Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επιβεβαιώνει τη χορήγηση άδειας τέλεσης Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά

Με ανακοίνωσή του το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανέφερε ότι κατόπιν νεότερης απόφασης των τουρκικών αρχών παρασχέθηκε άδεια τέλεσης Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας τον Δεκαπενταύγουστο στην ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά.

Σύμφωνα με το ope.gr, δόθηκε χθες προφορικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο η έγκριση από το Υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας, προκειμένου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος να τελέσει κανονικά τη θεία λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

Παρακάτω η σημερινή ανακοίνωση:

“Μετά χαρᾶς ἀνακοινοῦται ὅτι κατόπιν νεωτέρας ἀποφάσεως τῶν τουρκικῶν ἀρχῶν παρεσχέθη ἄδεια τελέσεως Πατριαρχικῆς Θείας Λειτουργίας κατά τήν ἑορτήν τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου (15 Αὐγούστου) εἰς τήν Ἱ. Μονήν Παναγίας Σουμελᾶ.

Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 25ῃ Ἰουλίου 2023″

Η αρχική απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης

Οι Τουρκικές αρχές αρχικά αρνήθηκαν να δώσουν άδεια για τέλεση Θείας Λειτουργίας. Την είδηση έκανε γνωστή το Οικουμενικό Πατριαρχείο με μία λιτή ανακοίνωση την οποία εξέδωσε η Μεγάλη Πρωτοσυγκελλία: «Γνωρίζεται διά τοῦ παρόντος εἰς τούς ἐνδιαφερομένους εὐσεβεῖς Χριστιανούς ὅτι ἐφέτος δέν θά τελεσθῇ ἡ Θεία Λειτουργία ἐπί τῇ ἑορτῇ τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου (15 Αὐγούστου) εἰς τήν ἱστορικήν Ἱ. Μονήν Παναγίας Σουμελᾶ, καθ᾽ ὅτι δέν ἐδόθη ἡ ἀπαιτουμένη ἄδεια παρά τῶν ἁρμοδίων κυβερνητικῶν ἀρχῶν».

Σημειώνεται ότι μεγάλες αντιδράσεις είχε προκαλέσει η αρχική άρνηση της τουρκικής κυβέρνησης. Η αντίδραση της Αθήνας ήταν άμεση. «Η απόφαση των τουρκικών Αρχών να μη χορηγηθεί άδεια για την πραγματοποίηση λειτουργίας στην ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά, τον Δεκαπενταύγουστο, είναι μία εξόχως δυσάρεστη εξέλιξη για όλους τους πιστούς και προσκυνητές που ανέμεναν να την επισκεφθούν φέτος», είχαν τονίσει διπλωματικές πηγές.

«Η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά που είναι υποψήφια για την ανακήρυξή της σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και η οποία διαχρονικά υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικός χώρος θρησκευτικής λατρείας των απανταχού Χριστιανών, οφείλει να λαμβάνει τη μέγιστη δυνατή προστασία και να είναι απολύτως προσβάσιμη σε όλους», υπογραμμίστηκε από τις ίδιες πηγές.

Η αλλαγή στάσης της Τουρκίας ενδεχομένως να οφείλεται στο κλίμα αμοιβαίας προσέγγισης που δημιουργήθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Πηγή: Ορθοδοξία News Agency

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός της φονικής συμπλοκής με πυροβολισμούς που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Απριλίου, έξω από γνωστό...

LIFESTYLE

“Δεν μπορείς να βαφτίζεις ένα παιδί επειδή έχεις κάνει μία αμαρτία και το κάνεις για εσένα για να ξεπλύνεις την αμαρτία σου και μετά...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «εξάχρονο παιδί» τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στην ομιλία του...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 13 Μαϊου και το τι περιμένουμε από αυτή,...