Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Πλαστή η επιστολή παραίτησης του μητροπολίτη Θήρας Επιφανίου – Τα κίνητρα του δράστη

«Θα γίνω μητροπολίτης στη θέση του μητροπολίτη»: αυτή τη σκέψη «διαβάζουν» εκκλησιαστικοί κύκλοι πίσω από την υπόθεση της πλαστής επιστολής παραίτησης του μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Επιφανίου, η οποία έφτασε προχθές στην Ιερά Σύνοδο και το περιεχόμενό της προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση.

Η επιστολή, που ήταν σε φάκελο με σφραγίδα της Μητροπόλεως Θήρας, ήταν ιδιόχειρη, έφερε υπογραφή –πλαστή όπως αποδείχθηκε– του μητροπολίτη και ενημέρωνε για την πρόθεση παραίτησης. Το θέμα συζητήθηκε και προκάλεσε απορίες ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι δεν είχε προηγηθεί σχετική ενημέρωση ή αίτημα επικοινωνίας και συνάντησης από τον κ. Επιφάνιο. Ετσι, ακολούθησε μεταξύ τους επικοινωνία από την οποία προέκυψε ότι ουδέποτε συντάχθηκε από τον ίδιο επιστολή παραίτησης και ότι, προφανώς, πρόκειται για πλαστό έγγραφο.

«Κατόπιν εισηγήσεώς Του (σ.σ. του Αρχιεπισκόπου) η ΔΙΣ επεφυλάχθη να αποφανθεί, αφότου ο Μακαριώτατος επικοινωνήσει προσωπικά με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη. Μετά τη λήξη της συνεδρίας ο Μακαριώτατος ανεζήτησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θήρας, ο οποίος τού δήλωσε ότι δεν έχει υπογράψει επιστολή παραιτήσεως, απέστειλε δε αυθημερόν επιστολή του προς τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, με την οποία επαναλαμβάνει τη διάψευσή του», αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Στο ενδιάμεσο η είδηση της παραίτησης, με δεδομένο ότι η επιστολή είχε φθάσει στην Ιερά Σύνοδο, άρχισε να διαδίδεται. Η Μητρόπολη Θήρας προχώρησε στην έκδοση ανακοίνωσης για τη διάψευση του περιεχομένου της επιστολής. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η Ιερά Μητρόπολη Θήρας, Αμοργού και Νήσων έχοντας υπ’ όψιν δημοσιεύματα τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα και διέσπειραν την ανυπόστατη είδηση περί δήθεν παραιτήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Επιφανίου, με εύλογη αγανάκτηση και δικαιολογημένη απορία για τη σκοπιμότητα, δηλώνει ότι δεν τίθεται θέμα παραιτήσεως του οικείου Ποιμενάρχου. Ο Σεβασμιώτατος ασκεί τα νόμιμα και κανονικά καθήκοντά του, διαποιμαίνει τη Μητρόπολή του και επιφυλάσσεται να κινηθεί δικαστικά εναντίον του οποιουδήποτε τολμά και διαταράσσει την κανονική τάξη στην Εκκλησία της Ελλάδος».

Η υπόθεση θα έχει συνέχεια. Ο κ. Επιφάνιος ζήτησε να του επιδοθεί το υλικό, η επιστολή, ο φάκελος, προκειμένου να προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις του. Συνομιλητές του αναφέρουν ότι με δεδομένο ότι η επιστολή είναι ιδιόχειρη, υπάρχει υλικό για να προχωρήσει η έρευνα από τις αρμόδιες αρχές και να ταυτοποιηθεί ο συντάκτης της επιστολής. Μάλιστα, οι έχοντες γνώση προσώπων από το ευρύτερο περιβάλλον της Μητρόπολης Θήρας τοποθετούν εκεί τον εμπνευστή της υπόθεσης. Προεξοφλούν, δε, ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις δεδομένων των σοβαρών αδικημάτων που, όπως λένε, διαπράχθηκαν. Πλαστογραφία και αντιποίηση αρχής είναι τα προφανή.

Ως προς τα κίνητρα του δράστη, θεωρείται ότι αυτά συνοψίζονται στη φιλοδοξία του να ανέλθει ο ίδιος σε μητροπολιτικό αξίωμα. Παραμένουν, ωστόσο, τα ερωτήματα για τον τρόπο που επέλεξε να κινηθεί, με δεδομένο ότι δεν υπήρχε περίπτωση να μην ελεγχθεί η γνησιότητα της επιστολής και να μην ερωτηθεί ο μητροπολίτης Θήρας για μια τέτοια απόφαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΥΓΕΙΑ

Τα βρέφη και τα παιδιά ηλικίας έως πέντε ετών παρουσίασαν μόνο «μέτριες» καθυστερήσεις στα αναπτυξιακά ορόσημα εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με...

ΔΙΕΘΝΗ

Αποκαθίσταται ύστερα από πέντε μήνες η επικοινωνία με το διαστημικό σκάφος Voyager 1, το πλέον απομακρυσμένο από τη Γη ανθρώπινο δημιούργημα, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αναγνωρίζοντας τη σημασία των πράσινων δεξιοτήτων και της ενδυνάμωσης των παιδιών και των νέων, η UNICEF σχεδίασε και παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα...

ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα έθεσε σήμερα σε κόκκινο συναγερμό ένα μέρος του νότιου τμήματος της χώρας εξαιτίας φονικών καταρρακτωδών βροχοπτώσεων στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, πρωτεύουσα της οποίας...