Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες: Τι λέει στο απολογητικό υπόμνημα ο κατηγορούμενος

Επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες: «Ντόμινο» εξελίξεων έχει πυροδοτήσει η υπόθεση της επίθεσης με βιτριόλι εις βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου, καθώς, εκτός από το φαινόμενο του μιμητισμού που εκδηλώθηκε με σειρά τέτοιων ενεργειών, το υπουργείο Δικαιοσύνης προχώρησε σε αλλαγή του άρθρου για τη βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, όταν αυτή προκαλεί αναπηρία ή αλλοίωση, με την ποινή να φτάνει τα 15 έτη κάθειρξης, όπως στην απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Τις ημέρες που το επίμαχο άρθρο ψηφιζόταν στη Βουλή, το κατώφλι της 24ης ανακρίτριας περνούσε για δεύτερη φορά ο υπό καθαίρεση ιερέας που επιτέθηκε με βιτριόλι σε επτά μητροπολίτες τον περασμένο Ιούνιο έξω από τη Μονή Πετράκη. Ο κατηγορούμενος κλήθηκε σε συμπληρωματική απολογία μετά την απόφαση της ανακρίτριας για μετατροπή της κατηγορίας από βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, αδίκημα δηλαδή για το οποίο καταδικάστηκε και η Εφη Κακαράντζουλα για την επίθεση εις βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου.

«Καμία σύγκριση»

Σε ένα πολυσέλιδο απολογητικό υπόμνημα, το οποίο αποκαλύπτει σήμερα ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, ο κατηγορούμενος επιχειρεί να εξηγήσει γιατί η περίπτωσή του δεν είναι όμοια με αυτήν της Εφης Κακαράντζουλα, υποστηρίζοντας ότι η αρχική δίωξη είναι η ορθή. «Η περίπτωση αυτή δεν μπορεί να συγκριθεί με οποιαδήποτε άλλη πράξη με βιτριόλι, η οποία δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα για τους κάτωθι λόγους. Το καυστικό υγρό ήταν σε μπουκάλια με μικρό στόμιο, τα οποία δεν εκτοξεύουν πολύ υγρό. Εάν ήθελα να βλάψω τους μητροπολίτες, δεν θα έριχνα το υγρό από απόσταση, αλλά θα πλησίαζα στα έδρανά τους και θα στόχευα στο πρόσωπό τους προκειμένου ή να προβούν σε κατάποση ή να επέλθουν σοβαρές παραμορφώσεις στο πρόσωπό τους. Επίσης, αρχικά ήθελα να αυτοκτονήσω με το υγρό αυτό, όμως, εκ των υστέρων και αφότου δεν με άκουσαν καθόλου ούτε μου έδωσαν το δικαίωμα να απολογηθώ, αισθάνθηκα μεγάλη αδικία και θόλωσα ρίχνοντας πρώτα στον εαυτό μου και το υπόλοιπο στον αέρα», αναφέρει ο κατηγορούμενος ιερέας.

Μάλιστα, υποστηρίζει ότι, αν είχε ανθρωποκτόνο πρόθεση, δεν θα χρησιμοποιούσε βιτριόλι για να σκοτώσει, αλλά κάποιο διαφορετικό μέσο επίθεσης. «Εάν είχα ανθρωποκτόνο διάθεση και δόλο, δεν θα χρησιμοποιούσα βιτριόλι για να σκοτώσω αλλά άλλο μέσο, όπως κακώς νόμιζε ο πρώην συνήγορός μου Σωκράτης Προβατάς, πως είχα πιστόλι και έτρεξε δύο υπόγεια να σωθεί, όπως έχει δημόσια πει», υποστηρίζει ο κατηγορούμενος και συμπληρώνει: «Οι βλάβες οι σωματικές των μητροπολιτών ήταν ίδιες, χωρίς να υπάρχουν νέα ιατρικά δεδομένα. Αραγε, για ποιον λόγο άλλαξε το κατηγορητήριο ενώ έχω απολογηθεί εδώ και τέσσερις μήνες; Οταν απολογήθηκα τον Ιούνιο του 2021, γνωρίζατε πως το υγρό ήταν βιτριόλι, συνεπώς δεν υπήρξε αλλαγή του μέσου επίθεσης».

Ο ίδιος επιμένει ότι, αν επιθυμούσε να σκοτώσει επτά ανθρώπους, δεν θα το έκανε σε καμία περίπτωση με ρίψη υγρού από μακρινή απόσταση. «Πάντα κακό στον εαυτό μου ήθελα και θέλω να κάνω, έχοντας και τις διαγνώσεις των ιατρών, που σας προσκομίζω, πως πάσχω από μανιοκατάθλιψη και μικτή κατάθλιψη με κρίσεις πανικού έχοντας έντονα συμπτώματα ψυχοσωματικά και όπως αναφέρει η Β.Ν., έχοντας την ιδιότητα της ψυχιάτρου, στο δημόσιο νοσοκομείο», περιγράφει ο ιερέας στο υπόμνημά του προς την ανακρίτρια.

«Μεγάλη αδικία…»

Κάνοντας μια αναδρομή στους λόγους που τον οδήγησαν στην επίθεση, ο κατηγορούμενος εξήγησε πως τον Νοέμβριο του 2019 συνεδρίασε το επισκοπικό δικαστήριο, το οποίο τον παρέπεμψε στην Ιερά Σύνοδο και εξεδόθη η πρώτη απόφαση καθαίρεσής του. «Αυτή η απόφαση ήταν μια μεγάλη αδικία για εμένα, καθώς η Εκκλησία ήταν και είναι η ζωή μου και η διαφυγή μου από τα ψυχικά προβλήματα, τα οποία και με διακατέχουν από μικρό παιδί», περιγράφει και στη συνέχεια δίνει απάντηση σχετικά με τον τρόπο που απέκτησε πρόσβαση στο θειικό οξύ.

«Πριν, λοιπόν, από 1,5 μήνα βρήκα ένα τηλέφωνο από μια ομάδα χημική στο Διαδίκτυο και αγόρασα στην τιμή των 45 ευρώ το υγρό, το οποίο με διαβεβαίωσαν πως είναι χημικό για τους αγρούς, για τα χόρτα. Αυτό που ήθελα να πράξω ήταν κακό στον εαυτό μου, αν ήταν αρνητική η απόφαση του συνοδικού δικαστηρίου. Οταν μου ανακοινώθηκε η απόφαση, σε ένδειξη αγανάκτησης και πόνου ψυχής έβγαλα το καυστικό υγρό και έριξα πρώτα σ’ εμένα, εξ αυτού του λόγου φέρω και ελαφριά εγκαύματα στα χέρια και τα πόδια μου. Υστερα όμως θόλωσα και διασκόρπισα το υγρό στον αέρα, χωρίς να έχω πρόθεση να βλάψω κανέναν από τους μητροπολίτες ή τους παρευρισκομένους», ισχυρίστηκε ο ιερέας αναλύοντας στη συνέχεια τα ψυχικά προβλήματα που αντιμετωπίζει αλλά και το δύσκολο και κακοποιητικό οικογενειακό περιβάλλον εντός του οποίου μεγάλωσε.

Μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης, τον λόγο θα έχει ο εισαγγελέας, ο οποίος αναμένεται να προτείνει στο Δικαστικό Συμβούλιο το αδίκημα για το οποίο πρέπει να παραπεμφθεί σε δίκη ο κατηγορούμενος.

 EleftherosTypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους...

LIFESTYLE

Την Κατερίνα Στανίση υποδέχθηκε η Έλενα Παπαβασιλείου, τη νύχτα της Τετάρτης, στο νέο επεισόδιο για την εκπομπή EQ που προβλήθηκε στο πρόγραμμα του Action...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ερωτηθείς εάν θα άλλαζε κάτι στην προσέγγισή του για τον δεύτερο προημιτελικό, ο Πεπ Γκουαρδιόλα σχολίασε: «Θα προτιμούσα να νικήσω. Συγχαρητήρια στην Ρεάλ Μαδρίτης...