18/01/2022

Ανοιχτή η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου στους τρεις μήνες -Τι ισχύει για τους νοσήσαντε

Δύο δεδομένα αξιολόγησε χθες κατά την έκτακτη συνεδρίαση της η Εθνική Επιτροπή εμβολιασμών για τη θετική γνωμοδότηση στη μείωση του χρονικού διαστήματος – από 6 στους 3 μήνες- για τη χορήγηση της επαναληπτικής δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Πρώτον, τον κίνδυνο που δημιουργείται σε αυτή τη συγκυρία, στην καρδιά του χειμώνα και ενόψει μιας παρατεταμένης εορταστικής περιόδου, με την επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας και τον εντοπισμό της νέας μετάλλαξης Omicron.

Δεύτερον, τα θετικά αποτελέσματα των μελετών στο Ισραήλ για την ενίσχυση της κυτταρικής ανοσίας του πληθυσμού, μετά τη χορήγηση της αναμνηστικής (τρίτης) δόσης.

Έτσι, λίγο μετά τις 22:00, άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για ενιχυτική ή την τρίτη δόση, ωστόσο θα «φορτώνονται» σταδιακά οι ΑΜΚΑ των δικαιούχων. Εκτιμάται ότι μέχρι το πρωί της 4ης Δεκεμβρίου, θα έχει ανοίξει για όλους.

Όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών έχουν το δικαίωμα στην αναμνηστική δόση. Πιο συγκεκριμένα, οι αναθεωρημένες οδηγίες για τον προγραμματισμό της αναμνηστικής δόσης, έχουν ως εξής:

  • Για τα άτομα που έχουνε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλια Pfizer, Moderna ή AstraZeneca, η αναμνηστική δόση θα είναι με εμβόλιο Pfizer ή μισή δόση Moderna, μετά από τρεις μήνες.
  • Για τα άτομα που έχουνε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλιο Johnson & Johnson, η αναμνηστική δόση θα πραγματοποιείται με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, Pfizer ή μισή δόση Moderna εμβόλιο, μετά από 2 μήνες.
  • Για τα άτομα που έκαναν πρώτη δόση με εμβόλιο Pfizer ή Moderna και δεύτερη δόση με Johnson & Johnson, δε συστήνεται να πραγματοποιήσουν αναμνηστική δόση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο, οι εμβολιασμοί της πρώτης δόσης ξεπέρασαν τις 16.900 και της αναμνηστικής 69.000 ενώ παράλληλα περισσότεροι από 13.200 πολίτες ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους.

Την ίδια στιγμή η Επιτροπή Εμβολιασμών ανάβει το πράσινο φως για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών.

Η πλατφόρμα για τα ραντεβού των παιδιών αυτών των ηλικιών θα ανοίξει μόλις γίνει παραλαβή των εμβολίων που προορίζονται για αυτές τις ηλικίες, τα οποία είναι διαφορετικά ως προς τη δοσολογία σε σχέση με τα αντίστοιχα που χορηγούνται στον γενικό πληθυσμό. Ο εμβολιασμός των παιδιών αναμένεται να αρχίσει μετά τις 20 Δεκεμβρίου.

Τι ισχύει για όσους έχουν νοσήσει

Όσον αφορά αυτούς που έχουν νοσήσει, η σύσταση είναι να εμβολιαστούν κι αυτοί 3 μήνες και όχι 6 μήνες μετά τη νόσηση, ενώ όσον αφορά αυτούς που έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson’s and Johnson’s, η αναμνηστική δόση θα γίνεται στους 2 μήνες, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.