από 20.000 ραντεβού παιδιών.

Η Ελλάδα ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο κρουσμάτων χθες από την αρχή της πανδημίας, με την επιδημιολογική πορεία να σημειώνει ύφεση, αλλά οι σκληροί δείκτες να παραμένουν στα… ύψη. Το διήμερο Σαββάτου και Κυριακής ανακοινώθηκαν συνολικά 7.986 νέα κρούσματα, τη στιγμή που επιπλέον 162 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους σε 48 ώρες. Μόνο χθες ανακοινώθηκαν 90 θάνατοι, ενώ οι διασωληνωμένοι εξακολουθούν να ξεπερνούν τους 700 και έως χθες ανέρχονταν σε 708. Στο μεταξύ, ακόμη δύο ύποπτα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους «Ομικρον» εντοπίστηκαν στην Κρήτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...