15/06/2021

Όσιος Γέροντας Πορφύριος: Το θαύμα στην ακτή του Ελεφαντόδοντος

Στις 29-2-1988, ο Όσιος Γέροντας Πορφύριος συζητούσε με ένα πνευματικό του τέκνο, τον Αθανάσιο. Την ώρα που μιλούσαν, ο Γέροντας για λίγο σταμάτησε να μιλάει. Αυτό δεν παραξένεψε καθόλου τον Αθανάσιο, διότι ο Γέροντας έκανε συχνά τέτοιες διακοπές και σου έδινε την εντύπωση πως βρισκόταν σε άλλο κόσμο, σε εκείνον της Θείας Χάριτος…
Μετά την ολιγόλεπτη αυτή σιωπή, είπε σιγανά, σαν να συνέχιζε κάποια συνομιλία που είχε αρχίσει:
– Ναι Παΐσιε, ναι Σωφρόνιε! Εκεί κάτω πνίγονται τα παιδιά. Εκεί κάτω στο Ελεφαντοστούν πνίγεται ένα καράβι. Αφού μας φωνάζουν, πρέπει να πάμε!…

Πέρασαν τα χρόνια. Κοιμήθηκε ο Άγιος Πορφύριος στις 2 Δεκεμβρίου 1991.

Μετά από κάμποσα χρόνια, συγκεκριμένα το 1994, ο Αθανάσιος ανέβηκε στο Άγιο Όρος με προορισμό την καλύβα του Γέροντα στα Καυσοκαλύβια, με σκοπό να κάνει κάποιες επισκευές εκεί. Όμως, το καραβάκι ήταν αδύνατον να βγει για τα Καυσοκαλύβια, λόγω δυνατής κακοκαιρίας με βροχές και ανέμους. Έτσι, ο Αθανάσιος έμεινε για οκτώ μέρες στην Ιερά Μονή Καρακάλλου. Εκεί, κάποια στιγμή, τον πλησίασε ένας μοναχός και του είπε:

– Έμαθα ότι είστε από τα αγαπητά παιδιά του Γέροντος Πορφυρίου. Θέλω να σας πω κάτι. Πριν έλθω στη Μονή Καρακάλλου, ήμουν υποτακτικός του Γέροντος Σωφρονίου στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στο Έσσεξ της Αγγλίας. Ένα βράδυ, συγκεκριμένα στις 29 Φεβρουαρίου 1988, ήμουν κοντά στο Γέροντα Σωφρόνιο. Η ώρα ήταν 8 περίπου.

Ενώ μιλούσαμε, ο Γέροντας ξαφνικά διέκοψε το λόγο του. Χάθηκε για λίγο… Κάποια στιγμή, είπε με φωνή που μόλις ακουγόταν: “Ναι Πορφύριε, εκεί κάτω στο Ελεφαντοστούν πνίγεται ένα καράβι και μας φωνάζουν. Πρέπει να πάμε πατέρα Παΐσιε. Θα κάνω υπακοή στο Γέροντα Πορφύριο”.Μήπως, λοιπόν, ξέρετε εσείς κάτι για αυτό το θαυμαστό συμβάν; ρώτησε τον Αθανάσιο ο μοναχός, κοιτάζοντάς τον επίμονα.

Ο Αθανάσιος συγκλονίστηκε, αφού συνειδητοποίησε ότι το βράδυ εκείνο, στις 29 Φεβρουαρίου 1988, υπήρξε μάρτυρας ενός θαυμαστού γεγονότος, του οποίου η Θεία Χάρις τού επιφύλαξε να έχει προσωπική αντίληψη. Συγκινήθηκε βαθιά και τελικά κατάλαβε γιατί τόσο μεγάλη θαλασσοταραχή στο Άγιο Όρος εκείνες τις μέρες! Γιατί επίσης πήγε και έμεινε στη Μονή Καρακάλλου! Ασφαλώς, αυτή ήταν η επιθυμία του αγαπημένου του Γέροντος Πορφυρίου. Ήθελε από δύο ανθρώπους μαζί να πιστοποιηθεί και να διακηρυχθεί αυτό το μεγάλο θαύμα που συντελέστηκε τότε στη θαλάσσια περιοχή της ακτής του Ελεφαντόδοντος, με την παρουσία και συνδρομή τριών μεγάλων Αγίων της εποχής μας, των Αγίων Πατέρων: ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΤΟΥ, ΠΑΪΣΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΚΑΙ ΣΩΦΡΟΝΙΟΥ ΤΟΥ ΕΣΣΕΞ!

(Κείμενο, βασισμένο στο βιβλίο του Γ. Κρουσταλάκη “Όσιος Γέρων Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης, Εκδόσεις εν πλω).

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κορινθία, ολόκληρη την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο Hlektra.gr.