28/07/2021

Αγία Μαρκέλλα: Η συγκλονιστική ιστορία της – Ο πατέρας της προσπάθησε να την βιάσει και την σκότωσε

H Αγία Mαρκέλλα είναι Αγία της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Γεννήθηκε και έζησε κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνα στη Βολισσό της Χίου.

Ανατράφηκε ως Χριστιανή από τη μητέρα της, παρόλο που ο πατέρας της ήταν ειδωλολάτρης. Σε νεαρή ηλικία, η μητέρα της πέθανε και η Μαρκέλλα συνέχισε να μελετά την Καινή Διαθήκη και να προσεύχεται στο Θεό.

Σύμφωνα με την παράδοση, στα 18α γενέθλιά της, ο πατέρας της προσπάθησε να την αναγκάσει με πολύ σκληρό τρόπο και με απειλές να γίνει ειδωλολάτρισσα. Μάλιστα λέγεται πως επιχείρησε ακόμα και να την βιάσει. Φοβισμένη, διέφυγε στα κοντινά βουνά και κρύφθηκε σε έναν θάμνο. Ο πατέρας της την βρήκε, με τη βοήθεια ενός βοσκού, και έβαλε φωτιά στο θάμνο για να την αναγκάσει να παρουσιαστεί.

Η Μαρκέλλα έτρεξε στη θάλασσα για να σωθεί, αλλά ο πατέρας της τη στόχευσε με το τόξο του και με ένα βέλος την πλήγωσε. Το αίμα της έβαψε τους βράχους. Όταν τραυματίστηκε, προσευχήθηκε στον Ιησού Χριστό να την κρύψει. Ένας βράχος άνοιξε και έκρυψε το σώμα της μέσα, αλλά όχι το κεφάλι της. Ο πατέρας της την αποκεφάλισε και έριξε το κεφάλι στη θάλασσα, το οποίο βγήκε στην παραλία της Κώμης. Ο βράχος αυτός αναβλύζει αγίασμα.

Η εικόνα της θεωρείται θαυματουργή. Η μνήμη της εορτάζεται στις 22 Ιουλίου, οπότε και γίνεται μεγάλο πανηγύρι στο Ιερό Προσκύνημα Αγίας Μαρκέλλας Χίου.