Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Αμερικής σε Μπάιντεν: Ευχαριστούμε για την στήριξη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη δέσμευση σε Ελλάδα και Κύπρο για ειρηνική λύση στο νησί

Με θερμά λόγια υποδέχθηκε για μια ακόμη χρόνια ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επιφανή μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, στην δεξίωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στον Λευκό Οίκο. Κατά τον χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Μπάιντεν για την ακλόνητη στήριξή του στην πνευματική αποστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς και για τη δέσμευση σε Ελλάδα και Κύπρο για ειρηνική λύση στο ζήτημα της Μεγαλονήσου. 

Η ετήσια δεξίωση στον Λευκό Οίκο αποτελεί μεγάλη τιμή για την Ελλάδα και την ελληνοαμερικανική κοινότητα καθώς η ελληνική και η ιρλανδική κοινότητα είναι οι μόνες εθνικές ομάδες στις ΗΠΑ που γιορτάζουν κάθε χρόνο την εθνική τους επέτειο στον Λευκό Οίκο παρουσία του εκάστοτε Προέδρου.

Αμερικής Ελπιδοφόρος: Ευχαριστούμε για τη στήριξη

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ για την στήριξη του και την στάση του τονίζοντας: “Για ακόμη μια φορά, τιμάτε τον Ελληνοαμερικανικό Λαό της Αμερικής με τον πιο εξαιρετικό τρόπο, με τον ετήσιο εορτασμό της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας εδώ στον Λευκό Οίκο. Όπως πάντα, μας τιμά το κύρος αυτής της γιορτής, και εκ μέρους όλων, σας ευχαριστώ που συνεχίζετε αυτή την υπέροχη παράδοση που αναγνωρίζει τις ελληνικές ρίζες της Δημοκρατίας.

Εκτός από αυτά τα δημοκρατικά ιδεώδη, τα οποία δυστυχώς εκλείπουν παγκοσμίως, είμαστε εδώ για να αναγνωρίσουμε και να θυμηθούμε εκείνους των οποίων η αφοσίωση στις έννοιες της ελευθερίας και της δημοκρατίας, τους κόστισε το ακριβότερο τίμημα όλων – τις ζωές τους: Οι Αθάνατοι Ήρωες του 1821, οι οποίοι έπραξαν ακριβώς όπως οι ήρωες του 1776 και κάθε γενιάς που ήταν πρόθυμοι να κάνουν μια «τόσο μεγάλη θυσία στο βωμό της Ελευθερίας».

Λέμε «Αιώνια τους Μνήμη» για όλους τους γενναίους αγωνιστές μας που πολέμησαν για ειρήνη και δικαιοσύνη. Κύριε Πρόεδρε, είστε εδώ και καιρό στενός και έμπιστος φίλος της ελληνοαμερικανικής οικογένειάς μας και σας θεωρούμε πλέον έναν από εμάς, ήδη από εκείνες τις πρώτες ημέρες στο Wilmington. Αλλά είστε πολλά περισσότερα από ένας απλός και αγαπημένος φίλος”

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην Ουκρανία λέγοντας: “Ως Πρόεδρος της Σπουδαίας μας Χώρας, ηγείστε παγκοσμίως με γνώμονα την υπεράσπιση της ελευθερίας και της κυριαρχίας των Εθνών. Εξακολουθείτε να είστε ο κορυφαίος υπερασπιστής στο ζήτημα των Ουκρανών αδελφών μας, οι οποίοι συνεχίζουν να αγωνίζονται δύο χρόνια αργότερα για την ίδια τη ζωή τους ενάντια στην άδικη και απάνθρωπη εισβολή στη γη τους. Συνεχίζετε να στέκεστε στο πλευρό της Ουκρανίας και, ως εκ τούτου, είμαστε πραγματικά πολύ ευγνώμονες για την αδιάσπαστη και ακλόνητη υποστήριξή σας”.

Στην συνέχεια έκανε αναφορά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης τονίζοντας: “Επίσης, ως γιοι και θυγατέρες της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, της οποίας ο μακροβιότερος ηγέτης στην ιστορία, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σας θεωρεί, κύριε Πρόεδρε, ως αγαπητό φίλο, σας ευχαριστούμε για την ακλόνητη υποστήριξή σας στην πνευματική αποστολή του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου”.

Κλείνοντας ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην Κύπρο λέγοντας: “Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε για τη δέσμευσή σας προς την Ελλάδα και την Κύπρο, και ζητούμε μια δίκαιη και ειρηνική λύση σε αυτό το Νησιωτικό Έθνος που έχει τραυματιστεί λόγω της βίαιης εισβολής και διαίρεσης της χώρας του εδώ και μισό αιώνα. Ζητούμε μια λύση που θα συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή τάξη, με βάση τους κανόνες. Είμαστε στο πλευρό σας, κύριε Πρόεδρε, όπως και εσείς είστε στο πλευρό της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Ο Θεός να σας ευλογεί, κύριε Πρόεδρε, μαζί με την Πρώτη Κυρία, την οικογένειά σας και τις ένοπλες δυνάμεις του Έθνους μας, με υγεία, μακροζωία, τη διαρκή χάρη Του και την ανίκητη δύναμή Του. Ζήτω η Αμερική! Ζήτω το Ελληνικὸ Έθνος!”

“Γιορτάζουμε τους δεσμούς ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ”

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν που εμφανίστηκε καταχειροκροτούμενος στην αίθουσα μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ελπιδοφόρο, μίλησε εκτενώς για τους ιστορικούς δεσμούς του με την χώρα μας, επανέλαβε το παρατσούκλι “Μπαϊντενόπουλος” το οποίο -όπως είπε- είναι το δεύτερο όνομα του, ευχαρίστησε την ελληνοαμερικανική κοινότητα για τον ρόλο της και την συνεισφορά της και τόνισε πως το πείσμα, η επιμονή, η αξιοπρέπεια και το όραμα των Ελλήνων είναι αξιοθαύμαστα. Με αναφορά στον Αριστοτελη είπε ότι “φίλοι είναι δυο ψυχές σε ένα σώμα και αυτό είναι η Αμερική και η Ελλάδα”.

“Καλώς ήρθατε στον Λευκό Οίκο, αυτό είναι το σπίτι σας, και είστε ένα από τους λόγους που εγώ είμαι εδώ και που αυτός ο Οίκος είναι εδώ. Σήμερα γιορτάζουμε τα 203 χρόνια της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Γιορτάζουμε τους δεσμούς, και τη φιλία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σήμερα εδώ είμαστε περήφανοι Ελληνοαμερικανοί από το χώρο των επιστημών, της δημοσιογραφίας, ακαδημαϊκοί, άνθρωπο από το χώρο της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας. Όλοι δικαιούμαστε να μας συμπεριφέρονται με αξιοπρέπεια, με εντιμότητα και με σεβασμό σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Και η δημοκρατία είναι το όχημα που μπορεί να κάνει όλα αυτά να συμβούν”, πρόσθεσε σε άλλο σημείο της ομιλία του.

Πληροφορίες: ertnews.gr, Orthodox Observer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός της φονικής συμπλοκής με πυροβολισμούς που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Απριλίου, έξω από γνωστό...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «εξάχρονο παιδί» τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στην ομιλία του...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Βασίλης Σπανούλης έχει βγάλει εδώ και χρόνια τα σορτς και τις φόρμες έχε φορέσει κοστούμι και γράφει ιστορία ως προπονητής. Οδήγησε το Περιστέρι...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της τελευταίας αγωνιστικής και στους τέσσερις ομίλους: 1ος όμιλος Θερμαϊκός Θέρμης – Μέγας Αλέξανδρος Αγίας Μαρίνας 4-0 ΑΟ Χανιώτης – Ορέστης...