Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Χιλιάδες ομογενείς στο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών της Ι.Μ. Αγίου Φραγκίσκου

Με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή 45 κοινοτήτων, 108 χορευτικών ομάδων και περισσοτέρων από 4.000 Ελλήνων ομογενών πραγματοποιήθηκε από τις 15 έως τις 18 Φεβρουαρίου 2024 στο Άναχαϊμ της Καλιφόρνια, το 47ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών της Ιεράς Μητροπόλεως Αγίου Φραγκίσκου, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αγίου Φραγκίσκου κ. Γερασίμου.

  • Του Νίκου Οικονόμου / ope.gr

Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, σε μια κατάμεστη από ομογενείς όλων των ηλικιών αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της πόλης, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος τέλεσε τον Αγιασμό για την έναρξη του Φεστιβάλ και καλωσόρισε τους επισκέπτες.

«Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους σας για αυτή την εξαιρετική εκδήλωση! Όπως η γραμμή του ελληνικού χορού, είστε όλοι ενωμένοι μεταξύ σας στην ατέλειωτη αλυσίδα αγάπης και σχέσεων που μας ενώνουν σε μια Εκκλησία με την αγάπη του Χριστού. Αυτές τις ημέρες, χτίστε πάνω σε αυτές τις σχέσεις! Βρείτε τρόπους για ακόμα βαθύτερη σύνδεση με τον εαυτό σας, με την πίστη σας και με άλλους Ορθόδοξους Χριστιανούς. Οι δεσμοί που σας δένουν είναι ισχυρότεροι από ό,τι φαντάζεστε», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

Το βράδυ της Παρασκευής 16ης Φεβρουαρίου 2024, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, κληρικοί από τις συμμετέχουσες ενορίες είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και να δειπνήσουν με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμο και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Φωκαίας κ. Ιωάννη, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Αγίου Φραγκίσκου.

Παρακάθισε επίσης και ο νέος Πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, Δημήτρης Κατός, ο οποίος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κληρικούς, μέλη κοινοτικών συμβουλίων και νέους για τη Σχολή. Ο κ. Κατός ανέλαβε τα καθήκοντά του στην 1η Φεβρουαρίου 2024.

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

Dinner with the Clergy of The Metropolis of San Francisco in Anaheim, Ca.

Επίσης στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, το βράδυ του Σαββάτου 17ης Φεβρουαρίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμος ήταν οι επίτιμοι προσκεκλημένοι στο δείπνο που παρέθεσαν οι Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου της περιφέρειας της Καλιφόρνια.

Επίσης, μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Λος Άντζελες Χριστίνα Βαλασοπούλου, ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής Αρχιμανδρίτης, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος και ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αγίου Φραγκίσκου, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φωκαίας κ. Ιωάννης.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος ευχαρίστησε τους Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την υποστήριξή τους στο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών δηλώνοντας:

«Το γεγονός ότι οι Άρχοντες έχουν δείξει τόσο έντονο ενδιαφέρον για το FDF (σ.σ. Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών) είναι ένα πολύ θετικό σημάδι, διότι αναδεικνύει τη δέσμευσή τους να οικοδομήσουν το Σώμα του Χριστού με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Η ενασχόληση με τις τέχνες του Γένους – του Ελληνικού και Ορθόδοξου Λαού του Θεού – αποτελεί πράγματι μια αξιέπαινη προσπάθεια! Η συνάθροιση του Λαού του Θεού μέσω του FDF είναι μια άξια διακονία και κάθε μέλος της Μητροπόλεως Αγίου Φραγκίσκου αξίζει τα συγχαρητήρια και την ευγνωμοσύνη μας. Δημιουργείτε αναμνήσεις και σχέσεις εδώ που θα διαρκέσουν μια ζωή. Η συμμετοχή των νέων μας, μαζί με τους ενήλικες μέντορες και συμβούλους τους, αποτελεί ένα υγιές σημάδι της ζωτικότητας της Εκκλησίας μας.»

Μετά το δείπνο πραγματοποιήθηκε δωρεά ύψους 12.000 δολαρίων για το πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεως Αγίου Φραγκίσκου «Προσκύνημα ανακάλυψης (Pilgrimage of Discovery). Σκοπός του προγράμματος είναι η ενίσχυση του μέλλοντος της Ορθόδοξης Εκκλησίας εκπαιδεύοντας και εμπνέοντας μελλοντικούς ηγέτες μέσω της δια βίου διασύνδεση τους με τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης.

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

The Archons of the Metropolis of San Francisco Hosted a Dinner in Honor of His Eminence Archbishop Elpidophoros

Επίσης σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, η Β’ Αντιπρόεδρος της Εθνικής Φιλοπτώχου και Πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Αγίου Φραγκίσκου Jeannie Ranglas, προέβη προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου κ. Ελπιδοφόρου στη δωρεά ύψους 5.000 δολαρίων στο Ταμείο Υποτροφιών των Καλοκαιρινών Κατασκηνώσεων της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Το πρωί της Κυριακής 18ης Φεβρουαρίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε σε αίθουσα του ξενοδοχείου που πραγματοποιήθηκε του Φεστιβάλ.

Με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ελπιδοφόρο συλλειτούργησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φωκαίας κ. Ιωάννης.

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος και, μεταξύ άλλων, απευθύνθηκε στους συμμετέχοντες λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Χορέψτε και τραγουδήστε και παίξτε τις μελωδίες σας – γνωρίζοντας ότι βρίσκεστε ενώπιον της παρουσίας του Αγίου Θεού μας και ότι οι ναοί των φυσικών σας σωμάτων είναι επίσης ένας άλλος Ναός του Θεού, στον οποίο ζούμε και κινούμαστε και οφείλουμε την ύπαρξή μας.»

Στην προσφώνηση του μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο για την παρουσία του στη διοργάνωση.

Στην αντιφώνηση του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη κ. Γεράσιμο για τη φιλοξενία, καθώς και για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ.

Παρακολουθήστε σε επανάληψη την Ακολουθία του Όρθρου και τη Θεία Λειτουργία:

Περισσότερες φωτογραφίες από το Φεστιβάλ:

47th Greek Orthodox Folk Dance and Choral Festival Fridays Competition

Περισσότερες φωτογραφίες από το Φεστιβάλ:

His Eminence Archbishop Elpidophoros watched the 2024 Greek Orthodox Folk Dance and Choral Festival on Saturday February 17th, 2024

Πηγή: Ορθοδοξία News Agency

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Την απόφαση για διοργάνωση κινητοποίησης την Τρίτη 30 Απριλίου στη 1μμ ανακοίνωσε η ομάδα πρωτοβουλίας γονέων και πασχόντων Μεσογειακής Αναιμίας Παίδων «Αγία Σοφία», στο...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντείνουν την προεκλογική τους δραστηριότητα οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την αναγέννηση του ΕΣΥ έθεσε ως προτεραιότητα ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την...

LIFESTYLE

“Δεν μπορείς να βαφτίζεις ένα παιδί επειδή έχεις κάνει μία αμαρτία και το κάνεις για εσένα για να ξεπλύνεις την αμαρτία σου και μετά...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 13 Μαϊου και το τι περιμένουμε από αυτή,...