24/01/2022

Σέρρες: Τρομάζουν τα νέα στοιχεία της πανδημίας – Ξεπερνάει την Αττική και την Κρήτη στους θανάτους

Ραγδαία συνεχίζεται η εξάπλωση του κορονοϊού, στις Σέρρες με τους θανάτους να είναι έξι φόρες πάνω από την Κρήτη ανά εκατ. και 2,5 φόρες πάνω από την Αττική, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκο Τζανάκη. Το ποσοστό του εμβολιασμού στις Σέρρες είναι λίγο κάτω από 50%.

Συγκεκριμένα ο καθηγητής ανέφερε, ότι μαζί με άλλες κοντινές περιφέρειες είναι γύρω στις 3.200 νεκροί ανά εκατομ. σε όλη την πανδημία. «Δηλαδή 5 με 6 φόρες πάνω από την Κρήτη ανά εκατομμύριο σε θανάτους και 2,5 φόρες πάνω από την Αττική ανά εκατομμύριο». «Γιατί; Γιατί δεν εμβολιάζονται είναι απλό», τόνισε.

Ο κ. Τζανάκης διευκρίνισε πως, «δυστυχώς μέσα στα Χριστούγεννα θα πάμε με υψηλούς αριθμούς και στους διασωληνωμένους και στους θανάτους. Θέλω να πιστεύω ότι το ταβάνι των διασωληνωμένων θα είναι το 750, και όχι πάνω από 800, ενώ οι θάνατοι θα συνεχίσουν να είναι μεταξύ 75 και 95… Θέλω να πιστεύω ότι στις πιο πολλές μέρες δε θα υπερβούμε τον τριψήφιο αριθμό».

Κλείνοντας, ο καθηγητής είπε, ότι αυτή την εβδομάδα ήδη έχει ξεκινήσει η επιπέδωση και η ελαφρά αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, δηλαδή θα πάμε γύρω 500 με 600 κρούσματα κατά μ.ο λιγότερα από την προηγούμενη, ελπίζω αυτό να διατηρηθεί, και να μην είναι κάτι πρόσκαιρο, τα μοντέλα δείχνουν ότι θα διατηρηθεί. «Αναμένεται μετά από 2 εβδομάδες σχετική σταθεροποίηση και αποκλιμάκωση των θανάτων και των διασωληνωμένων», πρόσθεσε.